12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechConflicte interne în ALDE. PSD se teme că pierde guvernarea pe mâna...

Conflicte interne în ALDE. PSD se teme că pierde guvernarea pe mâna lui Tăriceanu

Tensiunile în creștere din interiorul ALDE provoacă îngrijorări majore în interiorul PSD. Social-democrații se tem, potrivit unor surse citate de „România liberă“, că o fractură majoră în interiorul formațiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu poate diminua scorul acesteia în alegerile parlamentare din decembrie și, implicit, poate afecta șansele PSD de a alcătui viitoarea majoritate parlamentară.

Unii PSD-iști susțin chiar că partidul președintelui Sena­tului riscă să nu treacă pragul electoral de 5%. Majoritatea sondajelor de opi­nie dau ALDE cu câteva procente peste acest prag, diferența fiind însă în marja de eroare. În plus, dacă electoratul pro-Justiție se va mobiliza la urne în decem­brie, convins de dezbaterea din campania electorală, scorul ALDE poate scădea și mai mult. Un sondaj de opinie, comandat de USR și efectuat de Kantar TNS, creditează ALDE la 7%. Un alt sondaj, comandat de PNL și efectuat de Agenția de Ra­ting Politic, cotează partidul lui Tăriceanu la 5,5%.

Temeri justificate

Îngrijorările social-democraților nu sunt gratuite, având în vedere că războiul dintre oamenii lui Tăriceanu și foștii PC-iști se acutizează cu fiecare zi care trece.  Surse din rândul ex-conservatorilor spun că aceștia sunt deciși să întrețină conflictul în public și pe parcursul campaniei electorale și chiar să saboteze mașinăria electorală a ALDE.

Perspectivele sunt sumbre. Călin Popescu Tăriceanu nu dă semne că este dispus să negocieze cu foștii PC-iști pe marginea alcătuirii listelor de candidați pentru parlamentare. În acest proces, oamenii lui Tăriceanu au încercat să-i marginalizeze pe cei proveniți din interiorul fostului Partid Conservator. El continuă să aducă în partid politicieni cu probleme penale, dar cu ceva capital electoral în  spate. Pro­blema este că aceștia nu vin și cu structuri de partid, ci provin în principal din PNL, care aplică o serie de criterii de integritate. 

Iohannis l-a „săpat“ și el pe Tăriceanu

Președintele Klaus Iohannis ­le-a suflat PC-iștilor în pânze în momentul în care a declarat că nu va numi un premier care are probleme cu legea, declarație care a invalidat strategia lui Călin Popescu Tăriceanu. În mod cert, regula se va aplica și în privința miniștrilor pe care ALDE îi va avea, eventual,  în viitorul guvern.

De aceea, Vasile Nistor, co-președinte executiv al ALDE, a trimis o scrisoare deschisă în care i-a cerut lui Călin Popescu Tăriceanu să nu mai candideze din cauza faptului că a fost pus sub acuzare de DNA. El a insistat pe convocarea unui congres extraordinar, care să adopte criterii de integritate pentru candidați.

În scrisoare, Nistor a criticat vehement situația din partid: „Pentru Călin Popescu Tăriceanu, fuziunea PC-PLR a avut o singură miză: preluarea finanţelor și a sediilor fostului Partid Conservator. (…) Tăriceanu a demarat un proces de discreditare a liderilor judeţeni pe care i-a înlocuit în pragul alegerilor locale cu oameni plini de probleme penale, apropiaţi lui. Misiunea a fost în­deplinită de «omul din umbră» – Daniel Chiţoiu“. Doi dintre sus­ținătorii lui Nistor, deputații Aurelian Ionescu și Cătălin Drăgușanu, au fost excluși din partid. Drăgușanu și-a găsit deja azil la PNL.  

Penali găzduiți de ALDE

Cele mai importante nume sunt  Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, urmărit penal pentru trafic de influență, Aristotel Căncescu, fost președinte al CJ Brașov din partea PNL,  trimis în judecată de DNA sub acuzația de abuz în serviciu (cinci infracțiuni), luare de mită, spălare de bani, trafic de influență, Ion Ariton, fost ministru al Economiei din partea PDL, trimis în judecată în dosarul „Gala Bute“,  Tudor Pendiuc, fostul primar PSD al Piteștiului, trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

Dincolo de problemele penale, Tăriceanu a provocat un uriaș scandal public în momentul în care a fost filmat intrând în afara programului la direcția de permise a Capitalei, în fața căreia așteptau circa 1.000 de persoane. Ulterior, un lider local ALDE a propus chiar o lege care să le permită demnitarilor să nu mai stea la cozi.

 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă