6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialBREXIT. Politologul Cristian Pîrvulescu: Ieșirea Marii Britanii nu va duce la dezechilibrarea...

BREXIT. Politologul Cristian Pîrvulescu: Ieșirea Marii Britanii nu va duce la dezechilibrarea UE

Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat vineri că referendumul din Marea Britanie, deşi a creat o nouă criză şi a provocat nelinişte politică, nu va duce, cel mai probabil, la dezechilibrarea Uniunii Europene, transmite Agerpres

“Odată cu acest referendum, UE e obligată să se schimbe. Această schimbare va fi probabil una radicală pentru a putea preîntâmpina situaţii de criză ca cea prin care trece în momentul de faţă. Este rezultatul unei aventuri politice pe care David Cameron a produs-o din motive politice naţionale, dar care, iată, are implicaţii politice nu doar europene, ci şi internaţionale. E greu de prevăzut în momentul de faţă care vor fi toate consecinţele”, a declarat Pîrvulescu. 

În opinia sa, în ceea ce priveşte Marea Britanie, consecinţele pot fi importante la nivelul Scoţiei şi al Irlandei de Nord, el precizând că s-ar putea ca şi statele Uniunii Europene să resimtă din plin efectele acestei ieşiri. 

“Deja bursele reacţionează, iar politicienii încearcă să păstreze calmul în statele lor. E evident că rezultatul a surprins pe mulţi şi e o bună dovadă că sondajele de opinie pot induce în eroare conducătorii şi naţiunile”, a adăugat politologul. 

Referindu-se la România, Cristian Pîrvulescu a arătat că, în prezent, sunt greu de anticipat consecinţele ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Citește și: LIVE TEXT. BREXIT. Referendum istoric. Marea Britanie decide să plece din Uniunea Europeană, după 43 de ani. Reacții, măsuri și consecințe

“România va suporta aceleaşi efecte pe care le vor suporta şi celelalte ţări. În cazul în care o criză economică se va declanşa din cauza temerilor de pe burse, România va fi cu siguranţă afectată. Pe de altă parte, România va resimţi nu imediat, ci în timp efectele ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, pentru că românii care lucrează în această ţară – e vorba de sute de mii – vor avea de suportat consecinţe”, a explicat Pîrvulescu. 

În opinia sa, aceste consecinţe vor rezulta din negocierile pe care UE le va avea din Marea Britanie, proces care nu se va întâmpla “peste noapte”, ci în câţiva ani. 

“E foarte probabil că Marea Britanie va încerca pe cât posibil – depinde de cine va fi primul-ministru care va negocia aceste lucruri – să limiteze efectele negative ale ieşirii din UE”, a spus Cristian Pîrvulescu. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă