12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialDNA cere extrădarea lui Nicușor Constantinescu. Șeful CJ Constanța, dat în urmărire...

DNA cere extrădarea lui Nicușor Constantinescu. Șeful CJ Constanța, dat în urmărire prin Interpol

Direcția Națioanlă Anticorupție a cerut extrădarea lui Nicușor Constantinescu, aflat în America pentru investigații medicale. În cazul în care instanţa va aproba emiterea acestui mandat, Constantinescu riscă să fie arestat de către autorităţile americane şi adus cu forţa în ţară.

Acesta a fost dat în urmărire internaţională, procedură standard pentru toţi inculpaţii arestaţi în lipsă şi care nu sunt pe teritoriul României, conform B1TV.

Citește și: Nicușor Constantinescu și-a donat averea soției și copiilor. El mai poate sta în SUA încă două săptămâni

Procurorii DNA au cerut mandatul de extrădare în baza mandatului de arestare emis de către Tribunalul Municipiului Bucureşti. Potrivit legii, chiar dacă judecătorii Curţii de Apel au decis menţinerea controlului judiciar asupra lui Nicuşor Constantinescu, executarea mandatului de arestare preventivă, dacă există, este prioritară.

Solicitarea DNA a fost trimisă Ministerului de Justiţie care, potrivit legii, este îndreptăţit să ceară instanţei extrădarea  unei persoane. România are semnat un acord de extrădare cu Statele Unite, motiv pentru care preşedintele Nicuşor Constantinescu poate fi reţinut de către autoritățile americane.

Tribunalul București a emis mandatul de arestare în lipsă, iar acesta a ajuns la Ministerul Justiției și de acolo a fost făcută solicitarea DNA pentru acest mandat de extrădare privind aducerea în țară a lui Nicușor Constantinescu.

Acesta a primit permisiunea de a merge în SUA pentru a se opera, însă trebuia să se întoarcă înapoi în țară până pe 11 iunie, însă potrivit medicului său, acesta nu se poate deplasa din cauza stării sale de sănătate. 

La 27 mai, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de DNA, în dosarul în care este acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curţii de Conturi şi că nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene.

Știre în curs de actualizare

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...
Ultima oră
Pe aceeași temă