15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialBREXIT. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, face apel la unitate în...

BREXIT. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, face apel la unitate în interiorul UE

UPDATE 10.50: Președintele Parlamentului European, Marin Schulz, a susținut, vineri, într-o conferință de presă, organizată la Bruxelles, a declarat că este un moment greu pentru ambele părți, atât pentru UE, cât și pentru Marea Britanie.

„Din punct de vedere legal și juridic, trebuie să analizăm care sunt pașii următori”, a adăugat Schulz.

Membri Parlamentului au arătat că este nevoie de stabilitate și în interiorul Uniunii Europene, a celor 27 de state membre.

„Ambele părți trebuie să respecte faptul că au păreri diferite. Statele membre trebuie să vadă în ce fel pot îmbunătăți Uniunea Europeană (…) și cum pot proteja piețele de ceea ce se întâmplă acum cu lira”, a mai spus el.

———–

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat, vineri dimineața, că se așteaptă ca negocierile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să înceapă rapid, informează Reuters, citat de Agerpres

Martin Schulz a precizat pentru televiziunea ZDF că Marea Britanie a decis să meargă pe drumul propriu. „Cred că datele economice din această dimineaţă arată că va fi un drum foarte dificil”,  a adăugat el.

„Mă aştept ca negocierile privind ieşirea (Marii Britanii din UE) să înceapă rapid”, a insistat președintele Parlamentului European, care s-a referit şi la prăbuşirea lirei sterline după conturarea rezultatelor referendumului. „Nu vreau ca euro să treacă prin ceva similar”, a spus el.

Totodată, el a precizat că regretă „foarte tare” ieșirea Marii Britanii din UE, însă a dat asigurări că Europa nu se confruntă cu o criză.

Citește și: BREXIT. Lira sterlină s-a prăbușit la cel mai slab nivel din 1985 încoace

Martin Schulz a mai precizat că doreșe să discute cu cancelarul german Angela Merkel pentru a se evita o „reacţie în lanţ”. 

Aproximativ 52% dintre cetățenii britanici au optat pentru ieșirea Marii Britanii din UE, în timp ce 48% doresc să facă parte, în continuare din blocul comunitar, arată BBC, vineri dimineața.

Doar două din cele 382 de cricumscripții electorale mai au de anunțat rezultatele după numărarea buletinelor de vot. 17,176,006 au optat pentru ieșirea Marii Britanii din UE, în timp ce 15,952,444 susțin rămânerea în blocul comunitar.

Citește și: LIVE TEXT. BREXIT. Referendum istoric. Marea Britanie decide să plece din Uniunea Europeană, după 43 de ani

Publicarea rezultatelor parțiale ale referendumului organizat, joi, în Marea Britanie, privind apartenența la Uniunea Europeană, a stârnit reacții din partea liderilor, atât pe plan intern, cât și internațional. Astfel, în timp ce liderul UKIP, Nigel Farage, spune că britanicii și-au luat țara înapoi, premierul David Cameron le mulțumește celor care au votat contra ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În plus, rezultatele referendumului a stârnit reacții și din partea extremiștilor francezi, care vor organizarea unui referendum similar, în Franța. Libertatea popoarelor câştigă întotdeauna în final! Felicitări Regatului Unit. Acum este rândul nostru #Brexit #Frexit”, a scris vicepreşedintele Frontului Naţional, Florian Philippot, pe contul său de Twitter.

Similar, liderul formaţiunii politice olandeze anti-imigraţie Partidul Libertăţii, Geert Wilders, a cerut organizarea unui referendum privind apartenenţa ţării sale la Uniunea Europeană. „Vrem să ne controlăm singuri ţara, banii noştri, frontierele noastre şi politica noastră privind imigraţia”, a transmis, într-un comunicat, liderul Partidului Libertăţii (de extremă-dreapta). 

Citește și: BREXIT. Primele reacții, după anunțarea rezultatelor parțiale ale referendumului

 

 

 

 

Cele mai citite

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...
Ultima oră
Pe aceeași temă