12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialDecizie ICCJ: oamenii de afaceri israelieni urmăriţi în dosarul retrocedării Fermei Băneasa,...

Decizie ICCJ: oamenii de afaceri israelieni urmăriţi în dosarul retrocedării Fermei Băneasa, cercetaţi în libertate

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis definitiv, miercuri, cercetarea în libertate a celor patru oameni de afaceri israelieni urmăriţi în dosarul retrocedării Fermei Băneasa, după ce trei dintre ei au fost arestaţi în lipsă de Curtea de Apel Braşov, care a respins cererea DNA în cazul celui de-al patrulea.

Potrivit news.ro, instanţa supremă a admis miercuri contestaţiile lui Shevez Shimon, Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz împotriva deciziei din 15 martie a Curţii de Apel Braşov, care a stabilit arestarea acestora în lipsă, la cererea DNA.

Totodată ICCJ a respins ca nefondată contestaţia procurorilor în cazul aceleiaşi decizii a instanţei din Braşov prin care a fost respinsă propunerea DNA de arestare în lipsă a lui Moshe Agavi. Decizia ICCJ este definitivă.

Curtea de Apel Braşov a emis, în 15 martie, mandate de arestare în lipsă pe numele a trei dintre cei patru oameni de afaceri israelieni, urmăriţi penal în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa şi a 47 de hectare în pădurea Snagov, în care sunt arestaţi la domiciliu Remus Truică şi Prinţul Paul.

Aceştia sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de către Prinţul Paul Al României, 

În decembrie 2015, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Braşov au dispus punere în mişcare a acţiunii penale faţă de Silberstein Tal pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor, faţă de Shimon Shevez şi Benjamin Steinmetz pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor şi faţă de Agavi Moshe pentru aderare la un grup infracţional organizat în dosarul privind retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa şi a 47 de hectare de pădure în localitatea Snagov.

Procurorii anticorupţie precizau că au făcut numeroase demersuri pentru a-i aduce în faţa instanţei pe cei patru inculpaţi, iar aceştia s-au sustras urmăririi penale.

Potrivit procurorilor, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, împreună cu Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny“ Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) şi alte persoane, au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de către Prinţul Paul Al României, prin oferirea de bani sau bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor sau instituţiilor care deţineau aceste proprietăţi, instigarea şi complicitatea acestor persoane la abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare şi prin traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici, se arată în ordonanţa de punere în mişcare a urmăririi penale.

În schimbul ajutorului lor, suspecţii ar fi obţinut o cotă parte importantă din bunurile revendicate, respectiv între 50 şi 80 % din valoarea bunurilor revendicate de Prinţul Paul.

Potrivit anchetatorilor, ulterior, Prinţul Paul le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea sau retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe din ţară sau asupra judecătorilor. Ulterior, bunurile revendicate au şi fost obţinute în mod nelegal.

“De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicaţi în activitatea infracţională şi s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluţiei şi realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat şi găsind împreună soluţiile cele mai economice pentru grup“, se mai arăta în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

În dosarul extins al retrocedărilor ilegale mai sunt cercetaţi avocatul Robert Roşu, Dan Andronic, Claudiu Mateescu, Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole, Apostol Muşat, primar în Snagov la momentul comiterii faptelor, Nicolae Jecu, prefect în Snagov la momentul comiterii faptelor, Nicolae Dima, secretar în Primăria Snagov, dar şi Teodor Chiriac, director tehnic la Direcţia Silvică Ilfov.

 

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă