12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialAdministraţia separatistă din Transnistria doreşte menţinerea trupelor ruse în regiune

Administraţia separatistă din Transnistria doreşte menţinerea trupelor ruse în regiune

Administraţia separatistă de la Tiraspol doreşte menţinerea trupelor militare ruse pe teritoriul Transnistriei şi precizează că nu s-a încheiat conflictul separatist, astfel că “eămân probleme majore, inclusiv în materie de securitate”, informează agenţia TASS, citată de Mediafax.

Ministrul de Externe al regimului separatist transnistrean, Vitali Ignatiev, consideră propunerile de retragere a trupelor drept “o abordare contraproductivă”.

“Conflictul nu s-a încheiat, rămân probleme majore, inclusiv în materie de securitate. Transnistria s-a pronunţat mereu în favoarea menţinerii contingentului pentru pace până la soluţionarea definitivă a conflictului”, a subliniat Ignatiev.

Citeşte şi: Republica Moldova insistă ca RUSIA să retragă armata din TRANSNISTRIA

Republica Moldova insistă pentru retragerea totală a trupelor şi a echipamentelor militare ale Rusiei din Transnistria.

De asemenea, Moldova cere transformarea operaţiunii internaţionale de pace din regiunea separatistă în misiune civilă, a declarat Natalia Gherman, ministrul de Externe al Republicii Moldova, la o reuniune OSCE.

“Chişinăul este preocupat în legătură cu prezenţa factorului militar rus în regiune şi a stocurilor masive de muniţie”, a explicat Gherman. “Procesul de negocieri este rămas în urmă din cauza a numeroşi factori, mai ales din cauza poziţiei dure a Transnistriei şi a precondiţiilor impuse”, a subliniat Gherman.

“Contrar acuzaţiilor false ale Transnistriei privind o presupusă blocadă economică, noi şi partenerii noştri din Uniunea Europeană am făcut progrese importante pentru facilitarea procedurilor comerciale şi pentru a asigura tratament preferenţial pentru companiile transnistrene pe pieţele europene”, a subliniat Natalia Gherman, pledând pentru continuarea dialogului în criza transnistreană “la toate nivelurile şi fără precondiţii”.

Citeşte şi: Poroșenko, încrezător că situația din Transnistria nu va escalada

“Sunt mulţumită că aici, la OSCE, am convenit asupra unui obiectiv comun – căutarea unei soluţii complete axată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu un statut special pentru regiunea Transnistria şi prin garantarea drepturilor omului, a libertăţilor politice, economice şi sociale pentru locuitorii regiunii”, a insistat ministrul moldovean de Externe.

Trupele Rusiei sunt staționate în Transnistria cu acordul autorităților separatiste de la Tiraspol. Guvernul de la Moscova susține că militarii fostei Armate a XIV-a apără populația rusofonă din Transnistria.

Cele mai citite

Dan Podaru și-a depus oficial candidatura pentru Primăria Sectorului 1

Dan Podaru, fost consilier local PNL, a anunţat, joi, că şi-a depus candidatura pentru funcţia de primar al Sectorului 1 din partea Partidului Ecologist...

Accident rutier pe DN19A, în Satu Mare. Patru persoane au ajuns la spital

Patru persoane, doi copii şi doi adulţi, au fost transportate la spital în urma unui accident rutier produs joi pe DN 19A, în zona...

Inteligența artificială, limitată în alegerile din România. Tot prostia naturală va dicta rezultatele

IlustrațieȘ Marian Avramescu Mulți politicieni și analiști sunt îngrijorați de modul în care inteligența artificială s-ar putea implica în campaniile electorale din acest an,...
Ultima oră
Pe aceeași temă