12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPreotul ucis de jihadiști în Franța, înmormântat

Preotul ucis de jihadiști în Franța, înmormântat

Sute de persoane au participat marți, la catedrala din Rouen (nord-vestul Franței), la funeraliile preotului catolic Jacques Hamel, ucis pe 26 iulie în altarul bisericii din Saint-Etienne-du-Rouvray (departamentul Seine-Maritime) de către doi jihadiști, în contextul în care autoritățile franceze fac eforturi pentru combaterea islamismului radical în țară, notează Reuters, citat de Agerpres. După slujba desfășurată la catedrala ridicată în secolul al XIII-lea, a urmat ceremonia de înmormântare, desfășurată în cadru privat.

Preotul Jacques Hamel (85 de ani), a fost asasinat în timp ce celebra o slujbă religioasă de dimineață pentru cinci credincioși în biserica sa parohială din Saint-Etienne-du-Rouvray, o localitate dintr-o suburbie a Rouenului.

Citește și: Cine sunt autorii atacului din biserica catolică din Franţa

În condiții de securitate foarte stricte, ceremonia funerară a avut loc în prezența ministrului de interne și al cultelor Bernard Cazeneuve și a autorităților locale și regionale. Un ecran uriaș a fost instalat în fața catedralei pentru ca publicul să poată urmări ceremonia.

Funeraliile au loc la două zile după ce sute de musulmani au venit să se roage în bisericile din Franța alături de catolici la slujba de duminică, în semn de „solidaritate” și „speranță”. Însuși Papa Francisc a reacționat la acest atentat, refuzând însă să echivaleze islamul cu violența.

Biserica sa din Saint-Etienne-du-Rouvray, unde oficiase aproape 50 de ani și scena oribilei crime, va rămâne închisă mai multe săptămâni, potrivit diocezei, până când vor fi efectuate slujbe și rugăciuni „penitențiale de reparare” după profanarea ei, ceea ce va permite reluarea activităților în incintă. Părintele Jacques Hamel era cunoscut în special pe plan local mai ales pentru investiția sa personală în dialogul interreligios cu musulmanii din orașul său.

Citește și: Musulmanii din Franța sunt chemați duminică la slujbele din BISERICI, în semn de compasiune față de asasinarea preotului din Rouen

Acest asasinat, plin de simboluri, comis cu sânge rece de doi tineri jihadiști de 19 ani care și-au revendicat apartenența la Statul Islamic (SI), a provocat o vie emoție în Franța printre creștini, dar și în întreaga populație, numeroși musulmani respingând un astfel de act barbar. Atacul, ultimul dintr-o lungă serie care a îndoliat Franța de un an și jumătate, a fost comis la 12 zile după masacrul de la Nisa (sud-est, 84 morți) comis de un jihadist la volanul unui camion frigorific după focurile de artificii din 14 iulie pe Promenade des Anglais.

Cei doi autori ai atacului, Adel Kermiche și Abdel Malik Petitjean, care locuiau la 700 km distanță unul de altul și care făcuseră cunoștință doar cu câteva zile înaintea crimei printr-un e-mail criptat pe internet, au fost împușcați de poliție după luarea de ostatici în biserică. Reprezentanții comunității musulmane din Saint-Etienne-du-Rouvray, unde locuia Adel Kermiche, au refuzat să organizeze înhumarea sa.

Citește și:  Teroriştii care l-au ucis pe preot, într-o biserică din Franţa, se ştiau de numai câteva zile

 

 

Cele mai citite

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă