11.1 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSportAtletismFOTO. Descoperire care schimbă istoria: Faimoasa Armată de Teracotă ar fi putut...

FOTO. Descoperire care schimbă istoria: Faimoasa Armată de Teracotă ar fi putut fi construită de grecii antici, care ar fi ajuns în China cu 1.500 de ani înaintea lui Marco Polo

Potrivit unor noi cercetări, e posibil ca artişti greci antici să fi ajuns în China cu 1.500 de ani înaintea lui Marco Polo, iar aceştia să fi contribuit la construirea faimoasei Armate de Teracotă, scrie The Independent.

Surprinzătoarea afirmaţie este bazată pe două dovezi foarte importantă: ADN-ul european descoperit în siturile istorice din provincia chineză Xinjiang care datează din perioada Primului Împărat din secolul III î.Hr. şi brusca apariţie a statuilor în mărime naturală. Înainte de acel moment, se crede că oamenii erau reprezentaţi în China prin statuete de maximum 20 cm. Dar 8.000 de statui din teracotă în mărime naturală au fost descoperit îngropate aproape de mormântul Primului Împărat al Cinei, Qin Shi Huang, care a unificat ţara în anul 221 î.Hr.

Teoria, evidenţiată în documentarul „The Greatest Tomb on Earth: Secrets of Ancient China”, susţine că Shi Huang şi artiştii chinezi ar fi fost influenţaţi de sosirea statuetelor greceşti în Asia centrală după ce Alexandru cel Mare şi-a condus armata în India.

Cercetătorii mai speculează şi faptul că artişti greci s-ar fi putut afla chiar acolo în momentul în care erau construiţi soldaţii din Armata de Teracotă.

Unul dintre membrii echipei, profesor Lukas Nickel, şeful catedrei de istorie asiatică de la Universitatea din Viena, crede că un sculptor grec ar fi putut instrui localnicii.

O altă dovadă a legăturilor cu Grecia o constituie o serie de figurine – păsări -rafinate din bronz care au fost dezgropate din situl mormântului. Acestea au fost realizate printr-o tehnică pierdută, care folosea ceară, cunoscută în Grecia Antică şi în Egipt.

Şi arheologul Li Xiuzhen, de la muzeul momântului, este de acord cu această ipoteză. Şi în opinia sa, se pare că grecii antici ar fi influenţa evenimentele din China, la mai mult de 7.000 km distanţă: „Credem că Armata de Teracotă, acrobaţii şi statuetele din bronz descoperite ar fi fost inspirate de sculptori şi artişti antici greci.

Iar asta înseamnă că grecii ar fi ajuns în China cu mult mai devreme decât se credea până acum.

Mostrele de ADN mitocondrial demonstrează că europenii s-au aşezat în China şi au murit în perioada Primului Împărat sau chiar mai înainte.

Hamish Mykura, de la National Geographic Channel, care a realizat documentarul, spune că descoperirile şi însemnătatea lor sunt uimitoare.

„Este posibil ca două dintre cele mai mari super-puteri ale lumii antice să fi avut legături între ele.”

Armata de Teracotă, care a fost descoperită în 1964, este formată din peste 8.000 de statui în mărime naturală. Noi descoperiri sugerează că respectivul complex mortuar este mult mai mare decât se credea şi ar putea fi de 200 de ori mai mare decât Valea Regilor din Egipt.

În acelaşi mormânt au mai fost găsite oasele a zece tinere femei, îngropate cu bijuterii preţioase din aur şi perle. Se crede că acestea ar fi fost concubinele Primului Împărat şi că ar fi fost ucise şi mutilate ca parte a ceremoniei funerale. În zonă mai sunt 99 de astfel de morminte.

Tot acolo a mai fost găsit un craniu al unui bărbat cu rang foarte înalt. Avea înfiptă în spate o săgeată de arbaletă, iar specialiştii spun că ar fi fost trasă de foarte aproape, ceea ce ar sugera că omul ar fi fost executat. Arheologii chinezi cred că acestea ar putea fi rămăşiţele Prinţului Fu Su, fiul cel mai mare al Primului Împărat, care a fost ucis împreună cu fraţii săi, după moartea suveranului, de către fratele mai mic Prinţul Hu Hai. Mormântul conţine osemintele a şapte persoane, toate ucise.

 

Cele mai citite

VIDEO. Semimaratonul Bucureștiului, câștigat de atletul kenyan Alex Nzioka Matata

Cea de-a 13 ediţie a Semimaratonului Bucureşti a fost câștigată de atletul kenian Alex Nzioka Matata, care a parcurs cei 21 de km într-o...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

VIDEO. Semimaratonul Bucureștiului, câștigat de atletul kenyan Alex Nzioka Matata

Cea de-a 13 ediţie a Semimaratonului Bucureşti a fost câștigată de atletul kenian Alex Nzioka Matata, care a parcurs cei 21 de km într-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă