17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialALEGERI LOCALE 2016. Ion Iliescu: Trebuie să asigurăm o deschidere spre mai...

ALEGERI LOCALE 2016. Ion Iliescu: Trebuie să asigurăm o deschidere spre mai bine, spre nou

ALEGERI LOCALE 2016. Fostul președinte al României Ion Iliescu a ajuns duminică, în jurul orei 12.05, la secția de votare organizată la Liceul „Jean Monnet'' din Capitală, pentru a-și exercita dreptul la vot.

„E o datorie elementară. Depinde ce înţelege fiecare prin nou (n.r. – sistem de vot). Trebuie să avem pe de o parte o continuitate, consecvenţă, în consolidarea democraţiei româneşti şi alegerile locale sunt o expresie a acestora şi, pe de altă parte, să asigurăm o deschidere spre mai bine, spre nou", a declarat duminică preşedintele de onoare al PSD, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă sistemul antifraudă este unul benefic, Ion Iliescu a spus: „Ideea de antifraudă, indiferent cum e promovată, e necesară. Dacă este eficientă sau nu sau maniera în care se abordează – asta e chestiunea de fond".

267.242 de persoane candidează pentru a ocupa o funcţie de primar, consilier local, judeţean sau în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. 
 
Potrivit statisticilor publicate de Biroul Electoral Central, 12 candidaţi candidează pentru postul de primar general al Capitalei, 14.039 candidaţi doresc să ocupe funcţia de primar, 239.134 de persoane îşi doresc o funcţie de consilier local, iar 14.057 aspiră la un mandat de consilier judeţean sau ales în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. 
 
În Bucureşti, 1.780.307 de cetăţeni, sunt chemaţi la urne, pentru a-şi alege primarul general, primarii de sectoare, consilierii generali şi pe cei locali, în 1.246 de secţii de votare. În sectorul 1 sunt înscrişi în registrul electoral 207.584 alegători, în sectorul 2 – 317.581, în sectorul 3 – 402.970, în sectorul 4 – 272.842, în sectorul 5 – 248.438, iar în sectorul 6 – 330.892. 
 
În premieră, în secţiile de vot a fost instalată o aplicaţie pe o tabletă prin care vor fi prevenite tentativele de vot ilegal. Astfel, alegătorul îi înmânează unui operator de calculator cartea de identitate, care va scana CNP-ul, iar aplicaţia va indica dacă acesta a mai votat sau nu. Fraudarea votului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. 
 
O altă noutate constă în faptul că preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale. 
 
Au dreptul de a alege cetăţenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, iar dreptul de vot se exercita pe baza buletinului de identitate, cărţii de identitate, cărţii de identitate provizorii, paşaportului diplomatic sau de serviciu şi carnetului de serviciu militar. Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţa şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă (alegătorii cetăţeni români) sau în copia de pe lista electorală complementară (alegătorii cetăţeni ai UE). 
La aceeaşi secţie de votare, alegătorii votează pentru consiliul local, judeţean şi pentru primar, unde vor primi trei buletine de vot. În Capitală, vor vota pentru consiliul local al sectorului, primarul de sector, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general şi vor primi patru buletine de vot. 
 
Ştampila cu menţiunea „Votat" se aplică în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului preferat, în caz contrar buletinul fiind declarat nul. După ce au votat, cetăţenii îndoaie buletinul de vot şi îl introduc în urne. Ulterior, alegătorii trebuie să predea ştampila preşedintelui secţiei, care are obligaţia să ştampileze actul de identitate, menţionând data scrutinului. 
 
Pentru alegerile de duminică, au fost organizate la nivel naţional 18.616 de secţii de votare. 
Cele mai citite

Alianța Dreapta Unită – hoțul de voturi liberale

Oricât ar încerca să pară altceva, USR e un partid toxic pentru România. Fără ideologie și fără doctrină, e o mișcare care se poziționează...

Simona Halep nu va merge la Roland Garros

Simona Halep „a fost uitată” de Occident. Cât timp o va mai urmări ghinionul? Ce a putut scrie presa internațională despre ea după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă