16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCioloş: Proiectul de ţară coordonat de preşedintele Klaus Iohannis va avea şi...

Cioloş: Proiectul de ţară coordonat de preşedintele Klaus Iohannis va avea şi o componentă economică

Proiectul de ţară coordonat de preşedintele Klaus Iohannis va avea o abordare generală referitoare la ceea ce-şi propune România pentru anii următori şi va include şi o componentă economică, a declarat premierul Dacian Cioloş, luni, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres. 

Întrebat dacă proiectul de ţară este complementar cu strategia economică pe care o va prezenta marţi, Cioloş a spus că viziunea de dezvoltare economică pe termen mediu şi pe termen lung va fi parte componentă a acestui proiect de ţară. 

"Strategia sau viziunea de dezvoltare economică pe termen mediu şi pe termen lung va fi parte componentă a acestui proiect de ţară sau, altfel spus, proiectul acesta de ţară coordonat de Preşedinţie, de domnul preşedinte, şi care va implica şi partidele politice şi alte instituţii cu rol în acest proces de gândire va avea o abordare generală, legat de ceea ce-şi propune România pentru anii următori, ceea ce va defini România, ce vrea România să dezvolte şi cum vrea să fie percepută în Uniunea Europeană. Şi acest proiect de ţară va avea şi o componentă economică. Ceea ce noi am propus este ca discuţia pe această componentă economică să pornească de la acest document pe care noi îl vom prezenta mâine şi îl vom supune dezbaterii publice", a spus premierul Cioloş înainte de a participa la recepţia organizată cu ocazia Forumului Administraţiei Publice Locale. 

Prim-ministrul a spus că, la începutul mandatului, actualul Guvern a anunţat că va lansa dezbateri pe două subiecte. "Unul e cel legat de viziunea de dezvoltare economică a României şi celălalt – România în Uniunea Europeană şi în perspectiva pregătirii Preşedinţiei pe care România o va asigura la nivelul Consiliului Uniunii Europene în 2019. Noi avem pregătite să lansăm aceste două dezbateri şi ceea ce domnul preşedinte a lansat acum, ideea aceasta a proiectului de ţară, se leagă foarte bine de ceea ce noi, cumva, fără să ştim cum o să evolueze lucrurile, am anticipat la începutul mandatului. Deci, practic, Guvernul va pune la dispoziţie ceea ce a lucrat până acum, iar partidele politice împreună cu societatea civilă, cu mediul economic vor avea o bază de plecare a acestei discuţii", a explicat Cioloş. 

Premierul a mai spus că discuţia privind proiectul de ţară va fi lansată în acest moment şi foarte probabil va fi concluzionată după alegerile parlamentare, pentru a nu se suprapune cu campania electorală. "Eu cred că, în măsura în care partidele politice vor participa la acest proces, aşa cum au declarat astăzi, există toate şansele ca un astfel de proiect de ţară să poată să fie acceptat de toată lumea", a adăugat Cioloş, fiind întrebat dacă crede că un Guvern politic care va urma la Palatul Victoria îşi va asuma aceste proiecte şi strategii elaborate în prezent. 

Guvernul, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, sub înaltul patronaj al preşedintelui Klaus Iohannis şi cu sprijinul Academiei Române şi al Băncii Naţionale a României, va lansa marţi în dezbatere publică, la Palatul Parlamentului, documentul strategic "România competitivă: un proiect pentru o creştere economică sustenabilă".

Cele mai citite

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă