15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecial3 milioane de semnături pentru revizuirea Constituţiei

3 milioane de semnături pentru revizuirea Constituţiei

Coaliţia pentru Familie va depune luni, la Senat, o propunere legislativă de revizuire a Constituţiei, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, iniţiativa fiind semnată de 3 milioane de cetăţeni. 

Potrivit unui comunicat de presă, această propunere legislativă de revizuire a Constituţiei are ca scop protejarea explicită a familiei şi a drepturilor părinţilor. "Proiectul legislativ este însoţit de circa 3 milioane de semnături de susţinere, colectate de pe întreg teritoriul ţării. Este pentru prima data în istoria României când un număr atât de mare de cetăţeni aderă la o iniţiativă în vederea organizării unui referendum pentru modificarea Constituţiei", se arată în comunicat. 

Formularea propusă pentru articolul 48 alin. 1 din Constituţie este: ''Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor''. Actualul text al Constituţiei se referă la căsătoria dintre soţi. "Mai mult, noua formulare a articolului vine să întărească dreptul părinţilor de a-şi educa şi creşte copiii conform propriilor valori", mai precizează sursa citată de Agerpres. 

Comitetul de Iniţiativă este format din 16 membri, oameni de cultură, antreprenori, jurnalişti, medici: Nadia Tătaru, Georgeta Stoian, Alina Tomi, Mariana-Liliana Georgescu, Tudor Sişu, Vlad Miriţă, Mihaela Mănuceanu, Sorin Lavric, Mihai Gheorghiu, Călin Diaconu, Pavel Chirilă, Cornel Bratu, Liviu Axinte, Constantin Necula, Paul Negruţ, Mircea Tudor. Iniţiatorii propun ca referendumul naţional pentru modificarea Constituţiei să se desfăşoare odată cu alegerile parlamentare din toamnă. 

Semnăturile au fost strânse cu ajutorul a peste 80.000 de voluntari din toate confesiunile creştine, din mediul urban şi rural, de diverse profesii şi situaţii sociale şi au fost validate de primăriile localităţilor de domiciliu ale semnatarilor, menţionează sursa citată. Coaliţia pentru Familie este o iniţiativă civică fără personalitate juridică, independentă de orice partid şi neafiliată confesional. 

Cele mai citite

Premierul spaniol Pedro Sanchez ia o pauză de la îndatoririle publice: „ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”

„ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”, a spus Sanchez într-o scrisoare împărtăşită pe contul său de pe platforma X. „Am...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă