18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialAtacul terorist de la Nisa: Cum a ajuns șoferul camionului a ajuns...

Atacul terorist de la Nisa: Cum a ajuns șoferul camionului a ajuns pe faleză, fără să fie observat de forțele de ordine

Șoferul camionului care a intrat, joi seara, în mulțimea adunată la Nisa, pentru a admira un foc de artificii, cu ocazia Zilei Naționale a Franței, a ajuns pe faleză pe o stradă folosită zilnic de șoferii care livrează produse în zonă, susțin martorii oculari și surse din guvernul francez, citate de Reuters, potrivit Agerpres.

Ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve a declarat, sâmbătă, că acest camion a rupt cordonul de securitate „într-un mod violent”. Însă, în locul în care Bouhlel a părăsit strada, intrând în zona pietonală, bordura este joasă, ceea ce sugerează că tot ceea ce a avut el de făcut pentru a evita parapeţii de securitate a fost să îndrepte camionul spre mare şi să urce pe promenadă. 

Alieva Aysel, care locuieşte în apropierea locului tragediei şi l-a văzut pe Bouhlel când şi-a început cursa ucigaşă, a explicat că în acelaşi mod furgonetele urcă zi şi de zi pe faleză. „Există locuri de-a lungul aleii unde poţi urca cu un camion, chiar şi în timpul zilei sunt camioane care livrează dimineaţă băuturi, îngheţată şi produse pentru restaurantele de pe plajă, ca aici de exemplu”, a spus ea. 

În declaraţia sa de sâmbătă, Cazeneuve a descris modul de operare folosit de Mohamed Lahouaiej Bouhlel drept „un nou tip de atac”, pe baza faptului că autorul nu era înarmat masiv şi nu a folosit explozibili. Totuşi, folosirea vehiculelor ca arme este obişnuită în Orientul Mijlociu şi nu reprezintă o noutate nici în ţările occidentale. 

Camionul utilizat de franco-tunisianul Mohamed Lahouaiej Bouhlel cântăreşte 6 tone gol şi 19 tone încărcat total şi are o lăţime de 2,5 metri, potrivit experţilor. 

Uşurinţa cu care Mohamed Lahouaiej Bouhlel a ajuns pe Promenade des Anglais, unde a ucis 84 de persoane și a rănit alte 202, cu un camion pe care îl închiriase, s-a aflat în centrul criticilor la adresa măsurilor de securitate din zonă. Deşi guvernul francez a anunţat că a dejucat alte 16 atacuri, el a devenit ţinta criticilor pentru măsurile de securitate de la Nisa, care nu au fost la nivelul la care ar fi trebuit să fie în timpul focurilor de artificii de pe promenada din Nisa. 

Atentatul, revendicat de gruparea Stat Islamic, a fost al treilea comis în Franţa începând din ianuarie anul trecut. Pe teritoriul francez este în vigoare starea de urgenţă din noiembrie anul trecut, când 130 de persoane au fost ucise în mai multe locuri din Paris. 

 


 

 

Cele mai citite

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă