18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechALEGERI LOCALE 2016. Copreședintele PNL Vasile Blaga a ajuns la o secție...

ALEGERI LOCALE 2016. Copreședintele PNL Vasile Blaga a ajuns la o secție de votare din București: Am votat împotriva imposturii și demagogiei

ALEGERI LOCALE 2016. Copreședintele PNL Vasile Blaga a ajuns, duminică în jurul orei 8.20, la Colegiul „I.L.Caragiale” din București, unde își exercită dreptul de vot.

„Am votat pentru oameni cu soluții serioase și pe care și le pot duce la îndeplinire, pentru că au și echipe puternice în spatele lor”, a declarat Blaga, precizând că votul său a fost și „împotriva imposturii și demagogiei” din politică.

Mai mult, el i-a îndemnat pe români să se prezinte, duminică, la secțiile de votare.

267.242 de persoane candidează pentru a ocupa o funcţie de primar, consilier local, judeţean sau în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. 

Potrivit statisticilor publicate de Biroul Electoral Central, 12 candidaţi candidează pentru postul de primar general al Capitalei, 14.039 candidaţi doresc să ocupe funcţia de primar, 239.134 de persoane îşi doresc o funcţie de consilier local, iar 14.057 aspiră la un mandat de consilier judeţean sau ales în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. 

În Bucureşti, 1.780.307 de cetăţeni, sunt chemaţi la urne, pentru a-şi alege primarul general, primarii de sectoare, consilierii generali şi pe cei locali, în 1.246 de secţii de votare. 

Citește și: ALEGERI LOCALE 2016. S-au deschis deschis secțiile de vot. Peste 200.000 de persoane s-au prezentat la urne

În sectorul 1 sunt înscrişi în registrul electoral 207.584 alegători, în sectorul 2 – 317.581, în sectorul 3 – 402.970, în sectorul 4 – 272.842, în sectorul 5 – 248.438, iar în sectorul 6 – 330.892. 

În premieră, în secţiile de vot a fost instalată o aplicaţie pe o tabletă prin care vor fi prevenite tentativele de vot ilegal. Astfel, alegătorul îi înmânează unui operator de calculator cartea de identitate, care va scana CNP-ul, iar aplicaţia va indica dacă acesta a mai votat sau nu. Fraudarea votului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. 

O altă noutate constă în faptul că preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale. 

Au dreptul de a alege cetăţenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, iar dreptul de vot se exercita pe baza buletinului de identitate, cărţii de identitate, cărţii de identitate provizorii, paşaportului diplomatic sau de serviciu şi carnetului de serviciu militar. Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţa şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă (alegătorii cetăţeni români) sau în copia de pe lista electorală complementară (alegătorii cetăţeni ai UE). 

Citește și: Harta alegerilor locale. Candidații care vor să îți conducă orașul

La aceeaşi secţie de votare, alegătorii votează pentru consiliul local, judeţean şi pentru primar, unde vor primi trei buletine de vot. În Capitală, vor vota pentru consiliul local al sectorului, primarul de sector, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general şi vor primi patru buletine de vot. 

Ştampila cu menţiunea „Votat” se aplică în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului preferat, în caz contrar buletinul fiind declarat nul. După ce au votat, cetăţenii îndoaie buletinul de vot şi îl introduc în urne. Ulterior, alegătorii trebuie să predea ştampila preşedintelui secţiei, care are obligaţia să ştampileze actul de identitate, menţionând data scrutinului. 

Pentru alegerile de duminică, au fost organizate la nivel naţional 18.616 de secţii de votare. 

Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă