15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportAtletismZiua Internaţională a Copilului: de unde vine şi când se sărbătoreşte prin...

Ziua Internaţională a Copilului: de unde vine şi când se sărbătoreşte prin lume

Ziua internațională a copilului este sărbătorită în România și în alte aproximativ 50 de țări, la data de 1 iunie. În alte peste 100 de state, există o zi a copilului, dar se celebrează la date diferite.

Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferința mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. Decizia instituirii unei zile pentru protecția copiilor a fost adoptată de către Federația Democratică Internațională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfășurată la Moscova.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului, „ca o zi a fraternității și înțelegerii între copiii de pretutindeni, a activităților dedicate promovării idealurilor și obiectivelor Cartei și bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea și lărgirea eforturilor pe care Națiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume”. Potrivit website-ului ONU, www.un.org, rezoluția recomanda atunci guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviință. Organizația Națiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declarația Drepturilor Copilului în 1959 și Convenția asupra Drepturilor Copilului, în 1989.

În România ziua copilului se sărbătoreşte la 1 iunie din 1950. Atunci Secretariatul Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român a pus în aplicare decizia în acest sens luată de Moscova, în noiembrie 1949, când URSS a proclamat data de 1 Iunie ca Zi Internaţională a Copilului.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului a fost înfiinţată în 2005.

Este posibil ca în viitor, în România 1 iunie să fie chiar zi liberă, dacă parlamentul va aproba proiectul de lege în acest sens iniţiat de senatorul Rozalia Biro şi deputatul Claudia Boghicevici. Propunerea prevede modificarea Codului Muncii şi a fost depusă la Senat de 85 de parlamentari de la toate partidele.

În lume, ziua copilului se sărbătoreşte la date diferite. Iată câteva exemple:

  • Argentina – a doua duminică din luna august
  • Australia – prima duminică din luna iulie
  • Brazilia – 12 octombrie
  • Cuba – a treia duminică din luna iulie
  • India – 14 noiembrie
  • Japonia – 5 mai
  • Mexic – 30 aprilie
  • Turcia – 23 aprilie
  • Ungaria – ultima duminică a lunii mai

 

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă