17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. ATENTAT la Nisa, de Ziua Națională a Franței, cu 84 de...

FOTO+VIDEO. ATENTAT la Nisa, de Ziua Națională a Franței, cu 84 de morți. Autorul atacului, IDENTIFICAT

84 de oameni au murit, în urma unui atentat care a avut loc la Nisa, de Ziua Franței. Atacul încă nu a fost revendicat, însă autorul a fost împușcat de poliție. Atacatorul a condus prin mulțimea adunată pe faleză, pentru a urmări artificiile de 14 iulie, un camion, strigând în momentul în care a fost omorât ”Allahu Akhbar”. Președintele Francois Hollande a decretat trei zile de doliu național și a prelungit starea de urgență cu trei luni. 

UPDATE 22.14: Direcţia generală de Sănătate din Franţa anunţă că momentan 188 persoane sunt internate în spitalele din zona Alpes-Maritimes, în urma atacului de la Nisa, 48 fiind în stare critică, dintre care 25 la reanimare. Consiliul de securitate naţională din Franţa va avea sâmbătă o reuniune.

UPDATE 22.05: Şoferul tunisian care a intrat într-o mulţime joi seară la Nisa, făcând cel puţin 84 de morţi, este un “terorist având fără îndoială legături cu islamismul radical”, a declarat vineri prim-ministrul francez Manuel Valls. “Este un terorist având fără îndoială legături cu islamismul radical într-un fel sau altul… Da, este un act terorist şi vom vedea cine sunt complicii”, a afirmat premierul Valls.

UPDATE 21.37: Preşedintele SUA Barack Obama a ordonat vineri ca steagurile să fie coborâte în bernă la Casa Albă şi la toate celelalte instituţii oficiale din ţară în memoria victimelor atacurilor de la Nisa.

UPDATE 20.45: Lupta antiteroristă a fost adăugată la cererea Parisului pe agenda celor 28 de miniştri ai afacerilor externe din UE care se reunesc luni la Bruxelles, a anunţat vineri Consiliul UE, la o zi de la atentatul de la Nisa.

UPDATE 19.16: Autorităţile din Marea Britanie au anunţat că, la şedinţa de vineri seara, clădirea Parlamentului va fi iluminată în culorile tricolorului Franţei, în semn de solidaritate cu victimele masacrului de la Nisa.  

UPDATE 19.05: Autorul atentatului comis joi seara la Nisa este Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, care era cunoscut de autorităţi pentru activităţi infracţionale, însă nu ca fiind radicalizat, a confirmat vineri procurorul Parisului, François Molins, care conduce Parchetul antiterorist francez. 

El a precizat că, în atacul de pe Promenade des Anglais, 84 de persoane au fost ucise, printre care se află ’10 copii şi adolescenţi’. În total, 202 persoane au fost rănite, 52 dintre ele zbătându-se în acest moment între viaţă şi moarte.

Responsabilitatea atacului nu a fost revendicată, însă acesta poartă amprenta unei organizaţii teroriste, urmând ca ancheta să stabilească dacă Lahouaiej-Bouhlel a acţionat singur sau a avut complici, a menţionat procurorul.

UPDATE 18.50: Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe anunţă că, până în prezent, nu au fost identificaţi cetăţeni români printre persoanele decedate în atacul de la Nisa, dar operaţiunile de identificare nu s-au finalizat. 

UPDATE 18.40: Turnul Eiffel va fi iluminat în culorile drapelului francez, albastru-alb-roşu, pentru a aduce un omagiu victimelor de la Nisa. După atentatul sângeros de joi seara, Primăria Parisului a anunţat că Turnul Eiffel va fi iluminat în culorile Franţei începând de vineri seara şi în următoarele trei zile cât este declarat doliu naţional. Această iluminare va putea fi văzută începând cu ora locală 22.30.

UPDATE 17.40: Fosta soţie a bărbatului care a intrat joi seara cu un camion în mulţime, la Nisa, şi care a omorât cel puţin 84 de persoane, a fost plasată vineri în arest preventiv de către anchetatori, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei, care a confirmat astfel informaţii de presă în acest sens. 

Anchetatorii încearcă să stabilească motivele care l-au determinat pe Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, în vârstă de 31 de ani, să comită acest atac, interogându-i pe apropiaţii săi. Ei încearcă să afle, de asemenea, dacă bărbatul a fost ajutat de vreun complice. 

UPDATE 16.50: După ce a vizitat mai mulţi răniţi din atacul de la Nisa, preşedintele francez, Francois Hollande, a făcut o declaraţie de presă în care a reafirmat solidaritatea Franţei în faţa terorii. 

“De ce Nisa? Pentru că este unul dintre cele mai renumite oraşe din lume, un loc deosebit şi printre cele mai frumoase de pe planetă. De ce pe 14 iulie? Pentru că este sărbătoarea Zilei Bastiliei – Ziua Libertăţii. Şi s-a dorit ca să fie afectată în mod direct Franţa” – a spus liderul de la Paris, care şi-a exprimat compasiunea faţă de victime şi familiile acestora. 

Hollande a vizitat în cursul zilei mai mulţi copii răniţi în urma atentatului şi a spus că “mulţi dintre ei vor rămâne marcaţi de viaţă de scenele oribile la care au fost martori. Nu şi-au putut aminti nimic din ceea ce le-a cauzat rănile, dar îşi vor aminti de trupurile mutilate din jurul lor. De aceea, este nevoie ca Franţa să fie solidară cu ei şi familiile acestora”. El a spus că 50 de persoane se zbat între viaţă şi moarte după atentatul de joi de la Nisa (sud), soldat cu cel puţin 84 de morţi, dintre care ”mulţi străini”: “‘Există circa 50 de persoane care sunt încă în urgenţă absolută, adică între viaţă şi moarte. Printre victime sunt francezi, sunt mulţi străini veniţi de pe toate continentele şi mulţi copii”, a declarat şeful statului francez”. 

Hollande a avertizat că lupta împotriva grupărilor extremiste va fi una de lungă durată, deoarece ele vor încerca în continuare să lovească în valorile occidentale.

UPDATE 15.56:  Un motociclist a încercat să oprească, din mers, camionul care a intrat în mulţime. El s-a străduit dă deschidă portiera vehiculului ce circula cu viteză redusă pe Promenade des Anglais, dar a căzut, potrivit relatărilor jurnalistului german Richard Gutjahr, citat de AFP, informează Agerpres.

„Eram în balcon la un hotel cu vedere spre Promenade des Anglais şi am văzut oameni care mergeau să sărbătorească 14 Iulie, apoi dintr-odată un camion s-a îndreptat în direcţia mulţimii”, a povestit pentru AFP Gutjahr, contactat telefonic din Berlin. 

„El conducea foarte încet, ceea ce era surprinzător”, a adăugat jurnalistul independent. „După el s-a luat un motociclist, care circula în spatele lui şi care a încercat să-l depăşească şi chiar să deschidă portiera dinspre partea şoferului camionului”, a explicat Gutjahr, care a făcut o înregistrare video cu smartphone-ul său, utilizată de canalul public german ARD. „Motociclistul a căzut însă sub roţile camionului”, a explicat jurnalistul german. 

„Am văzut, de asemenea, doi poliţişti care trăgeau asupra camionului”, a precizat martorul. „Şi, în acel moment, şoferul camionului început să circule cu viteză şi a intrat în zigzag în mulţime. Apoi, timp de 15-20 de secunde s-au auzit tirurile mai multor arme”, a continuat el, precizând că scena la care el a fost martor a durat în total „60 de secunde, nu mai mult”. El a adăugat că a coborât apoi în stradă, unde a văzut cum oamenii erau cuprinşi de panică şi că 12 corpuri neînsufleţite zăceau pe pământ. 

„Era un haos absolut”, ”oamenii urlau”, a declarat un jurnalist pentru AFP, Robert Hollawy, care asista la festivităţi. „Am văzut oameni loviţi şi fragmente zburând peste tot”, a povestit el. 

UPDATE 15.34: Autorul atentatului ar fi reușit să ajungă în zonă minţind poliţia că transporta îngheţată şi a aşteptat multe ore în maşină pentru a putea ataca, afirmă surse citate de publicaţia britanică Express, conform Mediafax

Citiți și comentariile Rl pe tema atentatului de la Nisa:

15.22: Aeroportul din Nisa este evacuat, vineri, din cauza unui bagaj nesupravegheat, relatează RT. Potrivit unui jurnalist de la Associated Press, accesul în clădirea aeroportului este restricționat, iar personalul militar face verificări.

 

Între cele 84 de victime ale atacatorului de la Nisa, se numără americani, un elvețian, un rus, un armenian și un ucrainean. De asemenea, autoritățile belgiene au declarat că nu au nici o informație despre 25 de cetățeni, conform Le Figaro. 

Citește mai multe aici:  Cine sunt străinii care și-au pierdut viața în atentatul de la Nisa

 

14.57:  VIDEO. Mărturia unui buzoian despre atentatul de la Nisa: Ne-am buşit unii de alţii ca să ne ferim din calea camionului

14.23: Oamenii legii au securizat zona Route de Turin, unde două imobile au fost evacuate, după ce un camion suspect a garat acolo, conform Nice Matin, citată de bfmtv.com. (FOTO în galerie)

14.08: Preşedintele francez Francois Hollande a sosit vineri după-amiază la Nisa, unde se va întâlni cu reprezentanţi ai serviciilor de securitate şi de urgenţă mobilizate în timpul acestui atac, conform agenției France Presse, preluată de Agerpres

 

13.43: Apar informații despre naționalitățile victimelor: doi americani au murit în atac, conform Departamentului de Stat. Printre victime, se mai află și un rus, un ucrainean și un armean. 

De asemenea, aflăm mai multe despre autorul atentatului: era o persoană retrasă și nu părea religios, le-au povestit jurnaliștilor AFP vecinii săi. 

Citește și:  VIDEO. Cine era, de fapt, autorul atacului de la Nisa. Mărturiile vecinilor

New York Times a publicat o infografie animată care arată cum s-a produs atacul de la Nisa. O puteți urmări aici

12.55: Expertul francez Frédéric Gallois, fostul director al Grupului de Intervenţie al Jandarmeriei Naţionale franceze (Groupe d’intervention de la Gendarmerie nationale/ GIGN/), a catalogat modul de operare de la Nisa drept unul cunoscut pentru teroriști, dar ”care este o noutate pentru Franţa”.

Citește și: Atentatul terorist de la Nisa. MAE emite avertizare de călătorie în Franța

Forţele de ordine s-au confruntat cu “un mod de operare extrem de dificil de contracarat”, iar teroriştii ”se adaptează dispozitivelor de securitate”, a mai declarat el, la postul de televiziune Europe 1, conform Agerpres. 

 

De asemenea, conform publicației bfmtv.com, cel puțin 50 de copii sunt internați în spitalul de pediatrie Lanval, din Nisa, iar doi dintre ei au murit vineri dimineață, a precizat purtătorul de cuvânt al spitalului. De asemenea, la ora transmiterii acestei știri, sunt în desfășurare percheziții la locuința șoferului camionului, au declarat, pentru AFP, vecinii săi. 

În urma atentatului, sute de turiști părăsesc orașul, mai scrie presa franceză. 

 

Citește și: Poveste emoționantă: Bebeluș de opt luni, regăsit cu ajutorul Facebook, după atentatul de la Nisa

12.06: Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Egiptul au dat asigurări Franţei că o susţin în lupta antiteroristă. 
 

11.53:  Italia va spori controalele la trei puncte de trecere a frontierei cu Franţa şi pe trenurile care fac legătura între cele două ţări după atentatul terorist de la Nisa, a declarat vineri ministrul italian de interne Angelino Alfano, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

„Aparatul nostru de securitate este în funcţiune”, a declarat Alfano într-un mesaj pe Twitter.

11.48:  O carte de condoleanțe va fi deschisă în fața Ambasadei Franței în România, începând cu ora 13.00 și va rămâne la dispoziția publicului în următoarele zile, între orele 9.00 și 20.00. 

11.45:  Guvernul belgian a convocat un consiliu naţional de securitate, vineri dimineaţa, ca urmare a atacului terorist de la Nisa, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Reunit în cursul nopţii, Organul de coordonare pentru analiză a ameninţării (Ocam), însărcinat în Belgia să evalueze ameninţarea teroristă, a decis să menţină nivelul trei (ameninţare posibilă şi probabilă) pe o scară până la 4, a relatat presa belgiană. 

Prim-ministrul Charles Michel a anunţat într-un comunicat că va ţine o conferinţă de presă la sfârşitul dimineţii, la finalul unui consiliu naţional de securitate, în contextul în care Belgia urmează să organizeze de asemenea festivităţi pentru sărbătoarea sa naţională la 21 iulie. 

Ministerul belgian de Externe a indicat, la rândul său, vineri dimineaţa, că nu are nicio informaţie despre circa 20 de belgieni după atentatul de la Nisa, a informat agenţia de presă Belga. 

Citește și: Atentatul terorist de la Nisa. Carte de condoleanțe, deschisă în fața Ambasadei Franței din Capitală

11.30: „Sunt efective suplimentare care au fost mobilizate, care ne vor permite să asigurăm siguranța cetățenilor”, a declarat premierul Manuel Valls,  precizând că va fi inițiat un proiect de lege pentru prelungirea stării de urgență, pentru încă trei luni. Marțea viitoare va fi prezentat în Guvern, iar miercuri va fi analizat de Parlament, joi urmând să fie aprobat.

 

Totodată, președintele a decis ca următoarele trei zile să fie zile de doliu național. Astfel, toate steagurile vor fi coborâte în bernă.

„Franța nu va ceda, nu va ceda amenințării teroriste. Franța nu vrea să trăiască sub această amenințare. Franța a fost lovită, încă o dată, tocmai de ziua nostră națională. Iar singurul răspuns este că țara noastră va rămâne fidelă principiului zilei noastre naționale”, a declarat Manuel Valls, după Consiliul Național de Aprărare.

Citește și: Atentatul terorist de la Nisa. Avertizare MAE. Starea de urgență, prelungită până în octombrie

UPDATE 11.23: Şoferul camionului a fost ‘identificat oficial’, au anunţat vineri surse poliţieneşti franceze, relatează AFP, conform Agerpres.

Acest bărbat este titularul documentelor de identitate emise pe numele unui franco-tunisian de 31 de ani, domiciliat la Nisa, care au fost găsite în camion de către anchetatori. 

Citește și: VIDEO. Ce știm despre autorul atacului de la Nisa. Martori: Șoferul ar fi strigat „Allahu Akbar”, înainte de a fi împușcat

11.10: O reuniune de criză convocată de Francois Hollande a avut loc, vineri dimineaţa, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul preşedinţiei franceze, potrivit Agerpres.

Şeful statului i-a avut alături pe premierul Manuel Valls, ministrul justiţiei Jean-Jacques Urvoas, ministrul apărării Jean-Yves Le Drian şi şeful statului major al armatelor, generalul Pierre de Villiers. Principalii responsabili ai serviciilor de informaţii au fost şi ei prezenţi. Ministrul de interne Bernard Cazeneuve, care s-a deplasat la Nisa la puţin timp de la atentat, a asistat, de asemenea, la dezbateri prin videoconferinţă. 

 11.00: Patriarhia Română și Vaticanul au condamnat, vineri, atentatul terorist: Condamnăm orice manifestare de nebunie ucigaşă.

Pe reţelele de socializare s-au format deja grupuri de susţinere pentru Franţa. Oameni din întreaga lume deplâng acest nou atac sângeros asupra Franţei. Sub hashtagurile #PrayForNice şi #Nice, internauţii se declară devastaţi şi se întreabă ce se întâmplă cu lumea în care trăim. 

Citește și: FOTO. Prea multă ură. Mii de oameni reacţionează pe reţelele de socializare. #PrayForNisa

Franțuzoaica Clotilde Armand, consilieră la Primăria Sectorului 1, a reacționat vehement pe Facebok:” Susțin deportarea celor responsabili de propagandă teroristă islamică.

10.19: Principalul suspect în atentatul de la Nisa era singur în camion, susțin jurnaliștii de la Le Figaro. În acest moment, anchetatorii analizează înregistrările video, pentru a stabili de unde a plecat cu exactitate camionul. 

De asemenea, au apărut mărturii ale victimelor atentatului: VIDEO. Bucăţi de trupuri omeneşti zburau peste tot, spun martorii atacului de la Nisa

Liderii mondiali, printre care președintele american Barack Obama, premierul canadian Justin Trudeau, preşedintele mexican Enrique Pena Nieto, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Theresa May, președintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul indian Narendra Modi, și-au exprimat solidaritatea cu poporul francez și au condamnat atacul terorist care a avut loc, joi seara, în orașul francez Nisa.

Citește și:  Atacul terorist de la Nisa. Reacțiile liderilor internaționali. Trump: E din ce în ce mai rău

09.44: 10 copii sunt printre morții atacului terorist, a anunțat, vineri dimineață, BFMTv. 

09.35: Autorul atacului care a avut loc, în noaptea de joi spre vineri, la Nisa, ar fi un bărbat franco-tunisian, în vârstă de 31 de ani, potrivit publicației Nice-matin.

Citește și: VIDEO. Ce știm despre autorul atacului de la Nisa. Hollande: Nu este nicio îndoială privind natura teroristă a acestui atac

Tragedia de la Nisa este pe prima pagină a tuturor ziarelor din lume care nu fuseseră trimise încă la tipar când s-a petrecut. Celelalte publicaţii au tratat pe larg subiectul în variantele lor online. Vedeți aici fotografii cu primele pagini ale publicațiilor.

Din 2004 până în prezent, în Europa s-au petrecut șase atentate, în care și-au pierdut viața peste 400 de persoane. Consultați aici CRONOLOGIA VIDEO a atentatelor din Europa. 

08.50:  FOTO. CRONOLOGIE: Cum s-a petrecut atentatul terorist de la Nisa

08.37:  Autorul atacului sângeros de la Nisa era cunoscut poliţiei pentru fapte de violenţă şi utilizare de arme, potrivit canalului de televiziune BFMTV, care adaugă că acesta dispunea de un pistol de calibru mic, precum şi de câteva grenade şi arme de război false, informează Agerpres.

„El a tras de mai multe ori cu pistolul, înainte de a fi ucis”, a declarat vineri Christian Estrosi, fost primar al Nisei şi actual preşedinte al regiunii, citat de France Presse. Potrivit unei alte surse apropiate anchetatorilor, şoferul a deschis focul „cu un pistol”. Între altele, o „grenadă nefuncţională”, precum şi arme de război false au fost găsite în camion. 

 08.35: Doi români au fost răniți în atacul terorist de la Nisa. Ei sunt internați într-un spital din oraș, a precizat ministrul Lazăr Comănescu, la Digi24.

Citește și: Atacul terorist de la Nisa. MAE anunță: Doi români au fost răniți

08.25: Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian CIoloș au condamnat atacul.

Citește și: Atentatul terorist de la Nisa. Reacțiile liderilor români

08.25: Bilanțul morților a ajuns la 84 și zeci de răniți, dintre care 18 sunt în stare de „urgență absolută”, potrivit celui mai recent bilanț al guvernului, citat de Agerpres.

07.45: MAE verifică dacă sunt cetățeni români printre victimele atentatului terorist, a anunțat ministerul,într-un comunicat remis redacției. 

Citește și:  Atacul terorist de la Nisa. MAE face verificări a afla dacă printre victime sunt cetățeni români

Președintele Francois Hollande a făcut apel la rezerviști pentru a asigura protecţia teritoriului după atentat. Șeful francez de stat a postat pe Twitter un mesaj de încurajare, după tragedie. 

 

 

07.35: Autorul atacului de joi seara ar fi un locuitor de origine tunisiană, scrie Le Figaro, citând Nice-matin. De asemenea, tânărul în vârstă de 31 de ani ar fi deschis focul asupra mulţimii în timp ce conducea, informează Agerpres.

Camionul său era încărcat cu arme şi grenade. Teroristul a fost lichidat de forţele de ordine.

Atacul nu a fost revendicat.

Atenție,imagini șocante!

 

07.35:  Starea de urgență va fi prelungită, în Franța, cu încă trei luni, după atacul sângeros de la Nisa, a anunțat, vineri, președintele Francois Holande, potrivit Agerpres.

„Am hotărât ca starea de urgenţă, care urma să ia sfârşit la 26 iulie, să fie prelungită cu trei luni. Un proiect de lege ca fi supus parlamentului până săptămâna viitoare”, a precizat el. 

Totodată, șeful statului francez a dat asigurări că ţara sa îşi va „întări” “acţiunea în Irak şi Siria”, transmite AFP, citat de Agerpres.

„Nimic nu ne va face să cedăm în voinţa noastră de a lupta împotriva terorismului şi ne vom întări acţiunile în Siria şi Irak. Vom continua să îi lovim pe cei care ne atacă pe teritoriul nostru, în simbolurile lor”, a subliniat pe de altă parte preşedintele francez. 

07.33: Numărul persoanelor care au murit în atentatul, joi seara, la Nisa a ajuns la 80, în timp ce 18 se află în stare critică, a anunţat, vineri dimineaţa, ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, citat de EFE, potrivit Agerpres.

01,45: Surse din cadrul autorităților franceze anunță 73 de morți.  Nu există încă nicio confirmare oficială a numărului de victime.

01,00: Prefectura din Nisa a confirmat că în oraș s-a produs un atac terorist.

———————

Un autocamion a intrat în plin, în mod intenționat, în muțimea de spectatori care asistau la festivitățile dedicate Zilei Naționale a Franței. Atentatul s-a produs în celebrul oraș turistic Nisa de pe țărmul Mării Mediterane.

Incidentul s-a produs joi seară, joi seară, în  jurul orei 22.30 (23.30, ora României), a anunțat ziarul Le Figaro.

Informațiile sunt decomandată confuze și contradictorii. Surse din cadrul Parchetului local vorbesc de circa 60 de persoane decedate și de peste 100 de răniți. Șoferul camionului a fost împușcat de polițiștii francezi, iar zgomotul împușcăturilor a sugerat că a fost vorba chiar de un schimb de focuri și că șoferul ar fi avut cel puțin un complice.

Localnicilor și turiștilor li s-a recomandat de către autorități să rămână în interiorul imobilelor și să se îndepărteze de ferestre, ceea ce ar însemna că se așteaptă noi schimburi de focuri.

Președintele Francois Hollande a anunțat că se va deplasa la Nisa. Președinția franceză a convocat o celulă de criză.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...
Ultima oră
Pe aceeași temă