10.9 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăOpera & Classical MusicPreședintele Comisiei care va analiza teza de doctorat a lui Ponta s-a...

Președintele Comisiei care va analiza teza de doctorat a lui Ponta s-a antepronunțat: Nu este plagiat. Ministerul Educației: caz de incompatibilitate

UPDATE.  Ministerul Educației: Gabriel Boroi este în stare de incompatibilitate

Ministerul Educației ne-a oferit un punct de vedere prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Mirabela Amarandei. " Regulamentul de organizare și funcționare al CNATDCU prevede, la Articolul 9 a Anexei 2, situația de incompatibilitate în cazul președinților de comisii, caz în care atribuțiile sunt preluate de vicepreședinte. Cu alte cuvinte, în cazul domnului Gabriel Boroi, vorbim de aplicarea acestui articol, deci de preluarea atribuțiilor sale de președinte al comisiei respective. În ceea ce privește analiza și soluționarea tuturor cazurilor de plagiat, intrate în proces ca urmare a demersului de ieri, vom solicita CNATDCU să facă apel la expertiza experților externi consiliului, deci care nu fac parte din consiliu. Mai mult decât atât, Ministerul Educației va urmări îndeaproape, punct cu punct, toate etapele de analiză și soluționare".

Gabriel Boroi, președintele Comisiei de Științe Juridice a CNATDCU – chemată de către Ministerul Educației să se pronunțe de urgență în cazul acuzaților de plagiat la adresa fostului premier Victor Ponta – a dat deja un verdict în acest caz. Profesorul a fost unul dintre cei trei experți numiți de către Consiliul Național de Etică din cadrul Ministerului Educației care, în vara anului 2012, au decis că Ponta nu a plagiat în teza sa de doctorat.

După mai multe luni în care a ezitat să tranșeze problema, Ministerul Educaţiei a anunțat că, prin intermediul Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), ar putea retrage în 45 de zile începând de luni, 9 mai, titlul de doctor lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Onţanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu, Mihai Stănişoară, Dumitru Pârvu şi Petre Tobă.

Dar, pentru că, în aceste zile, la CNATDCU se organizează alegeri, se poate ridica întrebarea cine din acest consiliu va analiza tezele de doctorat care sunt bănuite de a fi fost plagiate. Procedura de selcție a membrilor CNATDCU este una de durată, numărul comisiilor fiind de 35, iar concurența este destul de acerbă – 4 pe loc. Surse din cadrul Ministerului Educației ne-au precizat că solicitarea de soluționare a cazurilor de plagiat a fost îndreptată către actualul Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare  și nu către cel ce abia se alege.

Victor Ponta și-a obținut doctoratul în urma unei teze de doctorat (suspectă de plagiat) susținută la Facultatea de Drept a Universității din București. Ceea ce înseamnă că acuzațiile de plagiat la adresa lui Ponta vor fi analizate de actualii membri ai “Comisiei de Științe Juridice” ai CNATDCU, care are 13 membri, un vicepreședinte și un președinte.

Președintele Comisiei de științe Juridice este Gabriel Boroirector al Universității “Nicolae Titulescu” București. În luna iunie 2012, o comisie alcătuită la cererea Consiliului Național de Etică – instituție aflată în subordinea Ministerului Educației (și implicit a premierului de atunci Victor Ponta) – a dat verdict de neplagiat în cazul fostul prim ministru. Din această comisie care a dat verdict de neplagiat a făcut parte Gheorghiță Mateuț, Dumitra Popescu și Gabrie Boroi, care ne-a și confirmat acest aspect. După aproape 4 ani distanță, același Gabriel Boroi este președintele Comisiei de Științe Juridice ai CNATDCU care va analiza teza de doctorat a lui Victor Ponta.

Gabriel Boroi afirmă că se va abține

Contact de România liberă, profesorul ne-a explicat că în cazul ședinței Comisiei de Științe Juridice care va analiza acuzațiile de plagiat la adresa tezei de doctorat a lui Victor Ponta nu se va pronunța. “Întrucât am făcut parte dintr-o Comisie și m-am pronunțat deja în această speță, mă voi abține. Voi participa doar pentru a se întruni cvorumul care este de două treimi. Analiza acuzațiilor de plagiat în cazul Ponta va fi făcută de către toți cei 15 membri ai Comisiei și apoi se va vota în favoarea unui verdict”, ne-a precizat Gabriel Boroi. Întrebat dacă și-ar menține verdictul de neplagiat, Gabriel Boroi nu a oferit niciun răspuns.

 Istoria plagiatului lui Ponta

Victor Ponta a fost acuzat că a plagiat în lucrarea de doctorat în 2012 de către revista științifică Nature. Universitatea București, unde Ponta a obținut titlul de doctor, a confirmat plagiatul. Au mia existat două verdicte. Unul venit din partea CNATDCU care a fost to de plagiat. Pentru a împiedica acest verdict, ministrul interimar de atunci al Educației, Liviu Pop, a dizolvat Consiliul în timpul ședinței în care se pronunța. Un alt verdict, dar de neplagiat, puternic contestat, a fost dat de către o comisie înființată la cererea Ministerului Educației și din care au făcut parte și Gabriel Boroi.

Miniștrii Educației din guvernul Ponta au refuzat să îi suspende lui Ponta titlul de doctor, iar după căderea acestui executiv s-a constatat lipsa unui cadru legal clar și coerent. Potrivit unor documente prezentate în exclusivitate de România liberă, Victor Ponta a intrat în Baroul București fără examen, doar pe baza titlului de doctor. Un verdict oficial de plagiat semnat de ministrul Educației, care l-ar deposeda pe Ponta de acest titlu, ar putea determina un lanț de probleme pentru fostul premier. În primul rând, o acuzație de fals intelectual și returnarea unor sume de bani importante pe care acesta le-a câștigat ca avocat.

Cele mai citite

Începe Festivalul Cărților Deschise la Opera Comică pentru Copii

La Opera Comică pentru Copii, ultimele două weekend-uri din luna martie sunt dedicate cărților, lecturii și poveștilor, îmbogățind experiența tuturor pasionaților de literatură. A...

Cum îți poate afecta corpul o alimentație nesănătoasă?

Alimentația este extrem de importantă pentru ca organismul nostru să funcționeze la capacități maxime. O dietă bogată în substanțe nutritive ne va ajuta să...

Eko News: Pionieratul Jurnalismului Digital în Era Informației

Într-o eră dominată de fluxul rapid și adesea neîntrerupt de informații, discernământul și integritatea în jurnalism devin nu doar valoroase, ci esențiale. Eko News,...
Ultima oră
Pe aceeași temă