7.6 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Ultima întâlnire oficială la care a participat Ghiță înainte să dispară...

EXCLUSIV. Ultima întâlnire oficială la care a participat Ghiță înainte să dispară a fost într-un sediu SRI. Reprezentanții SRI au confirmat oficial, pentru România liberă, întâlnirea protocolară. Cine e responsabil pentru fuga suspectului

UPDATE 14.20: Potrivit unor surse citated de News.ro, echipajul care se ținea după mașina lui Sebastian Ghiță a dispărut, după ce acesta a atins o viteză de peste 180 de kilometri pe oră.

Când au ajuns la locuinţa din Ploieşti, situată în cartierul Albert, în nordul Ploieştiului, ofiţerii de la filaj au constatat că maşina parlamentarului era în dreptul locuinţei, dar pe acesta nu l-au găsit, au precizat sursele citate.

13.30: Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova a informat, joi dimineaţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că Sebastian Ghiţă a încălcat prevederile ordonanţei prin care s-a dispus măsura controlului judiciar. Potrivit unor surse citate de Mediafax, procurorii iau în calcul să ceară arestarea acestuia.

„Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova a informat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că Sebastian Ghiţă a încălcat prevederile ordonanţei prin care s-a dispus măsura controlului judiciar pe cauţiune. Nu s-a prezentat la citarea organelor de urmărire penală” a declarat Marian Popescu, purtător de cuvânt al IJP Prahova

Potrivit sursei citate, în baza mandatului de aducere emis de procurorii DNA Ploieşti, poliţiştii l-au căutat pe omul de afaceri însă nu l-au găsit. „Nu este dat în urmărire naţională. Vorbim de un mandate de aducere emis de procurori, act procedural care nu face obiectul activităţii de dare în urmărire”, a mai precizat Marian Popescu.


Fostul deputat Sebastian Ghiță este dat în consemn la frontieră și la toate unitățile de poliție, după Direcția Națională Anticorupție (DNA) a emis un mandat de aducere, ca urmare a neprezentării sale în fața procurorilor, miercuri. Înainte să dispară, Sebastian Ghiță a dat mâna cu toți șefii SRI, la o întâlnire protocolară organizată într-un sediu al serviciului de informații.

Întâlnirea oficială dintr-un sediu SRI dintre conducerea instituției și toți membrii fostei comisii de control parlamentar, inclusiv Sebastian Ghiță, a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

Înainte ca reprezentantul SRI să confirme că luni, la ora 19.00, a avut loc această întâlnire, alte două surse au confirmat pentru România liberă că evenimentul a avut loc și că la el a participat Sebastian Ghiță care acum e căutat de autoritățile judiciare.

România Curată spune că după întâlnirea cu șefii SRI, Sebastian Ghiță a fost monitorizat de Direcția de Operațiuni Speciale din Inspectoratul General al Poliției Române, dar că ofițerii DOS l-au pierdut ”în ceață”.

România liberă a încercat să consemneze un punct de vedere al chestorului Liviu Vasilescu, șeful Direcției de Operațiuni Speciale a Poliției Române, instituția responsabilă cu supravegherea lui Sebastian Ghiță. Acesta a refuzat să discute pe această temă.

Citiți detalii aici: Ultimele ore dinainte de dispariția lui Ghiță. După întâlnirea cu șefii SRI, fostul deputat a fost urmărit de Direcția de Operațiuni Speciale a Poliției. România Curată: L-au pierdut în ceață

Georgian Pop, fostul șef al Comisiei de Control SRI, a declarat pentru România liberă: ”Întâlnirea a avut loc, Sebastian Ghiță a fost prezent”

Daniel Savu, fost deputat și membru în comisia SRI, coleg de partid cu Sebastian Ghiță, a oferit mai multe detalii reporterilor România liberă:

”A fost o întâlnire protocolară organizată de conducerea SRI. A fost inițiativa lor să aibă o întâlnire protocolară cu membrii fostei comisii de control parlamentar. Întâlnirea a avut loc într-o sală de protocol dintr-un sediu al SRI, nu pot să vă indic adresa exactă, luni la ora 19.00. Eu am ajuns puțin mai târziu din cauza traficului din oraș. Sebastian Ghiță a ajuns după mine. La întâlnire a fost prezent directorul SRI Eduard Helvig și toți ajuncții lui, inclusiv Florian Coldea, precum și toți membrii comisiei parlamentare de control a activității SRI. Domnul Ghiță a dat mâna cu șefii SRI și apoi a rămas la eveiment până după plecarea mea. Eu am plecat ceva mai devreme pentru că mă grăbeam. De atunci nu am mai vorbit cu domnul Ghiță, nu știu unde este”

Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a confirmat toate informațiile oferite de Daniel Savu.

Acesta a spus că insituția pe care o reprezintă nu își pote asuma nicio responsabilitate legată de dispariția lui Sebastian Ghiță pentru că legal nu mai avea voie să-l moitorizeze pe Sebastian Ghiță după ce Curtea Constituțională a decis acum un an că SRI poate să desfășoare activități speciale numai în cazul suspecților din dosare care vizează siguranța națională, nu în orice dosar de corupție.

Intrebat dacă își vor da demisia cei din conducerea SRI, așa cum s-a întâmplat în cazul Hayssam, Marincea a răspuns:

”Omar Hayssam era acuzat de terorism”

Deputatul Georgian Pop, fost șef al Comisiei de Control a SRI, a declarat că decizia Curtii Constitutionale a scos din atribuțiile SRI monitorizarea suspecților din cazurile comune de corupție:

”Decizia de acum un an stabileste că SRI se poate ocupa doar de cazurile privind siguranța națională. Eu nu comentez dosarele în derulare. Dar procedura generală este că procurorul de caz dispune măsurile de monitorizare instituiilor abilitate. În cazuri de corupție comune, SRI nu are atribuții de monitorizare”, a spus Georgian Pop.

 

Surse România liberă a căror identitate va fi protejată au informat că instituția care trebuia să-l monitorizeze pe Sebastian Ghiță să nu fugă este Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, dacă procurorul de caz a solicitat această măsură către DOS.

Surse judiciare au declarat jurnalistei Ondine Gherguț că instituția care trebuie să anunțe instanța de judecată de dispariția lui Sebastian Ghiță este Poliția, prin Direcția de Investigații Criminale care coordonează serviciul de supraveghere judiciară

 

”Ghiță a fost pus de instanță sub control judiciar, pe cauțiune, într-un dosar penal trimis deja în judecată. Este vorba de dosarul în care a fost trimis în judecată și fostul procuror general al parchetului Curții de Apel Ploiești, Liviu Tudose. În acest dosar toate competențele revin instanței de judecată, care poate emite sau nu mandat de arestare. Ghiță a fost citat la audiere la DNA într-un dosar (invitarea lui Tony Blair în România pe bani suspecți-nn), în care nu are nicio interdicție. Deocamdată, nu există niciun motiv pentru care procurorii să ceară mandat de arestare deoarece nerespectarea unei singure citări la o audiere nu este suficientă pentru a se solicita mandat de arestare.  În această situație, Poliția este singura instituție care trebuie să anunțe instanța de judecată de faptul că Sebastian Ghiță a dispărut de la domiciliu și nu a fost găsit nici la alte reședințe cunoscute. Ghiță a încălcat interdicțiile din controlul judiciar potrivit cărora nu avea voie să părăsească țara și era obligat să anunțe eventuala schimbare a domiciliului.  Procurorii au solicitat deja tuturor structurilor Poliției să îl caute pentru a i se înmâna citarea la audiere. Este căutat inclusiv în spitale”, au spus sursele citate.

Avocatul lui Sebastian Ghiţă, Bogdan Micu, a declarat joi, pentru News.ro, că nu a putut lua legătura cu fostul deputat.

Avocatul Forin Kovacs a declarat pentru România liberă că procurorul de caz avea pârghiile legale pentru a dispune măsurile de supaveghere și consemn la frontieră pentru Sebastian Ghiță.

”Legal se dispune automat adresa către Poliția de Frontieră consemnul la graniță și procurorul poate dispune măsuri de supraveghere. Ghiță avea ma imulte dosare cu control judiciar, este imposibil să nu fi fost dispuse aceste măsuri pentru că ele vin automat, conform procedurii. Dacă a fugit, cineva a greșit în lanțul instituțiilor care ar fi trebuit să se asigure că nu pleacă”, a spus avocatul Kovacs.

 

Citește continuarea aici: Avocatul lui Sebastian Ghiță, după dispariția acestuia: Nu am putut lua legătura cu el și nici nu am de gând să îl caut

 


În cazul în care Ghiță nu va fi găsit, procurorii anticorupție vor putea cere mandat de arestare preventivă în lipsă a acestuia.

Polițiștii l-au căutat, miercuri, pe Sebastian Ghiță acasă și în alte locuri pe care le frecventa, după ce pe numele său a fost emis un mandat de aducere la DNA, ca urmare a neprezentării sale la audieri. 

„Conform procedurii, l-au căutat la domiciliu şi în alte locuri cunoscute ca fiind frecventate de către acesta. Îl căutăm în judeţul Prahova, iar  IPJ Prahova colaborează cu toate celelalte unităţi din cadrul IGPR, cărora le-a fost comunicat acest act procedural. Căutările continuă şi, în momentul în care se consideră că nu a fost găsit la locurile de interes, se întocmeşte un proces-verbal care este adus la cunoştinţa emitentului de îndată”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova, Marian Popescu.

Conform procedurilor, după primirea unui astfel de proces-verbal, procurorii DNA pot cere instanţei emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele celui căutat.

Potrivit unor surse din Poliţia Prahova, Sebastian Ghiţă, aflat sub control judiciar în unul dintre cele patru dosare instrumentate de DNA în care numele său apare ca suspect, s-a prezentat ultima dată luni la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, în cadrul controlului judiciar. Măsura controlului judiciar, dispusă de DNA în dosarul în care Ghiţă este cercetat alături de mai mulţi poliţişti şi procurori din Prahova, fiind suspectat de dare de mită, şantaj şi cumpărare de influenţă, îi interzice fostului parlamentar să părăsească teritoriul României fără încuviinţarea organelor de urmărire penală. Astfel, Ghiţă este dat în consemn la frontiere.

DNA Ploieşti a emis, miercuri, mandat de aducere pe lui Sebastian Ghiţă în dosarul de corupţie privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în care are calitatea de suspect alături de Victor Ponta, după ce fostul premier a refuzat să se prezinte în faţa procurorilor.

Ghiţă a fost citat să vină la DNA Ploieşti la ora 12.00, însă fostul parlamentar şi-a trimis avocaţii. Doi apărători ai acestuia au ajuns în jurul orei 11.45 la DNA Ploieşti, iar după mai bine de o oră au părăsit sediul instituţiei fără să facă vreo declaraţie.

Dosarele lui Sebastian Ghiță

Sebastian Ghiţă este urmărit penal de către DNA Ploieşti, alături de Victor Ponta, în dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în anul 2012. 

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale. Unul dintre acestea în care, alături de Ghiţă, sunt acuzaţi şi foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas se află pe rolul instanţei supreme. În acest dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În 22 noiembrie, instanţa a decis ca Sebastian Ghiţă să rămână sub control judiciar pe cauţiune şi cu interdicţia de a părăsi ţara.

În cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu. Ghiţă este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.  

Ghiţă este acuzat de dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi spălare de bani.

De asemenea, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012, în care este cercetat şi Victor Ponta, şi în cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni. În dosarul din urmă sunt cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova MIrcea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.
Sebastian Ghiţă a mai fost cercetat în dosarul „Tracia – Asesoft”. La începutul lunii martie, judecarea dosarului „Tracia – Asesoft” în care Sebastian Ghiţă şi alte opt persoane au fost acuzaţi de înşelăciune în legătură cu tranzacţii petroliere prin care au produs un prejudiciu de 200.000 de lei a încetat urmare a prescripţiei.

Totodată, la sfârşitul lunii septembrie, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual, în cazul autodenunţului lui Sebastian Ghiţă privind teza de doctorat a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În 20 decembrie, Parchetul instanţei supreme a decis clasarea acestui dosar.

Sebastian Ghiţă a rămas fără imunitate după ce mandatul său de deputat a încetat în luna decembrie, după alegerile parlamentare. Ghiţă a fost deputat între 2012 şi 2016. În acest an, el a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, însă acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel că nu a intrat în Parlament

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Design și funcționalitate: descoperă mesele de cafea perfecte pentru casa ta

Pentru că au un rol esențial în amenajarea spațiilor de relaxare, fiind apreciate nu numai pentru funcționalitatea pe care o oferă, ci și pentru...

Ciucă le-a transmis românilor din Barcelona când vor putea avea cetățenie dublă

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, le-a transmis românilor din zona Barcelonei că, din acest an, nu vor mai fi nevoiţi să renunţe la cetăţenia română...

Rezultatele de la simularea Bacalaureatului

Ministerul Educației (ME) a centralizat rezultatele înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat, susținută în perioada 4 - 7 martie...
Ultima oră
Pe aceeași temă