13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportCum se fac jocurile la Curtea Constituțională

Cum se fac jocurile la Curtea Constituțională

Valer Dorneanu, propus de PSD, a fost ales, ieri, președinte al Curții Constituționale (CCR) cu șase din cele nouă voturi ale judecătorilor. Decizia de ieri este prima dintr-o perioadă de trei ani de zile în care majoritatea la CCR va fi influențată de doi judecători numiți de fostul președinte Traian Băsescu. 

Valer Dorneanu a fost ales, ieri,  președinte al CCR cu șase voturi în timp ce Livia Stanciu a obținut doar trei. Mandatul său în fruntea CCR este de trei ani de zile. Valer Dorneanu a fost ales în 2013 judecător al Curţii Constituţionale a României din partea Camerei Deputaţilor, la propunerea PSD. În schimb, Livia Stanciu fosta președintă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a fost numită, recent, prin decret prezidențial, de către Klaus Iohannis, judecător la Curtea Constituțională pentru un mandat complet de nouă ani. De altfel, ieri, înainte de alegerea noului președinte, trei noi judecători au depus jurământul de învestitură în fața președintelui Klaus Iohannis. Pe lângă Livia Stanciu, au devenit judecători la CCR Attila Varga (votat de Camera Deputaților la propunerea UDMR) și Marian Enache (votat de Senat la propunerea  PSD). 

Chiar dacă votul de ieri a fost secret, opțiunile judecătorilor nu sunt greu de identificat și sunt semnificative pentru raporturile de forțe din cadrul CCR. Trei dintre judecătorii de la CCR au fost propuși de PSD, unul de UDMR,  doi de fostul președinte Traian Băsescu, doi de PNL, unul de președintele Klaus Iohannis. Cel mai probabil, Dorneanu a primit voturi de la judecătorii propuși de PSD, de UDMR și Traian Băsescu în timp ce Livia Stanciu a avut propriul vot și pe cele două de la PNL. 

Cine compune actualul CCR

Cum s-a ajuns în această situație? Potrivit legii, CCR are în componență nouă judecători cu mandate de câte nouă ani de zile-  trei numiți de președintele României, trei de Senat și trei de Camera Deputaților. Câte trei mandate (unul pentru fiecare instituție) expiră la fiecare trei ani. Cu alte cuvinte, raportul de forțe experimentat ieri va fi valabil până în 2019. Astfel,  PSD are nu mai puțin de trei judecători nominalizați: Valer Dorneanu, fost deputat social-democrat, numit de Camera Deputaților în 2013; Maya Teodoroiu, numită de Senat în februarie 2015, după demisia judecătorului Toni Greblă, acuzat de corupție; Marian Enache, fost deputat FSN, PDSR și PSD, numit de Senat pe 8 iunie 2016. 
 Judecători constituționali nominalizați de PNL sunt doi: Ștefan Minea, profesor de drept din Cluj-Napoca, numit de Camera Deputaților în 2010, la propunerea fostului PDL, și Mona Pivniceru, fost ministru al Justiției în Guvernul Ponta din partea PNL, numită de Senat în iunie 2013. Liberalii au pierdut un judecător, după ce în locul lui Tudorel Toader (numit în 2007 de Camera Deputaților), nominalizarea a făcut-o UDMR (Attila Varga), cu susținerea PSD, ALDE și UNPR. În acest fel, UDMR își păstrează locul la Curte, deținut anterior de  Valentin-Zoltán Puskás (numit în 2007 de Senat). În schimbul sprijinului pe care l-au primit de la social-democrați pentru numirea propriului om la Curtea Constituțională din partea Camerei Deputaților, maghiarii au susținut propunerea PSD pentru un post de judecător constituțional din partea Senatului (Marian Enache).
Odată cu această reînnoire a Curții Constituționale, președintele Klaus Iohannis a făcut și el prima numire de judecător, în persoana fostei președinte a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu. Ea îl înlocuiește pe Augustin Zegrean, numit în 2007 de către președintele de atunci, Traian Băsescu. Astfel, în vreme ce Klaus Iohannis are un singur judecător numit la Curte, doi dintre oamenii numiți de către fostul șef al statului Traian Băsescu sunt încă în funcție: Petre Lăzăroiu, numit în 2010, și Daniel Morar, fostul șef al DNA, numit în 2013.

Planurile lui Dorneanu
După ce a fost ales în fruntea CCR, Valer Dorneanu a declarat că așteaptă ca instituțiile statului  „să nu mai transforme Curtea Constituțională în acel loc în care să trimită toate neînțelegerile și toate conflictele care există pe plan politic”. „De rolul de arbitru nu ne putem depărta, dar n-am vrea să fim arbitru de ring, am vrea să fim arbitru constituțional. Că unii ne-au transformat în arbitru de ring”, a adăugat Dorneanu. Întrebat dacă se referă la fosta conducere, noul președinte al CCR a replicat: „Am spus ce trebuia spus”. Dorneanu a refuzat să precizeze dacă a avut contracandidați, reluând declarația că a fost ales cu majoritate de voturi și că judecătorii au convenit să formeze o echipă. 

CV.Cine este noul președinte al CCR

Mandatul lui Valer Dorneanu de președinte al CCR este de trei ani de zile. Valer Dorneanu este judecător la CCR din 2013, fiind votat de Camera Deputaților, la propunerea PSD. Anterior a fost adjunct al Avocatului Poporului (în perioada 2010-iunie 2013 ) și secretar general adjunct Camera Deputaţilor, între aprilie 2009 și octobrie 2010. Dorneanu a ocupat și funcția de președite al Camerei Deputaților, timp de patru ani (2000-2004). 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă