10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportAtletismVIDEO. Cinci ani de la masacrul din Norvegia, în care și-au pierdut...

VIDEO. Cinci ani de la masacrul din Norvegia, în care și-au pierdut viața 77 de oameni. Breivik a primit pedeapsa maximă – 21 de ani de închisoare

Unul dintre cele mai sângeroase atentate de pe continentul european a fost comis nu de un musulman, ci de un creștin. Acum cinci ani, la data de 22 iulie 2011, norvegianul Anders Behring Breivik a ucis 77 de oameni.

Atacul a avut două etape. Mai întâi, Breivik a detonat o mașină-capcană (o camionetă) în apropierea clădirilor guvernamentale din Oslo, ucigând opt oameni. Câteva ore mai târziu, Breivik a debarcat pe insula Utøya, unde se desfășura o tabără a Partidului Muncitoresc, pretizând că este polițist. Pe insula, teroristul a deschis focul asupra tinerilor prezenți, împușcând mortal 69 de persoane. Cea mai tânără dintre victime a fost Sharidyn Svebakk-Bøhn, care tocmai împlinise 14 ani.

Foarte interesant este faptul că, la momentul atentatului, Partidul Muncitoresc Norvegian (social-democrat) era condus de Jens Stoltenberg, care era în acea perioadă și prim-ministru al Norvegiei. Stoltenberg este în prezent secretar general al NATO.

În momentul comiterii atentatului, Breivik avea 32 de ani. Procesul împotriva lui a fost bazat și pe o expertiză psihiatrică, în urma căreia Breivik a fost declarat responsabil pentru faptele sale. Ucigașul a fost etichetat drept extremist de dreapta, stabilindu-se că, la vârsta de 18 ani, Breivik a renunţat să-și termine liceul preferând să se implice în politică – în cadrul așa-numitului Partid al Progresului, o formaţiune de dreapta, populistă şi antiimigraţie.

După atentat, la una dintre audieri, criminalul a declarat că a comis atentatul drept "un atac preventiv împotriva trădătorilor patriei".

Din punctul de vedere al experților în antiterorism, Breivik este un așa numit “lup solitar” – care își planifică și execută de unul singur acțiunile criminale, fără a fi recrutat de vreo grupare teroristă.

Pentru uciderea celor 77 de oameni, Tribunalul din Oslo l-a condamnat pe Anders Behring Breivik la 21 de ani de închisoare – aceasta fiind pedeapsa cea mai aspră din legislația norvegiană.

La cinci ani de la atentatul care a șocat Europa, Breivik este în închisoare, dar are și alte activități. De exemplu, el și-a terminat liceul iar în anul 2015 a fost admis ca student la Facultatea de Științe Politice a Universității din Oslo. El participă la cursuri din închisoare, fără a avea contacte directe cu profesori sau cu alți studenți.

Rectorul Universităţii, Ole Petter Ottersen, a recunoscut că a avut o „dilemă morală” când a analizat dosarul de admitere al criminalului, dar a subliniat că „toţi deţinuţii au dreptul la studii superioare în Norvegia”.

În anul 2015, Breivik a intentat și un proces împotriva statului norvegian, pe care l-a câștigat în 2016. Criminalul s-a plâns de faptul că este ținut în condiții de izolare, separat de alți deținuți.  Tribunalul din Oslo, chiar cel care îl condamnase, i-a dat câștig de cauză lui Breivik – da, au admis judecătorii, un asemenea regim este inuman.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă