19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Atacatorul de la aeroportul din Florida care a ucis cinci oameni...

FOTO. Atacatorul de la aeroportul din Florida care a ucis cinci oameni a fost arestat. El este un tânăr american de origine hispanică. Autoritățile evită să-l declare drept terorist

UPDATE 11,40: Esteban Santiago, autorul atacului armat de vineri, de la aeroportul Fort Lauderdale, a fost trimis la închisoarea din comitatul Broward, sub acuzaţia de crimă, anunţă ABC News.


Autorităţile din SUA au anunţat că tânărul hispanic Esteban Santiago este atacatorul înarmat care a ucis, vineri, cinci persoane şi a rănit alte opt în aeroportul Lauderdale-Hollywood, situat la aproximativ 34 de kilometri de orașul Miami, relatează presa locală citată de News.ro.

Atacatorul ajunsese ca pasager, cu puţin timp înainte de atac, pe pista aeroportului, venind cu un avion care decolase din Alaska.

Odată ce a aterizat, atacatorul hispanic şi-a ridicat bagajul de cală din al doilea terminal al aeroportului, iar apoi s-a retras în baie pentru a scoate arma ascunsă între haine. Apoi, Esteban Santiago s-a îndreptat spre ceilalţi pasageri, care aşteptau în continuare sosirea bagajelor, şi a deschis focul la întâmplare.

Se pare că tânărul hispanic nu a evitat să îşi declare arma din bagaj atunci când a decolat de pe aeroportul din Alaska, întrucât în SUA este legal să deții o armă de foc.

Esteban Santiago are 26 de ani şi este originar din New Jersey, dar a locuit de-a lungul vieţii sale în Alaska, precum şi în localitatea Naples din Florida.

Surse din rândul autorităţilor federale au transmis că atacul armat nu este considerat un act de terorism, iar rudele tânărului hispanic susţin că acesta avea probleme psihice.

De asemenea, autorităţile au descoperit o legitimaţie militară în posesia lui Esteban Santiago. Nu există mai multe date despre activitatea militară a atacatorului, deşi acesta a postat anterior o poză în echipamentul de luptă al armatei Statelor Unite.

Potrivit mass-media, Esteban Santiago este cetățean al SUA, este născut în martie 1990 și a luptat în războiul din Irak.

În urmă cu un an, tănărul hispanic a fost judecat pentru comiterea a două contravenţii în Alaska.

Potrivit martorilor, atacatorul purta un tricou cu franciza Star Wars. Pasagerul John Schlicher a precizat că acesta era un ”tânăt slăbuţ” şi a întreptat arma direct spre pasagerii care aşteptau să îşi ridice bagajele pe aeroportul Lauderdale.

Esteban Santiago nu a spus niciun cuvânt în timp ce trăgea la întâmplare în pasageri, iar unii supravieţuitori au remarcat tăcerea sa.

Atacatorul şi-a reîncărcat arma o singură dată, însă martorii nu pot preciza câte gloanţe au fost trase în incinta aeroportului Lauderdale.

Autorităţile din Broward au primit un apel în jurul orei locale 12.55 (19.55 ora României) cu privire la focuri de armă auzite în apropierea aeroportului din Florida.

Se pare că primele focuri de armă s-au auzit în partea inferioară a aeroportului Lauderdale. În incinta aeroportului era şi fostul purtător de cuvânt al preşedintelui George W. Bush, Ari Fleischer.

”Sunt la aeroportul din Fort Lauderdale. Au fost trase focuri de armă. Toată lumea fuge”, a postat Fleischer într-un scurt mesaj pe Twitter.

Ulterior, acesta a transmis că situaţia este calmă, însă autorităţile nu permit niciunui pasager să părăsească incinta aeroportului din Florida.

Republicanul Donald Trump a susţinut că monitorizează situaţia teribilă din Florida şi a purtat o discuţie telefonică cu guvernatorul Rick Scott.

Florida a fost zguduită anul trecut de cel mai sângeros atac armat din istoria modernă a Statelor Unite, după ce jihadistul de origine afgană Omar Mateen a deschis focul într-un club al comunităţii gay din Orlando. Un număr de 50 de persoane şi-au pierdut viaţa, în vreme ce alte 53 au fost rănite în atacul din clubul Pulse.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...
Ultima oră
Pe aceeași temă