10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportAtletismRomânia trebuia să recunoască ULTIMA Republica Moldova - Mircea Druc

România trebuia să recunoască ULTIMA Republica Moldova – Mircea Druc

Fostul premier de peste Prut de la începutul anilor ’90, Mircea Druc, a declarat miercuri, că România a luat o decizie strategică greşită în 1991, când a fost prima ţară care a recunoscut independenţa Republicii Moldova.

Mircea Druc, care nu mai era premier pe 27 august 1991, când Moldova şi-a proclamat independenţa, a făcut această declaraţie cu ocazia aniversării a 95 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

Citeşte şi Anul 1940, a doua pierdere a Basarabiei, în urma înţelegerii dintre Hitler şi Stalin

„S-a grăbit Bucureştiul să recunoască Republica Moldova, ceea ce este o mare eroare, din punctul meu de vedere. Trebuia să facă acest lucru ultima şi să zică ‘Domnilor, nu avem încotro, toţi au recunoscut+, a declarat Mircea Druc la Digi 24.

Un plan corect şi un vot greşit

Mircea Druc şi-a încheiat mandatul de premier în mai 1991, cu trei luni înaintea Puciului de la Moscova, şi regretă şi acum că în acel moment istoric nu a fost la putere. „Aveam un plan, un proiect, aveam o viziune, aveam o opţiune”, a dezvăluit fostul prim-ministru.

Acesta e explicat că îi propusese preşedintelui de atunci al ţării, Mircea Snegur, votarea în Parlament a unui plan cu trei decizii-cheie: reconfirmarea votului de la 27 martie 1918 privind unirea cu România, desprinderea definitivă de URSS şi respingerea ultimatumului de la 28 iunie 1940 privind evacuarea administraţiei civile şi a armatei române din Basarabia.

În viziunea lui Mircea Druc, Bucureştiul ar fi trebuit să dea publicităţii ulterior o declaraţie în care să afirme că a luat „act de voinţa poporului de la Chişinău” şi că nu va întreprinde nimic destabilizator în zonă.

Totuşi, România trebuia să anunţe comunitatea internaţională că „va da curs cerinţelor de asistenţă, de ajutor”, a mai spus fostul premier.

În cele din urmă, Republica Moldova a decis să îşi proclame independenţa, la 27 august 1991. „S-a întâmplat ce s-a întâmplat. A fost un vot greşit”, a conchis Mircea Druc, care şi-ar fi dorit să se fi respectat planul său, ce implica şi unirea cu România.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă