21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialONG-urile cer demisia ministrului Carmen Dan: Vânătoare de vrăjitoare la Ministerul Afacerilor...

ONG-urile cer demisia ministrului Carmen Dan: Vânătoare de vrăjitoare la Ministerul Afacerilor Interne. Acest gest iresponsabil trădează o mentalitate de sorginte totalitară

Organizațiile non-guvernamentale Active Watch și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) l-au condamnat, joi, pe ministrul de Interne, Carmen Dan, după ce a criticat o serie de jurnaliști și politicieni pe motiv că ar fi promovat protestele pe rețelele de socializare.

Ministrul Afacerilor Interne a făcut publică o listă cu jurnaliști și politicieni care ar fi promovat recentele proteste de stradă în mediul online.

„Acțiunile de protest au fost promovate prin intermediul rețelelor de socializare (…). Cu această ocazie, am remarcat implicarea unor personalități publice, formatori de opinie sau membri ai unor formațiuni politice pentru susținerea acestor proteste în stradă. Să vă dau câteva nume: Mircea Marian, Ovidiu Vanghele, Nicușor Dan, Cătălin Tolontan, Andrei Gheorghe, Clotilde Armand, Emilia Șercan, Robert Turcescu, Lucian Mândruță”, a declarat ministrul Carmen Dan.

Potrivit ONG-urilor, „Carmen Dan a asociat implicit lista de mai sus cu actele de violență”.

„Organizațiile semnatare condamnă ferm acest gest iresponsabil care trădează o mentalitate de sorginte totalitară. Lista difuzată reprezintă o încercare a Ministrului Afacerilor Interne de intimidare și presiune la adresa vocilor critice din societate, cu posibile efecte foarte periculoase la adresa siguranței acestora. Libertatea cuvântului, dreptul la opinie, libertatea întrunirilor sunt drepturi garantate constituțional, obligația autorităților fiind de a le proteja, nu de a contesta sau condamna exercitarea lor de către cetățeni”, susțin ONG-urile.

Totodată, ministrului Carmen Dan i se amintește că, în virtutea dreptului la liberă exprimare (Art. 30 din Constituția României), „orice cetățean, inclusiv jurnaliștii și politicienii, are dreptul să sprijine și să cheme la protest, atât timp cât nu instigă la violență sau la nerespectarea legii”.

Astfel, organiațiile semnatare cer demisia ministrului de Interne.

„De asemenea, articolul 39 din Constituție garantează cetățenilor dreptul de a participa la întruniri publice. Prin cele susținute în conferința de presă de azi, Carmen Dan demonstrează că principala sa preocupare o reprezintă apărarea actualului Guvern, nu apărarea legii și a drepturilor individuale. Reamintim autorităților publice că instituțiile statului au obligația să acționeze cu responsabilitate și să protejeze toți cetățenii, indiferent de opiniile lor. Considerăm că avem de-a face cu un demers deosebit de periculos prin care tocmai autoritățile statului ce au ca atribuții în apărarea legii și protejarea ordinii publice fac și distribuie liste cu cetățeni care nu se fac vinovați decât de exercitarea unor drepturi. În acest sens, organizațiile semnatare cer demisia doamnei Carmen Dan din funcția de Ministru al Afacerilor Interne”, mai precizează sursa citată.

Totodată, Active Watch și CJI au criticat jurnaliștii și persoanele care au publicat datele personae ale unor politicieni.


 Ministrul de Interne, Carmen Dan, a prezentat o listă cu formatorii de opinie care au chemat populația la mitingul din Piața Victoriei. Cum au reacționat jurnaliștii

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a prezentat joi o listă a formatorilor de opinie care au chemat populația să vină să protesteze la Piața Victoriei, în seara zilei de miercuri.


Executivul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală. De asemenea, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Drept reacție, președintele Iohannis i-a transmis, miercuri, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu, în care i-a solicitat abrogarea Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea legii privind Codul penal și a legii privind Codul de procedură penală.

Peste 15.000 de persoane au ieșit, marți spre miercuri, în Piața Victoriei, pentru a își arăta nemulțumirea față de decizia Guvernului. Ei au strigat: „Asta e trădare, nu e guvernare”,„Anticipate”, „Trădătorii”, „Noaptea, ca hoţii”, „Nu plecăm”. Proteste similare au avut loc și în alte orașe din țară.

Și miercuri dimineața, mii de persoane protestează în faţa Palatului Victoria. Jandarmeria a luat măsuri speciale în zonă, suplimentând dispozitivul de pază. Jandarmeria a luat, încă de la prima oră, măsuri de întărire a dispozitului de pază a Guvernului, în zonă fiind trimise trei echipaje şi mai mulţi jandarmi. Miercuri seara, la nivel național au manifestat aproape 300.000 de persoane. Dintre acestea, aproximativ 150.000 s-au adunat în Piața Victoriei din Capitală.

Cele mai citite

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...
Ultima oră
Pe aceeași temă