15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMalpraxis la Spitalul de Arsuri din București. O femeie a murit, după...

Malpraxis la Spitalul de Arsuri din București. O femeie a murit, după o transfuzie de sânge greșită. Purtător de cuvânt: Medicul responsabil încă mai profesează

UPDATE 19.10: Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) precizează că nu a fost sesizat în legătură cu cazul de la Spitalul de Arşi, unde o femeie a decedat la şapte zile după ce grupa de sânge i-a fost determinată incorect şi i-a fost administrată altă grupă decât cea pe care o avea, până pe data de 12 iulie.

“Referitor la declanşarea procedurilor disciplinare faţă de cazul de la Spitalul de Arşi precizăm că anterior datei de 12 iulie instituţia noastră nu a fost sesizată cu privire la cauza respectivă”, susţin reprezentanţii CMMB, potrivit unui comunicat transmis presei. Potrivit sursei citate de Agerpres, singura sesizare oficială legată de acest caz a fost transmisă Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti de Colegiul Medicilor din România în data de 12 iulie şi a fost conexată la autosesizarea CMMB. 

UPDATE 12.34: Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arsuri din București, Adrian Stănculea, a precizat că pacienta a primit sânge greșit din cauza „unor vicii de procedură”.

„După părerea mea de medic, nu a fost ucisă de accidentul transfuzional”, a spus reprezentantul Spitalului de Arsuri din București.

Femeia a decedat după șapte zile. În urma decesului, autoritățile spitalului au demarat o anchetă și au raportat cazul la DSP la aproximativ o săptămână după.

Întrebat care este cauza oficială a morții, reprezentantul Spitalului a declarat că nu cunoaște ce este trecut pe certificatul medico-legal.

„Dacă asta era cauza decesului, murea imediat după transfuzie”, a mai spus Stănculea.

Femeia avea grupa de sânge B și a primit A. 

„După un asemenea incident, singurul tratament este să îi aplici dializă. Trei ședințe de dializă (…)”, a mai spus medicul Adrian Stănculea.

Întrebat dacă medicul care s-a ocupat de femeie mai profesează, purtătorul de cuvânt a precizat că nu a fost suspendat, însă se efectuează o anchetă.

————

O femeie de 68 de ani a murit, la Spitalul de Arsuri din București, după ce grupa de sânge i-a fost determinată incorect, astfel că i s-a administrat o transfuzie cu sânge greșită, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu. În plus, ea a precizat că unitatea de transfuzii de la Spitalul de Arşi a fost suspendată, din cauză că funcţiona fără autorizare, potrivit Agerpres.

„Incidentul a fost în data de 13 iunie şi a fost raportat în 27 iunie. Este vorba despre o femeie în vârstă. În urma transfuziei femeia a intrat în şoc postransfuzional”, a spus purtătorul de cuvânt. 

În acest caz, Ministerul Sănătății a dispus Inspecţiei Sanitare efectuarea unui control, în urma verificărilor fiind suspendată activitatea unităţii de transfuzii a spitalului.

„Am dispus controale Inspecţiei Sanitare, am tras concluzii şi am suspendat activitatea unităţii de transfuzii. În acest moment, dacă un pacient are nevoie de transfuzie trebuie să se ia legătura cu Centrul de transfuzii Bucureşti pentru ca specialiştii acestuia să vină să le facă testele de grupă şi să le livreze sângele numai pentru acel pacient. Activitatea unităţii de transfuzii de la Spitalul de Arşi a fost suspendată din cauză că aceasta funcţiona fără autorizare. Controlul a avut loc pe 1 iulie. Pe data de 8 iulie s-a suspendat activitatea”, a explicat purtătorul de cuvânt. 

Femeia a ajuns la spital după ce a fost mușcată de câini. Deși ea avea grupa de sânge B3, femeii i s-a făcut o transfuzie cu grupa A2.

Potrivit Digi24, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a precizat că este vorba de o „eroare umană”.

Contactați telefonic de Rl, angajații de la Spitalul de Arsuri din București au precizat că reprezentanții unității sunt în ședință.

 

 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă