8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. 11 explozii în Thailanda: Cel puțin patru persoane au...

FOTO + VIDEO. 11 explozii în Thailanda: Cel puțin patru persoane au murit. Zece oameni, inclusiv turiști străini, sunt răniți. Poliția: Nu este un atac terorist, este doar sabotaj local

UPDATE 10.42: Poliția thailandeză a anunțat, vineri, că cele 11 explozii de joi și vineri nu reprezintă un act de terorism, ci o formă de „sabotaj local”, informează Agerpres.

„Acesta nu este un atac terorist. Este doar sabotaj local”, menit să „semene haos”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al poliției locale, Piyapan Pingmuang, în timpul unei conferințe de presă la Bangkok. El a exclus că la originea acestor explozii să fi stat separatiștii musulmani din sudul extrem al țării.

07.43: Cel puțin patru persoane au fost ucise, iar alte câteva zeci, printe care și nouă turiști, au fost rănite, în exploziile mai multor bombe joi seara și vineri dimineața în Thailanda, potrivit unui nou bilanț comunicat de autorități, relatează AFP, citat de Agerpres.

Ultimele două victime sunt rezultatul unei noi duble explozii, produse vineri dimineața, una la Hua Hin, cealaltă în orașul Surat Thani, 400 km mai la sud, au precizat autoritățile.

La Surat Thani,„bomba a ucis o angajată municipală”, a explicat pentru AFP guvernatorul provinciei, estimând că atacul ar avea legătură cu cele din Hua Hin.

 

În ajun, două persoane fuseseră ucise: un thailandez, în explozia unei bombe într-o piață din Trang, oraș din sudul țării, și o vânzătoare ambulantă, de asemenea thailandeză, într-o primă dublă explozie la Hua Hin, una din cele mai prestigioase și mai scumpe stațiuni din Thailanda. Tot aici au fost rănite și 21 de persoane, între care nouă turiști străini.

Dintre cei nouă străini răniți, doi olandezi aveau răni ușoare, în timp ce doi germani, răniți la picioare, și un italian, rănit la spate, au avut nevoie de intervenții chirurgicale. 

Cele două bombe de la Hua Hin explodaseră la un interval de 30 de minute și la o distanță de 50 de metri una de alta într-o zonă apropiată de plajă, unde se află numeroase baruri și restaurante frecventate de turiști. “Ele fuseseră disimulate în ghivecele unor plante de pe trotuar și au fost activate prin telefon, fiind destinate să ucidă”, a explicat pentru AFP Sutthipong Klai-udom, șeful administrației locale.

O dublă explozie s-a produs de asemenea vineri dimineața la Phuket, stațiune balneară din sudul Thailandei, rănind ușor o persoană. 

Șeful huntei militare thailandeze a denunțat o voință a atacatorilor de a „semăna haosul”, vineri, după această serie de explozii, care nu au fost deocamdată revendicate.„Bombele sunt destinate să semene haosul”, a declarat generalul Prayut Chan-O-Cha, venit la putere printr-o lovitură de stat în 2014, într-o primă reacție publică.

În absența revendicărilor, cum este adesea cazul în Thailanda, șeful poliției locale, Sitthichai Srisopacharoenrat, a declarat că toate pistele sunt explorate de anchetatori.

—–

Două bombe au explodat în stațiunea turistică Hua Hin din Golful Thailandei provocând moartea unei femei și rănind alte 10 persoane, informează joi Reuters citată de Agerpres.

Printre răniți se numără și turiști străini, a informat pe Twitter un corespondent BBC, citând poliția locală.

Bombele au fost ascunse în ghivece de flori și au fost detonate cu ajutorul unor telefoane mobile la jumătate de oră distanță una de cealaltă, a precizat poliția, potrivit reporterului Jonathan Head de la BBC.

Cele două explozii s-au produs cu puțin timp înainte de miezul nopții, relatează DPA.

Presa locală a raportat că explozia a avut loc la o intersecție unde se aflau numeroase baruri frecventate atât de turiști locali cât și de străini. Poliția a afirmat că cel puțin zece persoane au fost rănite, iar două se află în stare critică.

Atentate cu bombă au loc cu regularitate în cele trei provincii din sudul Thailandei, afectate de atacuri ale insurgenților, însă este rar ca astfel de atentate să vizeze zone frecventate de turiști.

Hua Hin, o stațiune de coastă din Golful Thailandei, este vizitată de turiști străini și thailandezi. Este renumită ca fiind locul favorit al Regelui Bhumibol Adulyadej.

 

 

 

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă