18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialAvocatul lui Sebastian Ghiță: Familia fostului deputat nu știe unde se află...

Avocatul lui Sebastian Ghiță: Familia fostului deputat nu știe unde se află și nici nu l-a dat dispărut

Familia lui Sebastian Ghiță nu știe unde se află acesta, însă nici nu l-au dat dispărut, a declarat avocatul Bogdan Micu, marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde s-a judecat contestația împotriva deciziei prin care s-a dispus arestarea preventivă în lipsă a acestuia, potrivit Agerpres.

„Nici familia și nici dintre cunoștințele lui Sebastian Ghiță nu știu unde se află acesta. Nu au nicio informație și nu au nici modalitatea de a-l căuta. Nu l-au dat dispărut. (…) Nu mi s-a mai întâmplat să apăr un client cu care nu am reușit să iau legătura. Nu am avut vreo solicitare din partea unei rude să continuăm să îl reprezentăm pe Sebastian Ghiță, însă noi am decis că trebuie să facem asta. Împuternicirea avocațială a fost semnată de tatăl lui Sebastian Ghiță. Nu am nicio informație unde se află inculpatul”, a declarat avocatul Bogdan Micu, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ),.

Sebastian Ghiță a fost dat dispărut încă din data de 21 decembrie 2016, când nu s-a prezentat la audieri la DNA Ploiești. Ulterior, mogulul de Ploieşti, trimis în judecată în două dosare şi urmărit penal în alte două, nu s-a prezentat nici la Poliție în cadrul programului de control judiciar. Neprezentarea atrage după sine emiterea unei măsuri mai severe, respectiv arestarea preventivă.

Sebastian Ghiță era dat în consemn la frontieră încă din momentul în care a fost pus sub control judiciar pe cauțiune, măsură preventivă în cadrul căreia exista interdicția de a părăsi țara.Potrivit Poliției de Frontieră, fostul deputat nu ar figura în evidențe ca ieșit din țară. Însă, acest lucru nu înseamnă că nu ar fi putut trece fraudulos frontiera.

Sebastian Ghiță a dispărut din vizorul Direcției de Operațiuni Speciale a Poliţiei pe 19 decembrie, după ce acesta a participat la o sindrofie a Serviciului Român de Informații. S-a dat alarma a doua zi, când polițiștii de filaj din fața locuinței din Ploieşti a mogulului au observat că acesta nu este acasă. În acea zi nu s-a prezentat nici la DNA Ploiești, unde fusese citat pentru audieri în dosarul penal „Tony Blair – cumpărarea, cu 220.000 de euro, a unui loc eligibil pe listele PSD”.


Citește și: Sebastian Ghiță pierde la Înalta Curte de Casație. Magistrații au menținut mandatul de arestare preventivă a inculpatului fugar

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins, marți, contestația avocaților lui Sebastian Ghiță, la decizia de emitere a unui mandat de arestare în lipsă. Decizia este definitivă.


Sebastian Ghiță era supravegheat atât în baza unui mandat operativ, cât și în baza mandatului de control judiciar, care însemna înregistrarea în baza informatică de date, iar o eventuală tentativă de ieșire din țară, spre exemplu, ar fi putut fi constată imediat de orice ofițer de frontieră prin accesarea Sistemului Informatic Integrat.

În 5 ianuarie, Instanța Supremă a admis cererea DNA de înlocuire a controlului judiciar pe cauțiune cu arestul preventiv, după ce Sebastian Ghiţă a încălcat condiţiile controlului judiciar. Ulterior emiterii mandatului de arestare preventivă în lipsă, Poliţia Română a transmis că a fost dat în urmărire naţională. Vineri, procurorii anticorupție au cerut magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție, să emită un mandat european de arestare și o cerere de urmărire internațională pe numele acestuia.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au transmis sesizarea I.P.J. Prahova – Serviciul de Investigații Criminale către Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea emiterii mandatului european de arestare și a cererii de urmărire internațională pentru inculpatul Sebastian Ghiță. Potrivit sesizării transmise de organul de poliție, care execută mandatul de arestare preventivă emis la data de 05 ianuarie 2017 de Înalta Curte de Casație și Justiție, inculpatul nu a fost depistat până în acest moment”, precizează DNA, într-un comunicat de presă.

Mandatul european de arestare este solicitat în vederea predării fostului deputat, care este căutat de autorități, după ce a încălcat măsura controlului judiciar. „Mandatul este aplicabil în țările Uniunii Europene, iar cererea de urmărire internațională este necesară în vederea predării inculpatului, fiind aplicabilă în țările ce nu fac parte din Uniunea Europeană”, mai precizează sursa citată.

În ceea ce priveşte locul în care s-ar afla Sebastian Ghiţă, Laura Codruţa Kovesi a declarat luni : „Nu pot să vă confirm în acest moment niciun fel de informaţie. În acest caz noi am dispus măsura controlului judiciar, am instituit obligaţia de a nu părăsi ţara, am dispus efectuarea unei supravegheri operative. Toate aceste măsuri trebuia implementate şi aduse la îndeplinire de către structurile MAI, răspunsul în acest moment trebuie să îl dea MAI, cum a reuşit să scape de filaj. Noi am luat măsuri de precauţie. Este o măsură dispusă de procurorul de caz pe baza informaţiilor pe care le avea”.

Sebastian Ghiță este urmărit penal în două dosare penale și judecat în altele două. Într-un dosar penal aflat încă în investigații la DNA, Ghiță este inculpat alături de Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, pentru derularea presupus nelegale a unor contracte de achiziții publice, iar în alt dosar este acuzat că în 2012 și-a cumpărat locul eligibil pe listele PSD plătind 220.000 de euri, plimbând banii printr-o firmă pe care o controla și printr-o organizație neguvernamentală.

Ghiță este judecat în dosarul în care mai sunt judecați șefii Parchetului și Poliției Prahova, care l-ar fi protejat, precum și în dosarul de corupție al primarului din Ploiești, Iulian Bădescu. 

 

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

VIDEO. Inundațiile pun stăpânire pe Brazilia. Bilanțul se ridică la 75 de morți

Bilanțul victimelor ploilor abundente care au provocat inundații în statul brazilian Rio Grande do Sul din sudul țării a crescut la cel puțin 75...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...
Ultima oră
Pe aceeași temă