14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăMediu2600 de ani în cinci minute. O nouă animație despre istoria culturală...

2600 de ani în cinci minute. O nouă animație despre istoria culturală a umanității

Toate drumurile duc la Roma, spune zicala, dar și una dintre concluziile unui recent proiect de istorie vizuală a culturii umanității, realizată prin plasarea pe harta lumii a locurilor în care s-au născut și au murit personalitățile notabile ale omenirii. Cele cinci minute ale animației oferă o nouă perspectivă și despre curentele migraționle ale ultimilor 2.600 de ani, scrie revista Nature.

Maximilian Schich, istoric al artei la Universitatea Texas din Dallas, a selectat din baza de date Freebase, împreună cu câțiva colegi ai săi, 120.000 de indivizi suficient de faimoși în timpul vieții lor pentru ca data și locul nașterii, respectiv data și locul morții lor să fie consemnate de către contemporani.

Lista începe cu legiuitorul și poetul grec Solon, născut în 637 î.Hr., la Atena, și decedat în 557 î.Hr., în Cipru, și se încheie cu Jett Travolta, fiul actorului John Travolta, născut în 1992, la Los Angeles, și decedat în 2009, în Bahamas.

Locul de naștere al fiecărei personalități este reprezentat pe hartă cu un punct albastru, iar cel a morții, cu un punct roșu. Configurația astfel obținută vizualizează câteva aspecte noi ale istoriei culturale a umanității. De exemplu, de îndată ce un oraș devenea mai important, tot mai multe personalități veneau să își trăiască ultimii ani de viață acolo. Astfel a cedat Roma statutul de centru cultural Parisului, care la rândul lui a fost apoi detronat de Los Angeles și New York. Mai mult, acum se știe exact și anul în care Parisul a depășit Roma, ca nod de rețea: 1789.

„Istoricii sunt tot mai preocupați de domenii extrem de specifice. Datele noastre, însă, le oferă șansa să vadă și corelații noi, surprinzătoare, între evenimente aparent obscure, cărora nu li s-a acordat niciodată o importanță istorică deosebită”, spune Schich, citat de Nature.

 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă