13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăVideoA murit una dintre cele mai mari balerine ale lumii

A murit una dintre cele mai mari balerine ale lumii

Legendara balerină rusă Maia Pliseţkaia, una dintre cele mai importante dansatoare şi coregrafe din toate timpurile, a murit sâmbătă, la vârsta de 89 de ani, potrivit unui anunţ făcut de directorul general al Teatrului Balşoi, Vladimir Ourin, citat de Russia Today.

Maia Pliseţkaia a murit la München, în Germania, în urma unui atac de cord. „Soţul ei, compozitorul Rodion Schedrin, tocmai m-a sunat. Ea a murit în urma unui atac de cord. Doctorii germani au făcut tot ce au putut, dar nu au putut să o salveze”, a declarat Vladimir Ourin, pentru agenţia rusă de ştiri TASS, citată de site-ul televiziunii Russia Today.

Născută pe 20 noiembrie 1925, la Moscova, Maia Pliseţkaia a fost considerată una dintre cele mai importante balerine ale secolului XX. A făcut parte dintr-o proeminentă familie de artişti ruşi cu origini evreieşti. Tatăl său a fost executat, în 1938, de regimul Stalin, iar mama sa, de profesie actriţă, a fost acuzată de trădare şi trimisă într-un lagăr din Kazahstan, scrie Mediafax.

Pliseţkaia a fost apreciată atât datorită tehnicii sale desăvârşite şi interpretării dramatice, cât şi pentru faptul că spectacolele sale au sfidat convenţiile sovietice. S-a alăturat Teatrului Balşoi în 1943, la vârsta de 18 ani, şi a devenit una din vedetele prestigioasei instituţii. A cunoscut faima internaţională după ce interdicţia sa de a călători a fost ridicată chiar de către Nikita Hruşciov, în 1959, cu un an înainte ca Pliseţkaia să devină prim-balerină a Teatrului Balşoi.

Plisețkaia a fost Artistă a Poporului în URSS (1959), laureată a Premiului Lenin (1964), Erou al Muncii Socialiste (1985) și Cavaler al ordinului „Pentru merite în fața Patriei”. De asemenea, a fost doctor onorific al Universității Sorbona, profesor onorific al Universității de Stat din Moscova, cetățean de onoare al Spaniei și deținătoare a multe alte premii, ordine și medalii din diferite țări.

Pe lângă cariera de balerină, a jucat în filme și a scris memorii. A dansat timp de peste cinci decenii, retrăgându-se din activitate abia în 1990.

 

 

 

Cele mai citite

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă