4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportAtletismVIDEO. Fidel Castro a fost prietenul lui Ceaușescu timp de 17 ani....

VIDEO. Fidel Castro a fost prietenul lui Ceaușescu timp de 17 ani. Cuba a fost prima țară din America Latină vizitată de dictatorul român

50.000 de locuitori ai Cubei, avându-l în frunte pe Fidel Castro, i-au întâmpinat la Havana pe Nicolae și Elena Ceaușescu.

Pentru cuplul prezidențial românesc, data de 29 august 1973 a fost un moment istoric. Începea prima lor vizită oficială în America Latină, iar Cuba comunistă era primul obiectiv politic.

Încă de la intrarea în spațiul aerian al Cubei, avionul prezidențial românesc a fost escortat de patru avioane militare ale Cubei.


Citește și: FOTO+VIDEO. A murit Fidel Castro, la 90 de ani. Ultimul lider comunist supraviețuitor al Războiului Rece putea să declanșeze Al Treilea Război Mondial, din cauza ”Crizei rachetelor”


 

Vizita a început însă cu o gafă diplomatică. Pe aeroportul “Jose Marti”, Castro a întârziat 45 de minute, iar Ceaușescu a fost obligat să-l aștepte, alături de întreaga delegație venită tocmai de la București. Delegaţia română era formată din aproape 200 de persoane: miniştri împreună cu soţiile, membri ai CC al PCR, deputați din Marea Adunare Naţională şi jurnalişti.

Situația a fost însă readusă în parametri nornali de prestația locuitorilor de rând al Cubei, care au scandat, pe tot drumul dintre aeroport și reședința oficială, “Binevenido Companero Ceauşescu!”.

Ceaușescu venise cu cadouri scumpe atât pentru Castro, liderul de partid, cât și pentru președintele Cubei, Osvaldo Dorticos, al doilea om în ierarhia de la Havana. Fidel Castro a primit un covor cu motive populare românești evaluat la 4.500 de lei precum și un serviciu de porţelan “Brâncovenesc” pentru 12 persoane, în valoare de 1.500 de lei.

Conform protocolului, Osvaldo Dorticos, preşedintele Cubei, a primit cadouri mai modeste, în valoare de 4.500 de lei.

Fidel Castro i-a plimbat pe oaspeții români prin cartierul muncitoresc Alamar din Havana, cu blocuri construite după model sovietic, dar i-a dus și la fosta cazarmă Moncada, simbolul revoluței comuniste, prin a cărei cucerire se instalase la putere Fidel Castro.

Așa a început, în anul 1973, lunga prietenie și fraternitate dintre doi lideri comuniști, Castro și Ceaușescu, neîntreruptă până în anul 1989. De altfel, una dintre ipotezele legate de sfârșitul lui Ceaușescu era că el trebuia să se salveze refugiindu-se în Cuba lui Castro, dar acest eveniment nu s-a mai realizat.


Citește și: Cubanezii au fost luați prin surprindere de moartea lui Castro: Toată lumea îl iubea și îl respecta. Omagiul Ambasadei Cubei în SUA


Vizita cuplului Ceașescu în Cuba, din anul 1973, a fost urmarea celei efectuate de Fidel Castro în România, în mai 1972. La acel moment, Fidel Castro a avut un turneu prin Europa, iar una dintre escale a fost în România.

Ceaușescu era interesat de întărirea cooperării economice bilaterale și, în mod particular, voia să cumpere nichel din Cuba. Discuțiile economice de la acel moment n-au avut rezultate spectaculoase, întrucât Castro era axat doar pe transmiterea mesajului său politic – acuzarea “imperialismului american”.

Ceaușescu nu era, în schimb, foarte interesat de acest aspect. De altfel, prima vizită a lui Ceaușescu în America, înaintea celei din Cuba, a fost în SUA.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă