15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportAtletismTăcute, dar mortale! Serviciile secrete americane plănuiau să câştige Al Doilea Război...

Tăcute, dar mortale! Serviciile secrete americane plănuiau să câştige Al Doilea Război Mondial cu bombe împuţite

Dintre toate armele hidoase folosite în Al Doilea Război Mondial – cum sunt câinii-bombă sau bombele lilieci – serviciile secrete britanice au inventat-o pe cea mai stupidă, scrie The Times. Dintr-o serie de scrisori, declasificate de curând dintr-o arhivă americană, reiese că Serviciile Operative Speciale, predecesoarea americană a MI6, au realizat un program de discreditare a ofiţerilor germani şi japonezi aflaţi în ţările ocupate, stropindu-i cu un lichid împuţit.

Mascate în sticluţe de parfum sau în mici grenade, dispozitivele aveau scopul de a contamina ofiţerii inamici cu „un puternic şi persistent miros care demonstrează lipsa de igienă” a persoanei respective.

Potrivit publicaţiei, unul dintre ofiţerii serviciilor militare britanice de inteligenţă i-a trimis unui ofiţer american planurile unei arme olfactive, cunoscute sub denumirea de „S liquid” (lichid împuţit). Scopul acesteia era să provoace alarmă şi confuzie în bazele inamice cu ajutorul mirosului insuportabil.

Pe 4 august 2943, ofiţerul TR Bird i-a spus lui Stanley Lovell, de la Biroul American al Serviciilor Strategice, un predecesor al CIA, cum să prepare obscena formulă.

„Până acum, substanţa rău mirositoare a fost folosită în principal pentru contaminarea hainelor personale”, scria el. „Cum aerul din orice loc de adunare publică este de obicei curat, aproape orice miros straniu, care nu poate fi atribuit imediat, va genera suspiciune care poate escalada uşor în teamă sau chiar panică.”

Scrisorile au fost descoperite în arhivele Biroului American al Serviciilor Strategice de lângă Washington, de către Mary Roach, o scriitoare de cărţi ştiinţifice, în timp ce-şi făcea cercetările pentru „Grunt”, noul ei volum despre armata americană.

Potrivit scriitoarei, americanii au copiat ideea şi au alocat doi ani de cercetări pentru a obţine un miros revoltător. Dar cu câteva săptămâni înainte ca arma să fie înmânată rezistenţei chineze, peste Hiroshima şi Nagasaki au căzut bombele nucleare.

 

 

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă