16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportSalarii mai mari pentru angajații din educație și sănătate

Salarii mai mari pentru angajații din educație și sănătate

Comisiile de muncă şi buget și comisia juridică din Camera Deputaţilor au adoptat, marţi, raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016 prin care se acordă mai multe majorări salariale în sănătate şi educaţie, adăugând noi categorii de beneficiari, informează Mediafax.

La Comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au fost prezenţi doar deputaţi PSD, ALDE şi ai minorităţilor. Ei au decis includerea mai multor categorii de personal din educaţie şi sănătate printre cei ce primesc majorări şi sporuri salariale, la şedinţa în care au fost dezbătută legea pentru adoptarea OUG 20, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, fiind înlocuit de secretarul de stat Iolanda Stăniloiu.

Astfel, în sistemul gradaţiilor de merit va fi inclus, alături de personalul didactic de predare, şi personalul de predare şi cercetare din universităţi, cel auxiliar din învăţământ şi asimilat acestuia, în care este inclus şi personalul din Bibliotecile Centrale Universitare, în urma unui amendament propus de preşedintele Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, Anton Hadăr.

Secretarul de stat Iolanda Stăniloiu a cerut să se prezinte sursa de finanţare, ceea ce a stârnit indignarea susţinătorilor amendamentului care au spus că finanţare se va face ”de la bugetul de stat” şi că oamenii nu trebuie să fie ţinuţi „la un nivel de zece clase”.

Comisiile reunite au decis şi ca majorarea salarială de 15% să se aplice şi personalului din inspectoratele şcolare, fiind inclus personalul administrativ. Totodată, deputaţii au votat un alt amendament prin care cercetătorii sunt asimilaţi din punct de vedere salarial cu gradele didactice, iar consilierii juridici din învăţământ vor fi trecuţi în categoria personalului didactic auxiliar, cu drepturile aferente.


CITEȘTE ȘI: FOTO. UPDATE. Medicii renunță, temporar, la grevă. Ministrul Sănătății a contestat în instanță acțiunea Sanitas


La funcţiile de conducere în didactic auxiliar au fost eliminate restricţiile de ocupare, putând fi ocupate atât de informaticieni, cât şi de ingineri şi de alte categorii. Deputaţii au făcut şi corecţii la grile, fiind corelate categorii salariale de personal cu studii medii cu cele cu studii superioare, unde s-au constatat inechităţi.

Totodată, marți, deputații juriști şi-a însuşi raportul asupra legii pentru aprobarea OUG 20, întocmit de comisiile reunite de muncă şi buget. În acest context, PNL a susținut că se încalcă Regulamentul, întrucât nu a fost respectat termenul prevăzut pentru consultarea raportului şi nici nu s-a discutat pe fond.

Comisia juridică a respins propunerea PNL de a discuta fiecare amendament al raportului şi au decis să îşi însuşească raportul comun întocmit cu mai puţin de o oră în urmă de comisiile reunite de muncă şi de buget. Comisia juridică era sesizată şi ea pe fond asupra legii de aprobare a OUG 20, care ar urma să ajungă în plen luni la ora 17:30.

Marți dimineața, într-un interviu acordat Adevărul Live, premierul Dacian Cioloș a declarat că impactul bugetar al legilor electorale votate de Parlament în ultimele luni se ridică la nouă miliarde de lei, echivalentul a peste 1% din PIB.


CITEȘTE ȘI:  Cioloş: Toate măsurile votate de Parlament în ultimele luni au un impact bugetar de 9 miliarde de lei. Pentru compensare ar trebui să reducem investiţiile


Comisiile reunite de buget şi muncă din Camera Deputaţilor au aprobat luni majorarea cu 15% a salariilor de bază din învăţământ începând cu 1 ianuarie 2017, amendamentul fiind votat de către parlamentarii PSD şi UDMR, liberalii absentând. Totodată, deputaţii din comisiile menţionate au mai aprobat şi plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum şi majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, s-a declarat satisfăcut că deputaţii din comisiile de specialitate au votat în totalitate amendamentele Federaţiei Sanitas. El a subliniat că greva din sănătate va fi reluată dacă legea nu va fi votată luni de plen în forma agreată în cadrul şedinţei comisiilor reunite.

 

Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă