21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. În Turcia, presa poartă cătușe

FOTO. În Turcia, presa poartă cătușe

Furia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan contra organizaţiei imamului Fethullah Gulen, fostul său aliat şi apropiat, pe care îl acuză că a organizat puciul eşuat din 15 iulie, s-a revărsat ca un tsunami de epurări în toate instituţiile statului. În armată, justiţie, educaţie şi în media. Erdogan a declarat de multă vreme război ziariştilor care îl critică şi în martie, ziarul Zaman a fost preluat de administratori numiţi de guvern.

După lovitura de stat dejucată, ziariştii au fost ţinta vânătorii de vrăjitoare lansată de şeful statului. 21 de ziarişti au compărut în faţa justiţie vineri, 17 dintre ei fiind puşi după gratii sub acuzarea de apartenenţă la o „organizaţie teroristă”.  Guvernul turc a folosit starea de urgenţă  pentru a închide 131 de ziare, staţii radio şi tv, edituri şi agenţii de presă. Unele dintre persoanele au fost arestate pentru că lucrau pentru ziarul Zaman, care avea legături cu mişcarea Hizmet a religiosului musulman Fethullah Gulen, în exil în SUA din 1993.

După arestarea celor 17 ziarişti şi emiterea de mandate de arestare pentru alte zeci de jurnalişti, UE a criticat represiunea presei din Turcia. Purtătorul de cuvânt al UE, Maja Kocijancici a declarat că, „în calitate de candidat la aderarea la UE, Turcia trebuie să aspire la normeşe cele mai elevate posibile şi la practicile democratice, inclusiv la libertatea presei”. Semn al tensiunilor cu UE, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a estimat că acordul UE/Turcia pentru frânarea fluxului de refugiaţi în Europa riscă să capoteze.

Libertatea presei, o poveste turcă

Guvernul turc declară că este îngrijorat de o posibilă conduită criminală a ziariştilor suspectaţi de legături cu puciştii dar represiunea este menită să blocheze eventuale critici în media contra puterii turce. Teama de aceste critici şi acuzări asupra comportamentului dictatorial al liderului turc este mai mare decât cea faţă de revolta militarilor de luna trecută.

Unul din ziariştii arestaţi este Busra Erdal, cronicar şi fost ziarist juridic pentru cotidianul Zaman, preluat de autorităţi în martie pentru presupuse legpturi cu mişcarea Gulen. De asemenea, printre ei figurează Nazli Ilicak, ziaristă reputată, fostă deputat al partidului AKP al lui Erdogan şi fostă membru al redacţiei Zaman până în martie. Unul din cei patru ziarişti eliberaţi vineri din grupul de 21 arestaţi iniţial, comentatorul Bulent Mumay a avertizat că guvernul repetă erorile trecutului. Turcia are o istorie agitată asupra libertăţii presei şi este ţara cu cei mai mulţi ziarişti aflaţi după gratii în 2012 şi 2013. Scriitorul exilat Mahir Zeynalov, care este din Azerbaidjan, este căsătorit cu o turcoaică şi a trăit şi muncit în Turcia numeroşi ani şi de multă vreme a fost un spin în talpa autorităţilor turce şi în urmă cu doi ani l-au expulzat pentru postările pe Tweeter contra înalţilor funcţionari ai statului. El a precizat că „sunt arestaţi ziarişti diverşi – tineri, în vârstă, conservatori, de stânga, romancieri, economişti, militari. O mare diversitate care dovedeşte că un larg spectru al societăţii turce este redusă la tăcere”.

În cotidianul Hurriyet, ziaristul turc Mustafa Akyol susţine acţiunea guvernului contra puciştilor dar estimează că „aceste detenţii (ale ziariştilor) sunt inacceptabile. Aceşti oameni nu fac decât să-şi exercite meseria sau să-şi împărtăşească ideile într-un ziar deţinut de comunitatea Gulen, ceea ce nu înseamnă că ei fac parte din această comunitate” sau că ar fi implicaţi în puci”. Dar şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu consideră necesară o triere între pucişti şi cei care „fac jurnalism adevărat”.

Directorul adjunct al Amnesty International pentru Europa, Gauri van Gulik preciza că acuzând ziariştii, guvernul nu mai face  distincţie între actele criminale şi critica legitimă.

Represiune

17 ziarişti arestaţi

Busra Erdal, Bulent Mumay, Ali Bulac, Ahmet T. Alkam, Sahin Alpay, Mehmet Gundem, Cihan Acar, Yakup Cetin, Hasim Soylemez, Emre Soncan, Ufuk Sanli, Abdullah Kilic, Ali Akkus, Cemal Kalyoncu, Arda Akin, Bunyamin Koseli, Bayram Kaya.

Uniunea Europeană a calificat represiunea media din Turcia „preocupantă” şi a avertizat Ankara să respecte libertăile fundamentale.

 

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...
Ultima oră
Pe aceeași temă