16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăZig ZagZece lucruri despre Karl Marx

Zece lucruri despre Karl Marx

Marx ar fi împlinit azi 196 de ani. A devenit, post-mortem, un controversat pur sânge, ideile și teoriile sale adunând adepți și critici în egală măsură de numeroși. Comuniștii l-au făcut semizeu, iar capitaliștii nu l-au biruit nici azi întru totul.

1. Karl Heinrich Marx (5 mai 1818 – 14 martie 1883) a fost un filosof, economist, sociolog, istoric, jurnalist și revoluționar socialist german. Controversate sau nu, ideile sale au jucat un rol important în dezvoltarea științelor sociale și a mișcării politice socialiste.

2. Marx a studiat dreptul la Bonn și Berlin, dar a devenit interesat de filosofie, domeniu în care a obținut doctoratul în 1841, la Universitatea din Jena.

3. În 1847, a fondat Liga Comunistă.

4. A fost aproape toată viața sa bolnăvicios: a avut probleme cu ficatul, a suferit de reumatism, se lupta cu dureri frecvente de cap și de măsea și avea crize de insomnie.

5. Purta o dragoste pentru copii ieșită din comun. Împreună cu soția sa, Jenny, Marx a avut șase copii, dând-le fiecăruia câte o poreclă.

6. În tinerețe și-a dorit să fie critic de teatru, dar tatăl său l-a convins să renunțe.

7. Când era student la universitate, tatăl său a trebuit să plătească scoată pe cauțiune din arest pentru că se îndatorase până peste cap.

8. Aproape toată viața sa a trăit în sărăcie. Îl salva, însă, prietenul său loial, Engels, care îi mai ajuta cu o sumă lunară cu care Marx să o poată scoate la capăt cu mâncarea.

9. Faimoasa sa carte, Manifestul Partidului Comunist, a scris-o în șase săptămâni.

10. Participând la o conferință dedicată marxiștilor, se spune că la la un moment dat a spus, în replică la ce se discuta, că „dacă asta înseamnă a fi marxist, eu unul nu mă număr printre ei.”

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă