11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCioloş: Toate măsurile votate de Parlament în ultimele luni au un impact...

Cioloş: Toate măsurile votate de Parlament în ultimele luni au un impact bugetar de 9 miliarde de lei. Pentru compensare ar trebui să reducem investiţiile

Premierul Dacian Cioloş a declarat într-un interviu la Adevărul Live că parlamentul a adoptat tot felul de măsuri populiste în această campanie electorală, care afectează bugetul României. Majorările de salarii şi eliminările de taxe vor avea un puternic impact bugetar şi era nevoie de identificarea modalităţilor de compensare a acestor decizii.  

“Din ceea ce spunea doamna ministru de Finanțe, din tot ceea s-a votat în ultimele luni în pregătirea campaniei electorale, așa cum, din păcate, ne-a obișnuit Parlamentul, înainte de alegeri votează în toate direcțiile măriri de salarii fără calcule bugetare consistente, s-au cam adunat în jur de 9 miliarde de lei, deci peste un procent din PIB împărțit în diferite direcții. (…) E un impact bugetar care înseamnă sau creșterea deficitului — ceea ce ar fi catastrofal pentru România — sau, dacă nu, dacă vrem să ținem limitele deficitului (…) asta înseamnă reducerea investițiilor în sănătate, educaţie, infrastructură şi alte domenii importante.”

Măririle procentuale de salarii nu fac decât să crească dezechilibrele între modul în care sunt trataţi diferiţi salariaţi. Cu aceste decizii luate de parlament, nu va mai exista finanţare pentru o lege a salarizării.

Nu e suficient să mărim salariile doar în unele domenii, chiar dacă în acele sectoare este nevoie de o astfel de măsură.

„Noi am vrut să facem măriri de salarii cu cap, gândite, care să rezolve disfunctionalităţi de tratament între diferite categorii de angajaţi, altfel riscăm să ajungem în aceeaşi situaţie.” 

Eliminarea taxelor propusă de PSD este contrară altor legi deja existente şi afectează funcţionarea unor instituţii. Spre exemplu, în cazul Radioului şi Televiziunii publice, legea după care funcţionează aceste instituţii nu permite finanţarea salariilor din fonduri de la guvern. În aceeaşi situaţie este şi Monitorul Oficial.

„Impactul bugetar al desfiinţării acestor taxe depăşeşte un miliard de lei, care va fi acoperit tot prin reducerea investiţiilor.”

Ştire în curs de actualizare

 

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă