6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, va prelua, interimar, şi Justiţia....

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, va prelua, interimar, şi Justiţia. Florin Iordache a demisionat după scandalul Ordonanței 13, care a declanșat proteste masive în toată țara

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, va prelua interimar portofoliul Justiţiei, după ce Florin Iordache și-a anunțat demisia, ca urmare a scandalului provocat de adoptarea Ordonanței 13, care a declanșat proteste masive în toată țara. 


Citește și: Cum i-a dezinformat Ana Birchall pe oficialii europeni în privința ordonanței 13


Anunțul propunerii a fost făcut printr-un comunicat de presă al Executivului, remis redacției. Premierul Grindeanu a transmis președintelui României, Klaus Iohannis, propunerea de nominalizare a ministrului Ana Birchall, ministru interimar al Justiției.

Ana Birchall a declarat, pe pagina sa de Facebook, că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a “îndeplini acest mandat cu profesionalism, seriozitate şi echilibru”.

“Îi mulțumesc premierului, preşedinţilor coaliţiei de guvernare, precum și colegelor și colegilor mei din PSD şi ALDE pentru încrederea cu care m-au investit, înțelegând totodată responsabilitatea imensă pe care o presupune portofoliul Justiției. Voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru a îndeplini acest mandat cu profesionalism, seriozitate și echilibru. Îmi doresc ca alături de instituțiile care au atribuții și responsabilități în acest domeniu, de reprezentanți ai societății civile și mass media, precum și printr-un dialog transparent cu partenerii noștri externi să putem asigura bunul mers al justiției, ca o premisă fundamentală a unei democrații consolidate”, a scris Ana Birchall.


Citeşte şi: Florin Iordache și-a anunțat demisia de la Ministerul Justiției, după care a plecat, fără să aștepte alte întrebări din partea jurnaliștilor: Tot ce am făcut a fost legal și constituțional. Dar pentru opinia publică nu a fost suficient

„De când am venit la Ministerul Justiţiei, mi-am propus şi am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente şi destul de sensibile. Aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, toate iniţiativele asumate sunt legale şi constituţionale. Proiectele propuse s-au aflat în dezbatere publică, organizată de Ministerul Justiţiei, iar acum sunt în dezbatere parlamentară. Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să îmi înaintez demisia din funcţia de ministru al Justiţiei”, a spus Florin Iordache. Acesta nu a mai așteptat să primească alte întrebări din partea ziariștilor.


Ana Birchall, propusă ca ministru delegat pentru Afaceri Europene în Guvernul Grindeanu, are 43 de ani, iar de 11 ani este membru PSD. Până acum, cele mai importante funcții politice ale ei au fost cele de consilieră a lui Mircea Geoană, pe vremea când acesta era ministru de Externe, şi apoi de consilieră a lui Victor Ponta, când acesta era prim-ministru.


Citeşte şi: Premierul Grindeanu, despre o posibilă demitere a lui Florin Iordache: După ședința de joi o să vă anunț ce hotărâre am luat. Este un Guvern politic, dar există un moment în care fiecare dintre noi trebuie să luăm decizii

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, la Parlament, că în această seară sau joi dimineața va avea o discuție cu ministrul Florin Iordache, pe tema OUG 13 și a protestelor stârnite de mișcările de stradă.


Ana Birchall se remarcă drept unul dintre cei mai bogați oameni politici. Ea deține împreună cu soţul ei cinci locuinţe, dintre care două în SUA, investiţii financiare în străinătate în valoare de 23 de milioane de euro, plasamente de 556.367 de lei, 60.071 de euro şi 66.667 de dolari, precum şi 13 conturi şi depozite bancare.


Citeşte şi: Revoltă la Ministerul Justiției împotriva ministrului Florin Iordache, autorul ordonanțelor penale care au indignat România. Funcționarii din MJ s-ar fi opus adoptării Ordonanței 13. Până acum nimeni nu a plătit cu funcția

Ministrul Florin Iordache și oamenii săi ar fi făcut presiuni asupra unor funcționari din minister pentru a șterge cele șase note care conțineau obiecțiuni împotriva proiectelor legislative de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală (OUG 13/2017), precum și împotriva textului de grațiere colectivă.


În 9 decembrie 2012, Ana Birchall a obţinut primul mandat de deputat, fiind membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României în spaţiul Schengen şi preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie România- India. La alegerile din 11 decembrie, Birchall a câştigat un nou mandat de deputat din partea PSD Vaslui.

În legislatura trecută, ea a fost preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, comisie condusă acum de Victor Ponta.

În anul 2011, Ana Birchall a câștigat un proces de calomnie pe care îl intentase jurnalistului Iosif Bubble. Scandalul a izbucnit după ce pe blogul lui Bubble fusese postat un film cu o partidă de sex oral, despre care a lăsat să se înţeleagă că ar prezenta-o pe Ana Birchall.

Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză Anei Birchall în procesul intentat lui Iosif Buble şi l-a obligat pe ziaristul de la Intact la plata unor daune morale şi materiale în valoare de 70.000 de euro.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă