18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăOpera & Classical MusicZece ani fără Karol Wojtyla. Povestea unui sfânt

Zece ani fără Karol Wojtyla. Povestea unui sfânt

Se fac, azi, zece ani de la moartea Papei Ioan Paul al II-lea. Anul tecut, pe 27 aprilie, a fost canonizat. Dacă s-ar face un Top 10 al personalităților care nu au luat Premiul Nobel, deși îl meritau cu prisosință, Papa Ioan Paul al II-lea s-ar număra, cu siguranță, printre ei. A fost primul papă la Casa Albă, primul care a vizitat Cuba și primul papă modern care a intrat într-o sinagogă. A restabilit, după o pauză de patru secole și jumătate, relațiile diplomatice ale Vaticanului cu Marea Britanie și, tot după o pauză lungă, pe cele cu Statele Unite. Mai multe, însă, într-un profil al fostului Suveran Pontif:

Data nașterii: 18 mai 1920.

Locul nașterii: Wadowice, Polonia.

Nume: Karol Jozef Wojtyla.

Tatăl: Karol Wojtyla, ofițer în Armata Poloneză.

Mama: Emilia Wojtyla.

Educație: două doctorate, în Filosofie și în Teologie.

Pe lângă poloneză, limba sa maternă, era fluent în latină și putea conversa în slovacă, rusă, italiană, franceză, spaniolă, portugheză, germană, ucraineană și engleză. Nici discursurile sale ținute în română, la Bucureși, n-au sunat rău.

Chemarea pentru preoție a simțit-o când „l-a prins” întâmplător pe tatăl său rugându-se noaptea, singur, în genunchi.

A vizitat 129 de națiuni, cele mai multe vizitate de un papă, incluzându-l și pe Sfântul Petru.

A avut onoarea de strânge cea mai mare adunare de oameni de la Ceație încoace: de Ziua Mondială a Tineretului din 1995, în Filipine, la Sfânta Liturghie ținută Suveranul Pontif au fost prezenți cca. cinci milioane de oameni.

A fost împușcat de Ali Agca, pe 13 mai 1981, zi în care se sărbătorește prima apariție a Maicii Domnului la Fatima. Doi ani mai târziu îl viziteză pe atentator în penitenciarul în care era închis acesta.

A fost primul papă modern care a vizitat o sinagogă, primul care a călcat pe pâmânt cubanez și primul care a vizitat Casa Albă.

A canonizat mai mulți sfinți decât orice alt predecesor al lui.

A numit 232 de cardinali.

A restabilit relațiile diplomatice cu Marea Britanie, după o pauză de 450 de ani.

În ianuarie 1984, a restabilit relațiile diplomatice cu Statele Unite, întrerupte din 1867.

A stabilit relații diplomatice cu Israelul și cu Organizația pentru Eliberarea Palestinei.

În 1941, Karol Wojtyla organizează împreună cu prietenii săi, teatrul clandestin „Rapsodic”. Piesele se jucau în limba poloneză în semn de sfidare a regimului de ocupație nazist. În acei ani, Wojtyla lucrat în mină și la un combinat chimic.

Pe 26 decembrier 1994, este ales de prestigioasa revista Time Om al Anului.

Pe 16 martie 1998, Vaticanul își cere oficial scuze față de evrei pentru eșecul Bisericii Catolice în a face mai mult pentru a preveni Holocaustul.

Pe 16 marie 2004, cu cei 25 de ani și 5 luni de pontificat, Ioan Paul al II-lea devenea al treilea cel mai longeviv papă din istorie, după Sfântul Petru (32 de ani) și Papa Pius al IX-lea (31 de ani și 7 luni).

Pe 15 iunie 2004, cere iertare pentru erorile Bisericii Catolice din timpul Inchiziției.

La 1 februarie 2005 este spitalizat cu o infecție respiratorie. Peste două luni moare în urma unui „stop cardiovascular și a unui șoc septic”, după cum anunța Vaticanul.

Cele mai citite

Ultimul pas pentru operaționalizarea IMM Plus, îndeplinit

După aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus de către Comisia Europeană la 9 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul comun care stabilește...

Iohannis merge la zona demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord

Președintele României, Klaus Iohannis, efectuează o vizită în Coreea de Sud, iar în prima zi a vizitei va ajunge și la zona demilitarizată aflată...

Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation, acțiuni în instanțe prin care contestă sechestrul pus de autorităţile române

Acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenţia...
Ultima oră
Pe aceeași temă