16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialDosare în serie pentru plagiatori celebri

Dosare în serie pentru plagiatori celebri

Petre Tobă, fost ministru de Interne, şi primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, au plagiat în lucrările de doctorat, a decis ieri Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), cu 36 de voturi „pentru“ şi unul „împotrivă“. Potrivit procedurii, Consiliul va propune ministrului Educaţiei retragerea titlului de doctor în cazul celor doi, iar acesta, foarte probabil, va emite un ordin în acest sens.

Fostul ministru de Interne Petre Tobă este acuzat că a copiat, din mai multe surse, peste 250 de pagini din totalul de 390 de pagini ale tezei sale de doctorat. La rândul său, Florentin Pandele este suspectat că a plagiat mai mult de o treime din lucrarea sa de doctorat, susţinută la Universitatea Naţională de Apărare.

Tot ieri, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost pus sub învinuire de procurorii de la Parchetul General, pentru instigare la fals intelectual, fals în înscrisuri şi uz de fals, după ce Academia de Poliţie „Al.I. Cuza“ a cerut retragerea titlului de doctor al edilului în urma unor suspiciuni de plagiat. Negoiţă e doctor în știinţe juridice din 2012, cu teza „Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social“.

De asemenea, omul de afaceri Ioan Nicolae a dat explicaţii la DNA pentru eventuale fraude academice în legătură cu lucrările ştiinţifice scrise de el şi de alţi deţinuţi în închisoare. Ioan Nicolae a scris cinci cărţi în perioada cât a fost încarcerat, motiv pentru care a fost eliberat condiţionat înainte de termen.  

Greșeli, omisiuni, suspiciuni

Jurnalista Emilia Șercan a publicat pe portalul pressone.ro o analiză a tezei de doctorat a Laurei Codruța Kövesi. Ea a constatat existența unei serii de „greșeli, omisiuni sau suspiciuni… dar cazul nu este comparabil cu dosarele Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Petre Tobă, ale căror plagiate sunt masive și sfidătoare, dar ridică semne de întrebare nu doar asupra apărării folosite în 2012 (în cazul analizei CNE care a dat verdict de neplagiat – n.red.), ci și privind însăși teza de doctorat a Laurei Codruța Kövesi“.

Astfel, s-a constatat că „paragrafe întregi de la paginile 21-24 sunt reproduse fără ghilimele… inclusiv notele de subsol din lucrarea lui Damian Miclea sunt preluate de șefa DNA…“. Kövesi nu ar fi atribuit sursa originală în cazul altor paragrafe din teza sa de doctorat, iar unele paragrafe copiate cuvânt cu cuvânt nu au caracterul general invocat de Kövesi pentru a nu cita autorul copiat. Există unele articole proprii care nu au fost citate. Există cazuri de autocitate fără ghilimele.


CITEȘTE ȘI: Analiza Universității de Vest din Timișoara are rol consultativ. Doctoratul Codruței Kövesi este bombă cu explozie întârziată


Cele mai citite

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă