4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialExpert american: Coreea de Nord ar fi testat, duminică, un nou tip...

Expert american: Coreea de Nord ar fi testat, duminică, un nou tip de rachetă. Dispozitivul ar fi fost prezentat în timpul defilării militare care a marcat împlinirea a 105 ani de la nașterea fondatorului Kim Ir-sen

Coreea de Nord ar fi testat, duminică, un nou tip de rachetă, care ar fi explodat „aproape imediat” după lansarea din apropiere de regiune Sinpo, potivit unui expert în probleme legate de regimul de la Phenian, informează AFP, citat de Agerpres.

Potrivit lui John Schilling, expert al site-ului „38 North”, din cadrul Universității John Hopkins din Washington, noua inițiativă a Coreei de Nord reprezintă un „eșec”, care arată că este vorba despre un nou sistem.

 

„Este un eșec curent pentru rachetele nord-coreene la începutul dezvoltării lor, când (nord-coreenii) încearcă să rezolve ce nu funcționează în propulsie și sistemul de ghidare. Era mai bine să fi avut mai multe detalii, dar bănuiesc că este vorba despre o nouă rachetă sau cu siguranță de o rachetă care nu a fost dezvoltată corect", a afirmat expertul.

În opinia sa, testul ar fi fost realizat cu o nouă rachetă, care ar fi fost arătată în cursul uriașei defilări militare, organizată sâmbătă de către regim pentru a marca împlinirea a 105 ani de la nașterea fondatorului Coreii de Nord, Kim Ir-Sen. Acest nou tip de rachetă a fost transportat pe un camion care de obicei deplasează rachete Musudan cu rază intermediară de acțiune.

„Era o rachetă cu două trepte care semăna cu versiunea în două trepte a machetei rachetelor intercontinentale KN-08. Este ceva ce nu am mai văzut în testare. Dacă vor să arate că au o capacitate reală, este de înțeles că vor să o încerce imediat după ce au arătat-o lumii întregi" pe care Coreea de Nord încearcă să le dezvolte, a precizat John Schilling.

Pe de altă parte, secretarul de stat adjunct pentru Asia-Pacific, Susan Thornton, a atras atenția că informațiile sunt greu de adunat, pentru că explozia s-a produs rapid.

„Ceea ce am înțeles este că nu au încercat să testeze una dintre rachetele lor cu rază lungă de acțiune. A fost ceva ca o rachetă balistică cu rază medie de acțiune, încă o dată cu tehnologie interzisă. Dar este un lucru pe care încă îl analizăm", a declarat Susan Thornton.

Unii observatori au emis, de asemenea, ipoteza că Statele Unite au putut juca un rol în eșecul acestei lansări de rachetă prin intermediul pirateriei cibernetice. Pentru moment, Pentagonul nu a stabilit tipul rachetei eșuate, care a explodat la scurt timp de la lansarea din apropiere de regiunea Sinpo, pe coasta de est a țării. Potrivit reprezentanților Casei Albe, ar fi fost vorba de o rachetă cu rază medie de acțiune. 

Luna trecută, cotidianul New York Times a informat că administrația fostului președinte Barack Obama și-a înmulțit atacurile informatice asupra Coreii de Nord pentru a încerca să saboteze rachetele acesteia înainte de lansare sau imediat după decolare.

 

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă