16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialFost judecător ICCJ, condamnat la 4 ani închisoare cu executare. Doi procurori...

Fost judecător ICCJ, condamnat la 4 ani închisoare cu executare. Doi procurori de la CSM, achitați, alături de un fost șef SIPI

Judecătoarea Georgeta Barbălată, magistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție  la data comiterii faptelor de coruție, a primit patru ani de închisoare cu executare și trei ani de interzicere a unor drepturi pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a infractorului.

Instanța de judecată de la ICCJ, formată din Silvia Cerbu, Simona Encean și Horia Valentin Șelaru,  a achitat-o pe  Barbălată  ( cu votul adoi dintre judecătorii din complet) pentru săvârșirea infracțiunii de transmitere de informații secrete care periclitează siguranța statului. Pentru ultima infracțiune a făcut opinie separate judecătorul Șelaru, care a optat  pentru condamnarea ei.

În același dosar au fost achitați procurorul George Bălan, membru CSM, procurorul Marcel Sâmpetru, consilier CSM, precum și Mihai Vlad, șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Ilfov (serviciul secret al Ministerului de Interne) la data săvârșirii faptelor.

În privința lui Mihai Vlad, magistratul Horia Valentin Șelaru , membru al instanței de judecată, a opinat că trebuie condamnat pentru divulgare de informații secrete care pun în pericol siguranța națională.

Hotărârea nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel la instanța de cinci judecători a Înaltei Curți.

“Mijloace de tip mafiot” pentru a manipula obținerea funcțiilor de procuror general al României și de șef DNA – rechizitoriul DNA

Georgeta Barbălată, George Bălan, Marcel Sâmpetru și Mihai Vlad au fost trimiși în judecată de DNA în aprilie 2013.

Potrivit  rechizitoriului DNA, în perioada martie-iulie 2012,  procurorii Marcel Sâmpetru, George Bălan și ofițerul  Mihai Vlad, “beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit să recurgă la mijloace specifice mai degrabă înţelegerilor de tip mafiot, decât unui sistem fundamentat pe lege, pentru a-şi croi drum spre funcţiile pe care le vizau, inclusiv prin încercări de denigrare în mass-media a persoanelor care activează în instituţiile vizate de ei. Încercarea de a manipula numirile din interiorul instituţiilor care prezintă interes pentru politicieni, este cu atât mai reprobabilă, cu cât a beneficiat de sprijinul şi de aportul unor persoane care aveau funcţii de conducere în cel mai înalt for al magistraţilor, cu atribuţiuni directe în procedura de numire al procurorului şef al DNA şi al procurorului general al României”.

Rolul membrilor grupării           

Procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru au încercat să-și folosească influența pe lângă oamenii politici  ( între care premierul Victor Ponta și președintele Crin Antonescu, potrivit unor documente din dosar) pentru a obține funcțiile de procuror general al României și de șef DNA.

Marcel Sâmpetru avea rolul de a asigura conspirativitatea întâlnirilor , iar George Bălan de a asigura sprijin politic pentru obținerea funcțiilor, susțin procurorii.

Judecătoarea Georgeta Barbălata furniza informații despre mandate de interceptare sau de percheziții.

Ofițerul Vlad Mihai furniza informații secrete despre interceptări sau informații compromițătoare despre persoane cu funcții în stat, spune DNA.

 

Interceptări. Sfaturile lui Sâmpetru  pentru obținerea funcțiilor de conducere în parchete, date lui Bălan înainte de întâlnirea acestuia  cu Victor Ponta

SÂMPETRU MARCEL: Ascultă-mă, să nu refuzi! Eu ştiu ce spun. Un refuz din partea ta poate să întoarcă situaţia radical.

BALAN GEORGE: Şi asta-i adevărat.

SÂMPETRU MARCEL:Deci când ai pus mâna pe ceva, nu-i mai da drumul.

BALAN GEORGE:O să ne consultăm împreună.

SÂMPETRU MARCEL:Ne consultăm, dar ţi-am spus şi eu. Ţi-am spus şi eu
punctul meu de vedere şi dorinţa mea. E şi acesta bun, hai să-l duc
spre avizare, pentru că se poate suci. Când tu spui nu, s-ar putea să
nu mai fiu eu şi să vină altcineva, şi să nu mai fii nici tu.

BALAN GEORGE: Şi asta-i adevărat.

SÂMPETRU MARCEL: Înţelegi?

BALAN GEORGE: Aici important este să spui Nu! dar să ştii că vii tu.

SÂMPETRU MARCEL: Aia e problema.

BALAN GEORGE: N-am rezolvat nimic dacă el tot vine. Şi nu vin nici eu, nici tu.

SÂMPETRU MARCEL:Eu ce spun! Tu spui Nu, eu sunt cu Marcel, şi s-ar putea să nu mai vină Marcel şi vine altcineva şi atunci ai pierdut şi tu, am pierdut şi eu.

Interceptări. Bălan o avertizează pe soția lui Sâmpetru că unii jurnaliști folosiți de grupare pot fi ofițeri acoperiți

SÂMPETRU MIRELA : Ştii ce mi-au spus? Dar am uitat să-ţi spun(…)băgaţi în presă sau cu zvonuri, daţi în oameni, daţi informaţiile unor oameni care, nu mai contează, cu avocaţi, daţi în lume, daţi unde să apară şi în presă, ca să vedem noi mişcarea, că ne ajută, ce vor. Să spunem aşa:”Se apropie în august expirarea mandatului (n.n mandatul procurorului şef al DNA) şi sunt propuşi oamenii cutare şi cutare, ar fi…deci aiurea, care nuau nicio legătură.

BALAN GEORGE: Deci eu nu înţeleg, să dau acum pentru mâine?

SÂMPETRU MIRELA: Da, dar trebuie vorbit şi să mai iau şi eu de la tine. Mai am şi eu, dar nu ştiu să pun în text atât de…

BALAN GEORGE: Mirela, hai să-ţi spun un lucru: vezi că jumătate din ziarişti sunt ofiţeri acoperiţi şi trebuie să fii foarte atentă.

Așadar, prin intermediul numitei SÂMPETRU MIRELA – susțin procurorii DNA în rechizitoriu – persoane neidentificate din sfera politică transmiteau inculpaților sfaturi referitoare la modalități de denigrare în mass media a persoanelor care activează în instituţiile vizate de ei, pentru a asigura aducerea în posturi de conducere a unor indivizi dezirabili din perspectiva intereselor de acaparare a unor segmente din aparatul de justiție, în principal a celor cu competențe în cercetarea faptelor comise de politicieni.

 

Interceptări. Marcel Sâmpetru solicita informații despre ministrul Silaghi

SÂMPETRU MARCEL: Aşa. La Transporturi e Ovidiu Silaghi, din Satu Mare. E pe mâna lui Ilfovul. Poate poţi să mă ajuţi cu Silaghi, cu Ovidiu Silaghi.

VLAD MIHAI: Aşa.

SÂMPETRU MARCEL: Poate poţi să mă ajuţi să aflăm date şi informaţii despre el.

VLAD MIHAI: Încerc. E din Satu Mare?

SÂMPETRU MARCEL: Da.

VLAD MIHAI: Ovidiu Silaghi.

SÂMPETRU MARCEL: Mie cel puţin… E ministrul transporturilor.

Cele mai citite

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...
Ultima oră
Pe aceeași temă