5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportAtletismLupte de gladiatori la Tibiscum

Lupte de gladiatori la Tibiscum

Locul vechiului castru roman de la Tibiscum, azi localitatea Jupa din județul Caraș-Severin, va răsuna din nou de strigătele gladiatorilor. Trupele de reconstituire istorică vor organiza lupte în cadrul Zilei Porților Deschise, din 25 iulie.

Pe lângă demonstrațiile de lupte care făceau deliciul spectatorilor de acum două milenii, vizitatorii vor putea descoperi ce înseamnă o zi din viața unui arheolog, vor putea admira artefactele care au fost descoperite în ruinele de la Tibiscum în timpul campaniei de săpături din această vară, vor putea cumpăra produse ale meșteșugarilor locali, vor urmări recitaluri de poezie în grai bănățean sau vor putea urmări demonstrații de dansuri populare. ”Celebrarea va începe în 25 iulie, de la ora 10.00”, au anunțat reprezentanții organizatorilor, Muzeul Județean de Etnografie și cel al Regimentului Grăniceresc din Caransebeș.

Istorie mai veche de două milenii

Tibiscum a fost, inițial, o așezare dacică, lucru dovedit de fragmentele de ceramică preromană descoperite în acest sit arheologic. În timpul războaielor dintre împăratul roman Traian și regele dac Decebal, la Tibiscum au fost cantonate unități auxiliare ale armatei romane, care au rămas acolo până în timpul retragerii armatei romane la sud de Dunăre, decisă de împăratul Aurelian, în 271. La început, au fost cantonate unități cu rang de cohortă, care au ridicat un castru cu ziduri de pământ. Mai apoi, fortificația a fost întărită și mărită, iar zidurile de piatră au luat locul celor de pământ. În locul cohortelor au fost aduse unități din categoria numeri.

Castrul roman avea o poziție strategică, deoarece el domina depresiunea unde se întâlnesc culoarele Timiș și Cerna. Tot acolo se întâlneau drumurile care duceau spre capitala Daciei Romane, Colonia Augusta Dacica Ulpia Traiana Sarmisegetuza, spre Lederata și spre Dierna. În perioada de maximă dezvoltare, castrul roman din Tibiscum avea o suprafață de 5,4 hectare. Lângă castrul roman s-a dezvoltat o așezare civilă, vicus, unde locuiau negustorii care își bazau afacerile pe contractele cu armată sau cu soldații romani, prostituatele, meșteșugarii care lucrau pentru armata, precum și familiile soldaților. Peste râul Timiș s-a dezvoltat o altă așezare civilă, care a evoluat până la rangul de municipium. Cel mai probabil, acest titlu i-a fost acordat în timpul împăratului Septimius Severus. Născut în Africa de Nord, la Leptis Magna, acesta și-a construit o impresionantă carieră militară, înainte de a deveni primul împărat roman cu origini barbare. Septimius Severus a fost proclamat împărat de soldații din legiunile de la Dunăre, în primăvara anului 193, după asasinarea împăratului Pertinax, care domnise doar 87 de zile.

Septimius Severus a trebuit să lupte patru ani pentru a-și elimina rivalii. Apoi, el a domnit până în anul 211 și a pus bazele dinastiei Severilor. Septimius Severus nu i-a uitat niciodată pe cei care l-au sprijinit încă din primele zile de după proclamarea sa ca împărat. În timpul domniei sale, provinciile dunărene Dacia și Moesia au cunoscut o dezvoltare impresionantă. Orașul Tibiscum ajunsese să ocupe o suprafață de 27 de hectare și, deși nu a primit niciodată rangul de colonia, era una dintre cele mai mari așezări din provincia romană Dacia. Orașul apare menționat și în lucrarea Geografia a lui Claudius Ptolemeus.   

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă