15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportAtletismFotograful care a imortalizat ziua de 1 Decembrie 1918 a murit sărac,...

Fotograful care a imortalizat ziua de 1 Decembrie 1918 a murit sărac, în timpul comunismului. Cum au trecut peste ani singurele fotografii de la Marea Unire

Emanoil S. Mîrza a ajuns la Alba Iulia pe bicicletă. A fost cel care a imortalizat marele eveniment istoric de acum 98 de ani. Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 a fost imortalizată în cinci clișee, care sunt singurele ce documentează fotografic Marea Unire. Aceste clișee au fost mai curând rodul hazardului istoric.

Au fost realizate de un tânăr din Galtiu, care a ajuns la Alba Iulia mânat de marea sa pasiune, fotografia. Fotograful oficial angajat de corifeii Marii Uniri, un sas pe nume Bach din Sebeș, nu și-a respectat angajamentul.

În 1918, Emanoil Samoilă Mîrza avea 32 de ani. Tânărul se întorsese de pe front cu doar patru zile înainte de Marea Unire. Purta cu sine aparatul de fotografiat cu burduf și cu clișee de sticlă pe care îl primise cadou de la tatăl său. Acesta vânduse o pereche de boi pentru a putea face investiția.

Pe acea vreme, aparatele de fotografiat erau o raritate, iar Emanoil Mîrza dovedise un real talent, astfel că, în timpul Primului Război Mondial, el a fost înrolat în armata imperială austro-ungară în Serviciul Topografic și Fotografic.

În această calitate, a fost trimis pe frontul din Italia, acolo unde servea și unul dintre cei mai iluștri sublocotenenți ai armatei imperiale: Iuliu Maniu.

Jurământ de credinţă

În vara anului 1918, liderul politic al românilor ardeleni a decis să dezerteze din armata austro-ungară și să se întoarcă în Transilvania, pentru a participa la lupta pentru desprinderea Transilvaniei de Ungaria, în care vechiul principat fusese încorporat în ciuda opoziției românilor. În toamnă, alături de alte mii de români ardeleni, Emanoil Mîrza a pornit spre Viena, acolo unde se petrecea cu rapiditate dezmembrarea Dublei Monarhii. Iuliu Maniu a primit împuternicirea Partidului Național Român de a-i aduce acasă pe soldații români din armata imperială. Aşa că politicianul a ajuns în octombrie 1918 la Viena. Acolo, el i-a organizat pe români în regimente independente și a primit jurământul lor de credință față de națiunea română.

Trimişi acasă pentru marele eveniment

Emanoil Mîrza a fost singurul fotograf care a imortalizat ceremonia depunerii jurământului, în 30 octombrie. În acel moment, regimentele lui Iuliu Maniu reprezentau singurul obstacol în calea instaurării unei republici bolșevice în Viena, de genul celei ce se instaurase deja în cealaltă capitală a Dublei Monarhii, Budapesta. Aceste regimente, care însumau 60.000 de oameni, au ocupat Viena, cu acordul autorităților austriece. Regimentele românești au controlat Viena vreme de 55 de zile, timp în care a fost reinstaurată ordinea în acest oraș. Apoi, Iuliu Maniu i-a îmbarcat în trenuri speciale pe români și a traversat netulburat Ungaria. În Transilvania, soldații români au fost trimiși acasă, pentru a pregăti Marea Unire. 

Imaginea cu putere profetică

În dimineața de 1 Decembrie 1918, Emanoil Mîrza a realizat trei clișee cu consătenii săi din Galtiu, care porneau în cortegiu festiv spre Alba Iulia. Apoi, și-a luat bicicleta, aparatul de fotografiat, trepiedul și cutia cu clișee de sticlă și a pornit spre capitala lui Mihai Viteazul.

Însă singurul fotograf care a ajuns la Marea Unire nu a fost lăsat să intre în Sala Unirii, unde cei 1.228 de delegați ai națiunii române dezbăteau viitorul românilor ardeleni. Motivul a fost acela că Emanoil Mîrza nu avea credențional, adică împuternicire să reprezinte o comunitate. Astfel că tânărul fotograf a realizat cinci clișee afară. Mai târziu, Emanoil Mîrza povestea că ar fi vrut să realizeze mai multe fotografii, însă vremea nu i-a permis. Trei fotografii sunt cu mulțimea de 100.000 de oameni adunată în Capitala Unirii, iar două cu tribunele oficiale.

Una dintre ele are o putere profetică. Fotografia îl înfățișează pe tânărul episcop greco-catolic de Gherla Iuliu Hossu în timp ce citea proclamația prin care vestea oamenilor decizia de Unire. “Fraților, ceasul plinirii vremii este acesta! Astăzi se înfăptuiește România Mare, una și nedespărțită!”, tuna glasul tânărului episcop, care își petrecuse primii doi ani prin spitalele de campanie, unde, în calitate de preot militar, oferea asistență spirituală răniților și muribunzilor români. Fotografia îl surprinde pe Iuliu Hossu, cel care avea să devină primul cardinal român din istorie, în timp ce în plan secund se află episcopul ortodox de Caransebeș, Miron Cristea, cel care avea să devină primul patriarh român din istorie.

Album ascuns de comuniști

Fotografiile realizate de Emanoil Mîrza au fost adunate în mai multe albume, pe care el le-a oferit diferitelor personalități, inclusiv Regelui Ferdinand I. Singurul album care a supraviețuit în Transilvania a fost cel oferit lui Iuliu Hossu și care a fost ascuns în perioada comunistă de fiica preotului greco-catolic Alexandru Borza, care este cunoscut datorită faptului că a întemeiat Grădina Botanică din Cluj.

După căderea comunismului, albumul a fost oferit Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, care îl păstrează cu sfințenie. Cele cinci clișee originale de la Alba Iulia și aparatul foto din 1918 sunt păstrate la Muzeul Național al Unirii din acest oraș.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă