13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAtletismFOTO. O supravieţuitoare a HOLOCAUSTULUI, despre viaţa în LAGĂR: Trăiam cu teroarea...

FOTO. O supravieţuitoare a HOLOCAUSTULUI, despre viaţa în LAGĂR: Trăiam cu teroarea că nu ştiam ce avea să ni se întâmple în momentul următor

Nanette Blitz Konig, supravieţuitoare a Holocaustului, îşi aminteşte despre perioada cumplită în care a fost prizonieră, scrie website-ul worldcrunch.com.

Nanette Blitz Konig a fost o prietenă a Annei Frank, autoarea care a cuprins în jurnalul său viaţa ascună de ochii naziştilor. “Jurnalul Annei Frank” a fost publicat în 67 de limbi, împărtăşind astfel cu întreaga lume condiţia dificilă a milioanelor de evrei în timpul Holocaustului, prezentată prin ochii unei adolescente.

“Mă întreb şi astăzi cum reuşeam noi, două schelete, să ne recunoaştem una pe alta…” Nanette Blitz Konig are 83 de ani şi vorbeşte despre ultima dată când şi-a văzut colega de lagăr, pe Anne Frank. Era 12 martie 1945 şi tânăra Anne avea să moară la mai puţin de două săptămâni de la acea dată.

Privirea vie a Nanettei trădează groaza sub semnul căreia se află amintirea. Cu toate acestea, este gata să-şi dezvăluie arhiva şi istoria personală din casa aflată în São Pao, în care a trăit din 1950 încoace.

Fiica unui director al Băncii din Amsterdam, Nanette a studiat la Liceul Evreiesc, unde a fost în aceeaşi clasă cu Anne.

“Anne era o fată plină de viaţă; îi plăcea la nebunie să vorbească şi îi plăceau băieţii!” spune Blitz Konig cu o licărire în privire. “Dacă mai trăia, sunt sigură că ar fi devenit o scriitoare extraordinară.”

Nanette ştia despre jurnalul pe care îl ţinea tânăra. Acesta a fost publicat de către tatăl autoarei, Otto, după ce s-a încheiat războiul. Anne primise carnetul cu ocazia aniversării ei de 13 ani, pe 12 iunie, 1942, iar Nanette a fost şi ea prezentă la petrecere.

Imediat după aniversare, cele două fete au fost separate – Anne s-a ascuns împreună cu familia sa în spatele biroului tatălui ei, în timp ce Nanette, alături de familia sa, a fost arestată. S-au reîntâlnit în 1944 în lagărul de concentrare Bergen-Belsen, aflat la 300 de kilometri de Berlin, Germania.

“Atunci când o puteam vedea în lagăr, Anne îmi povestea despre jurnalul ei. Spunea că are de gând să-l folosească ca punct de plecare pentru cartea pe care voia să o scrie despre experienţa ei,” a adăugat Nanette.

Ambele fete s-au îmbolnăvit de febră tifoidă cât au fost prizoniere. Nanette a supravieţuit până la eliberare, Anne nu. “Când am văzut-o ultima oară era foarte slăbită, uscăţivă şi avea o pătură peste ea din cauză că nu putea suporta hainele pline de păduchi. De-abia putea să mă recunoască sau să vorbească,” declară Blitz Konig.

Din experienţa sa din tabăra de concentrare, Nanette îşi aminteşte că “oamenii sperau… Toată lumea spera să supravieţuiască şi toată lumea lupta pentru asta. Trăiam cu teroarea că nu ştiam ce avea să ni se întâmple în momentul următor”.

Îşi aminteşte şi de apeluri: “Ne obligau să stăm în picioare chiar şi vreme de 36 de ore. În timpul acestor apeluri, naziştii puteau să scoată pe oricine din rând. Când m-au scos pe mine am început să tremur pentru că nu ştiam ce urma să mi se întâmple. Am fost norocoasă – ofiţerul a tras un foc de semnalizare şi m-a trimis înapoi în rând, fără să mă tortureze sau omoare. A fost pură întâmplare că n-am murit atunci.”

Nanette nu s-a întors niciodată la locul lagărului, însă îşi aminteşte perfect ziua în care a fost eliberată. “Era 13 aprilie, 1945. Naziştii care supravegheau lagărul plecaseră. Englezii au ajuns pe 15. Timp de două zile, noi, prizonierii, am trăit în letargie. Dacă nu ar fi venit britanicii, nu am fi putut să plecăm nicăieri de unii singuri. Când am fost în sfârşit eliberaţi, cineva mi-a spus “ai supravieţuit”. Mă simţeam complet pierdută.”

Nanette a fost singurul membru al familiei care a supravieţuit, cântărind doar 32 de kilograme.

70 de ani mai târziu, aceasta şi-a dezvăluit trecutul pentru ca ceilalţi să înveţe din el. Vizitează cu regularitate şcoli din São Paolo şi le povesteşte elevilor despre ce i s-a întâmplat în timpul Holocaustului. “Faptul că eu am supravieţuit trebuie să reprezinte o mărturie, pentru ca tinerii să fie informaţi cum se cuvine. Dar în special pentru ca un lucru ca Holocaustul să nu se repete niciodată,” mai spune ea.

 

Vezi şi FOTO RARE Imagini COLOR din timpul celui de-al doilea Război Mondial

Vezi şi FOTO Albania, ţara BUNCĂRELOR. Vezi de ce au fost contruite peste 750 de mii de ascunzători

Vezi şi FOTO: Corupţia din RUSIA, surprinsă în fotografii incredibile. Aşa arată dezastrul moral!

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă