7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăMediuMuzeul Gulagului se va închide. Pentru că Stalin e tot mai popular.

Muzeul Gulagului se va închide. Pentru că Stalin e tot mai popular.

Perm-36, muzeul Gulagului și al represiunii politice sovietice se pregătește să își închidă porțile. Conducerea instituției a anunțat că decizia a fost luată în urma eșuării negocierilor cu administrația regională în privința restaurării muzeului, scrie Moscow Time.

Cântecul de lebădă al Perm-36 se aude într-o societate în care numărul celor căre văd în I.V. Stalin un personaj pozitiv a depășit jumătate din populație (52%), iar apelurile din retorica guvernanților la realizările erei sovietice sunt tot mai frecvente. Directorul muzeului a declarat pentru BBC că oficialii locali au înlăturat referințele la crimele comise la comanda dictatorului sovietic. Tabloul e completat de catalogarea reprezentanților Perm-36 drept „extremiști” într-un raport scris de membrii unei echipe guvernamentale care a evaluat instituția.

Reprezentanții muzeului susțin că toate încercările de a negocia cu administrația regională restaurarea muzeului și transformarea sa într-unul memorial care să redea istoria reală a represiunilor politice din URSS  au eșuat.

După ce, acum mai bine de două decenii, administrația regională a aprobat înființarea muzeului, angajații Perm-36 au restaurat aproape toate clădirile și construcțiile de pe teritoriul memorialului. Lucrările au fost finanțate din bani publici, acordați însă în urma nominalizării muzeului, în 2004, pe lista World Monuments Fund a celor mai amenințate situri din lume și a propunerii de includere a muzeului în patrimoniului mondial UNESCO.

Din 2012, însă, atitudinea autoritățilr regionale s-a schimbat radical, se spune în același comunicat. „Finanțarea restaurării muzeului a fost oprită complet, la fel ca și cea pentru susținerea a sa pentru includerea pe lista siturilor din patrimoniul mondial UNESCO. După tăierea finanțărilor, autoritățile locale se pare că au decuplat muzeul și de la rețeaua de apă și electricitate.

Nu toată Rusia e însă fan Stalin: activiști ai drepturilor omului și personalități ale vieții culturale ruse au solicitat guvernului să susțină restaurarea muzeului, existând și o petiție semnată de mii de persoane în acest sens, scrie într-o scrisoare de mulțumire adresată de conducerea muzeului susținătorilor săi.

 

Cele mai citite

Declarațiile selecționerului Edward Iordănescu înaintea amicalului România – Columbia

Înaintea partidei amicale dintre România și Columbia, care se va disputa în această seară la Madrid, selecţionerul Edward Iordănescu a afirmat că doar ridicându-şi...

România și-a aflat ultima adversară din Liga Națiunilor

Lituania a învins cu 1-0 Gibraltarul în returul barajului pentru Liga C a Ligii Națiunilor și va face parte din grupa României, alături de...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă