9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBREXIT. Silenzio stampa la vârful instituţiilor comunitare

BREXIT. Silenzio stampa la vârful instituţiilor comunitare

Preşedinţii principalelor instituţii comunitare s-au abţinut joi să vorbească despre referendumul pe tema Brexitului, dar au continuat discuţiile şi consultările cu toţi liderii europeni pentru a-şi pregăti răspunsul după ce va fi cunoscut rezultatul votului prin care britanicii decid dacă mai vor să facă parte din Uniunea Europeană, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. 

Atât preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cât şi cei ai Consiliului European, Donald Tusk, şi Parlamentului European, Martin Schulz, s-au întâlnit joi cu preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, şi cu cel palestinian, Mahmud Abbas, dar niciunul dintre cei trei şefi ai principalelor instituţii comunitare nu au oferit presei ocazia de a pune întrebări şi nici nu au avut iniţiativa de a lansa un ultim apel în favoarea unui vot pentru rămânerea Marii Britanii în blocul comunitar. 

Totuşi, Juncker şi Tusk îşi continuă consultările cu şefii de stat şi de guvern pentru a-şi profila reacţia în funcţie de rezultatul referendumului britanic, mai ales în cazul celui mai rău scenariu, respectiv votul pentru ieşirea din UE. Juncker a discutat deja miercuri cu premierul italian, Matteo Renzi, precum şi cu alţi lideri europeni, iar joi a vorbit cu cancelarul german, Angela Merkel, urmând să discute vineri şi cu preşedintele francez, Francois Hollande, a anunţat purtătorul de cuvânt comunitar Margaritis Schinas. 

Preşedintele executivului comunitar s-a limitat să afirme ironic că '23 iunie este o dată foarte importantă pentru Europa, dar nu pentru Regatul Unit, ci pentru sărbătoarea naţională a Luxemburgului', ţara sa natală. 'Totuşi, trebuie să mă concentrez şi pe Regatul Unit', a adăugat el, fără alte detalii. 

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a venit în faţa presei după întrevederea cu preşedintele israelian, dar nici ea nu a făcut declaraţii despre Brexit, deşi a susţinut deschis rămânerea Marii Britanii în UE. 'Singurii care trebuie să se pronunţe astăzi sunt britanicii', a indicat purtătorul ei de cuvânt. 

Şi purtătorul de cuvânt al Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat că acesta din urmă 'a vorbit cu toţi liderii UE', dar la apariţia în faţa presei după întrevederea cu liderul palestinian nu a spus nimic despre Brexit, la fel procedând şi Martin Schulz. 

Preşedinţii celor trei instituţii comunitare de bază se vor întâlni vineri dimineaţă la ora 08:30 GMT, la reuniune urmând să participe şi premierul olandez, Mark Rutte, care deţine până la 1 iulie preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Înaintea acestei întâlniri, Schulz va prezida o reuniune a Conferinţei Preşedinţilor Parlamentului European, ce reuneşte liderii diferitelor grupuri politice din legislativul comunitar. Din respect pentru britanici, liderii comunitari nu vor face declaraţii pe tema rezultatului referendumului înainte de discursul premierului David Cameron. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă