11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportConcluziile consultărilor la Cotroceni, pe tema Brexitului. Iohannis: este nevoie de un...

Concluziile consultărilor la Cotroceni, pe tema Brexitului. Iohannis: este nevoie de un nou proiect de ţară pentru România

UPDATE 18.55: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că este nevoie de un nou proiect de ţară pentru România, precizând că toţi liderii formaţiunilor parlamentare care au fost invitaţi la consultările de la Palatul Cotroceni au fost de acord să participe la acest proiect. 

"Este nevoie de un nou proiect de ţară pentru România, pentru România viitorului în UE. Acesta a fost mesajul meu către liderii cu care m-am întâlnit astăzi", a spus şeful statului la Palatul Cotroceni, după cea de-a doua rundă de consultări cu premierul Dacian Cioloş, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi cu liderii formaţiunilor parlamentare pe tema situaţiei create în urma referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii. 

El a subliniat că toţi liderii au fost de acord să participe la acest proiect post-aderare, arătând că acesta va fi elaborat într-un grup pe lucru care va funcţiona pe lângă Preşedinţie. "Acest proiect de ţară va fi elaborat într-un grup de lucru, care va funcţiona pe lângă Preşedinţia României. Acest grup de lucru poate să funcţioneze în variantă optimală aici, la Preşedinţie, chiar şi într-un an electoral", a afirmat şeful statului. 

Iohannis a subliniat că un astfel de proiect poate deveni funcţional dacă este susţinut consensual. "Un astfel de proiect de ţară poate să devină funcţional numai în situaţia în care este adoptat, aprobat, susţinut consensual. Din păcate, în România am avut destul de multe aşa numite proiecte de ţară, strategii care nu au fost nici implementate, nici nu au dăinuit fiindcă a lipsit consensul politic. De data aceasta vom elabora împreună acest proiect de ţară, care va ajuta mersul României pentru viitorul mediu şi lung în UE, vom stabili care este locul României, rolul României şi nivelul de ambiţie al României în Uniunea Europeană", a conchis şeful statului.

UPDATE 17.40: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la începutul consultărilor pe tema Brexit că liderii politici trebuie să identifice "soluţiile pentru a poziţiona România cât se poate mai bine", în contextul creat la nivel european după decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană. "Aşa cum am promis ultima dată când ne-am întâlnit în acest format, v-am invitat să continuăm discuţia pe tema Brexit-ului, să căutăm şi să găsim soluţii pentru a poziţiona România cât se poate de bine", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, înainte de a invita presa să părăsească sala.

Preşedintele va susţine declaraţii de presă la finalul consultărilor.

UPDATE 10.40:  Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, nu va participa la consultările de la Cotroceni, ca urmare a unor angajamente luate anterior, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului Camerei Superioare, Andrei Alexandru, citat de Agerpres. 

„Ca urmare a unor angajamente anterioare, dl Tăriceanu nu participă la consultările de la Cotroceni privind o serie de probleme din Uniunea Europeana şi implicaţiile lor asupra României. De altfel, în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele României purtate joi, la iniţiativa dlui Tăriceanu, a rezultat că întâlnirile organizate de Administraţia Prezidenţială pe această temă vor continua, existând dorinţa din partea ambilor de a contribui la definirea unor soluţii care să ţină seamă de interesele României, ale cetăţenilor români care se află în Marea Britanie, cât şi de necesitatea unor acţiuni şi măsuri solidare ale membrilor UE", a precizat Andrei Alexandru. 

Preşedintele Senatului nu a onorat nici pe 24 iunie invitaţia şefului statului pentru consultări pe tema rezultatelor referendumului din Marea Britanie pentru că nu avea pregătită o analiză a impactului acestei decizii a britanicilor. 

————-

Președintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi liderii partidelor parlamentare participă, luni, la o nouă rundă de consultări pe tema referendumului din Marea Britanie, la Palatul Cotroceni, începând cu ora 17.00.

Administrația Prezidențială a anunțat, în data de 30 iunie, că președintele Klaus Iohannis îi invită pe premier, guvernatorul BNR şi liderii partidelor la o nouă rundă de consultări, prilej cu care doreşte să îi informeze cu privire la concluziile Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles, în perioada 28 – 29 iunie. 

Astfel, în cadrul consultărilor, șeful statului va propune înfiinţarea unui grup de lucru, care să evalueze impactul deciziei Marii Britanii asupra ţării noastre, să identifice măsurile care se impun în acest context, cât şi oportunităţile care pot apărea pentru România în situaţia creată, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. 

La finalul participării la Consiliul European, Klaus Iohannis a precizat că este nevoie de un nou proiect de ţară post-aderare. 

„Acum este momentul să ne concentrăm şi pe ceea ce urmează (la nivel european – n.r.), dar şi pe ceea ce urmează în România. Şi am spus că este nevoie de un nou proiect de ţară post-aderare. Nu s-a realizat în preajma anului 2007, nu s-a realizat nici mai târziu. Sigur, acum ne pregătim să serbăm 10 ani de la aderare şi abia acum începem să ne punem problema (…) de elaborare a unei strategii post-aderare", a spus Iohannis la Bruxelles.

Prima rundă de consultări a avut loc în 24 iunie, la Palatul Cotroceni, ca urmare a rezultatelor referendumului din Marea Britanie, când cei mai mulţi britanici au optat pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă