11.1 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSportLIVE VIDEO. CCR a respins sesizările depuse de Iohannis și CSM, la...

LIVE VIDEO. CCR a respins sesizările depuse de Iohannis și CSM, la OUG 13. Curtea a constatat că nu există conflicte între puterea executivă, legislativă și judecătorească

UPDATE 14.10: Președitele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, miercuri, că s-a constatat că nu există un conflict între instituțiile statului.

„Nu există conflict între instituții. Guvernul și-a exercitat atribuțiile de a emite ordonanțe”, a spus Dorneanu. 

Astfel, Curtea a constatat că nu a existat conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României și Parlament, întrucât decizia Executivului de a adopta Ordonanța 13 nu poate fi calificată ca un act de arogare a unor puteri, atribuţii sau competenţe care, potrivit Constituţiei, aparţin Parlamentului. Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul a exercitat o competenţă proprie, prevăzută în mod expres de prevederile art.115 din Legea fundamentală, a arătat CCR, într-un comunicat remis redacției.

Tototdată, Curtea a mai constatat și că a constatat că nu a existat un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), întrucât Executivul nu a împiedicat CSM să-și realizeze o atribuție constituțională privind avizarea actului normativ. De asemenea, Guvernul nu are obligația constituțională sau legală de a solicita avizul Consiliului Superior al Magistraturii în materia în care a legiferat, iar Consiliul Superior al Magistraturii nu are abilitarea legală de a emite un astfel de aviz, a mai notat CCR.  

În ceea ce privește sesizarea Avocatului Poporului, șeful CCR a anunțat că judecătorii se vor pronunța joi. 


Sesizările făcute de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și de președintele Klaus Iohannis pe tema OUG 13, care prevedea modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, vor fi analizate, miercuri, de Curtea Constituțională a României, începând cu ora 11.00.

Şedinţa de miercuri urmează să înceapă la ora 11.00. La şedinţă a fost invitat şi preşedintele Iohannis, în calitate de autor al sesizării, deşi el nu are calitate procesuală. Cu toate acestea, șeful statului nu a confirmat prezența, însă Administraţia Prezidenţială va fi reprezentantă de un jurist. 

Șeful statului a invocat un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament. 

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a declarat, luni, că sesizarea de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului împotriva ordonanţei de urgenţă nr. 13 de modificare a codurilor penale, precum şi sezizările de conflict juridic constituţional între puterile statului ridicate de preşedintele Iohannis şi de CSM vor fi dezbătute săptămâna aceasta, miercuri sau joi, Curtea urmând să se pronunţe dacă acestea mai sunt admisibile având în vedere abrogarea OUG 13/2017.

Sesizarea Avocatului Poporului, care contestă pe fond dispoziţiile OUG 13, deja abrogată ar putea fi, însă, respinsă ca inadmisibilă, având în vedere că actul normativ nu mai este în vigoare. Sesizarea Avocatului Poporului asupra ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind dezincriminarea mai multor infracţiuni a fost înregistrată vineri la Curtea Constituţională (CCR), părţile implicate trebuind să trimită punctele de vedere până pe 7 februarie. Surse politice au declarat pentru News.ro că judecarea sesizării de neconstituţionalitate ar putea avea loc până pe 10 februarie.

Părţile implicate în această speţă, Guvernul, Camera Deputaţilor şi Senatul, au trimis puncte de vedere către CCR până marţi, 7 februarie. Tot până în 7 februarie au fost trimise puncte de vedere ale părţile implicate şi în privinţa celor două sesizări privind conflictul juridic de natură constituţională în puterile statului, trimise zilele trecute de preşedintele Klaus Iohannis şi de către CSM.

Duminică, într-o ședință de Guvern, Executivul a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care este abrogată OUG 13/2017, prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Noul act normativ a fost publicat în Monitorul Oficial şi a fost înregistrat la Parlament pentru dezbatere tot duminică, zi în care a intrat şi în vigoare.


Citiți și: PSD face un pas înapoi, dar nu se predă! OUG 13 a fost abrogată, însă poate fi pusă la loc, în legislație, prin Parlament. Nici Guvernul, nici ministrul Justiției NU și-au dat demisia. ANALIZĂ

Pasul înapoi făcut de puterea PSD-ALDE, după ce zile la rând sute de mii de români au protestat pe străzi: Guvernul Grindeanu a adoptat și publicat o ordonanță de urgență prin care s-a abrogat întru totul mult contestata OUG 13, care, prin modificarea legislației penale, îi salva pe politicienii cu funcții publice de răspunderea penală.


VIDEO. Președintele Iohannis, discurs în Parlament, pe tema controversatei OUG 13 și a protestelor: M-aș fi adresat și Guvernului, dar este ocupat. Grija primă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor. Replicile lui Tăriceanu și Dragnea

Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți, un discurs în Parlament, în care a criticat alianța de guvernare PSD-ALDE, cât și modul în care Executivul și Legislativul își îndeplinesc îndatoririle.


 Iohannis a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la conflictul juridic între Guvern și sistemul de justiție și Parlament

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat joi, că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la conflictul juridic între Guvern și sistemul de justiție și Parlament. Iohannis a precizat că această sesizare va fi pentru conflictul dintre Guvern, pe de o parte, și sustemul de justiție și Parlament, de pe altă parte.


 Sesizarea CSM privind conflictul între Justiție și Guvern a fost înregistrată la CCR. Klaus Iohannis: Întreg sistemul este de partea justiţiei. Guvernul trebuie să explice public această acţiune

Preşedintele Klaus Iohannis prezidează, miercuri, şedinţa de urgenţă a Consiliului Superior al Magistraturii, unde se va discuta Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern pentru modificarea Codului Penal, cu toate că aceasta a fost deja publicată în Monitorul Oficial, în jurul orei 01.30.


Președintele Klaus Iohannis ține tema legislației penale pe agenda publică, printr-un referendum consultativ. Liviu Dragnea, beneficiar al unei eventuale modificării a legii grațierii și Codului Penal, are puterea de a-l lăsa pe Iohannis fără imunitate și amenință că o va face.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

CSM București, campioana României. „Tigroaicele” au reușit o nouă triplă

CSM București a învins-o sâmbătă pe CSM Târgu Jiu cu scorul de 30-27, în Sala Apollo din Capitală, în etapa cu numărul 24 din...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Cutremur puternic în apropierea graniței dintre Mexic și Guatemala

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs duminică dimineață în apropierea coastei statului mexican Chiapas, a anunțat Institutul Geologic al Statelor Unite, potrivit Reuters. Cutremurul...
Ultima oră
Pe aceeași temă