12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO: Atentat pe Aeroportul Ataturk din Istanbul, soldat cu 41...

FOTO + VIDEO: Atentat pe Aeroportul Ataturk din Istanbul, soldat cu 41 de morţi şi 239 de răniţi, printre care și UN ROMÂN. Primele suspiciuni: Statul Islamic. Noi informații despre identitatea victimelor

Cel puțin 41 de oameni au fost omorâți, iar alți 239 răniți, marți noapte,în urma unui atentat pe aeroportul internațional Ataturk, cel mai sângeros din cele trei care au vizat, în 2016, Istanbulul. Trei bărbați au venit la aeroport cu un taxi și s-au detonat. Printre victime se află și străini. 

UPDATE 13.37: Internauţii turci se plâng că lumea nu acordă importanţă atacurilor din ţara lor. Pe Twitter sub hashtagul #PrayforTurkey” sunt numeroase astfel de mesaje. 

Citește mai multe aici: FOTO. Internauţii turci se plâng că în ochii lumii ţara lor nu contează

13.25: Bilanțul atentatului a crescut la 41 de morți și 239 de răniți, conform biroului Guvernatorului Istanbulului, transmite BBC News. Dintre ei, 13 sunt străini, iar trei au dublă cetățenie.

Presa turcă a scris cu mânie și indignare despre atentatul de marți noaptea, asupra aeroportului internațional Ataturk, soldat cu 36 de morți și aproximativ 150 de răniți, transmite BBC News. 

Citește mai multe aici: FOTO. Ce scrie presa turcă, după atentatul de pe aeroportul Ataturk

12.52: În timp ce pasagerii se pregătesc de îmbarcare, miercuri, angajații aeroportului mătură cioburile și spală sângele de pe podea, transmite CNN. 

S-au aflat noi informații privind naționalitatea morților și răniților. Astfel, printre morți se află și un cetățean palestinian, conform ministrului de Externe al Autorității Palestiene, citat de CNN. Alți cinci palestinieni au fost răniți. 

De asemenea, Iranul, care are un cetățean mort în atentat, a anunțat că toate zborurile spre Istanbul sunt momentan anulate., conform  agenției de știri Tasnim, citată de CNN. 

11.10: Un cetățean ucrainean și un cetățean iranian se află printre cei 36 de morți, conform Hurryiet Daily News. 

De asemenea, numărul răniților a crescut la 150, iar printre ei se află și șase saudiți. 

10.47: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat triplul atentat din Turcia și și-a exprimat solidaritatea, conform EFE, citată de Agerpres. 

”Nu poate exista nicio justificare pentru terorism”, a adăugat secretarul general al NATO, care a dat asigurări că aliaţii ”sunt uniţi în hotărârea de a combate terorismul în toate formele sale”. 

10.29: La auzirea exploziilor, oamenii s-au înghesuit să iasă cât mai repede din aeroport. Era sânge pe jos, alunecau și unii chiar au călcat peste alții ca să iasă mai repede. 

Citește mai multe relatări aici: FOTO+VIDEO. Mărturii de la atentatul din aeroportul Ataturk: Încercam să ne ținem echilibrul, să nu alunecăm pe sânge și cioburi

09.52: MAE a anunțat, într-un comunicat remis redacției, că printre răniți se află și un român ”prezintă echimoze la nivelul membrelor inferioare, survenite în urma aglomeraţiei provocate de panică. Viața persoanei nu este pusă în pericol, fiind evacuată și cazată la hotel la puțin timp după producerea exploziilor”. 

Citește mai multe aici:  Atentat terorist pe aeroportul Ataturk. MAE: 40 de români au cerut ajutor, unul este rănit. Numerele de telefon la care puteți suna la Consulat

09.42: Atentatul asupra aeroportului Ataturk are loc la numai o zi de la momentul în care Turcia a anunțat începerea procesului de normalizare a relației cu Israelul, după șase ani de legături diplomatice înghețate, și la numai o zi de la momentul în care Turcia a prezentat scuze Rusiei pentru doborârea avionului Suhoi și s-a oferit să plătească o despăgubire după evenimentele din noiembrie anul trecut, remarcă publicația turcă Hurriyet Daily News

Citește și: Israel-Turcia, o împăcare strategică. Care este planul lui Erdogan

09.36: Se reiau toate cursele pe aeroportul Ataturk. 

09.24: O explozie a fost înregistrată. Cum s-a petrecut atacul vedeți mai jos: 

Premierul turc Binali Yildirim a precizat, într-o declarație de presă de la locul atentatelor, că toate suspiciunile sunt îndreptate contra teroriștilor Statului Islamic. Încă se încearcă identificarea atacatorilor. Cei trei atacatori au ajuns la aeroport cu un taxi și aveau la ei arme. Toți s-au aruncat în aer și au fost omorâți. Yildirim nu exclude ca printre răniți să fie și străini, precum și forțe de ordine. 

09.16Președintele Klaus Iohannis a calificat atacurile teroriste care au avut loc, marți seara, de pe Aeroportul Ataturk din Istanbul drept o „atrocitate”.

08.55: Avionul în care se afla premierul Albaniei, Edi Rama, a aterizat, marți seara, pe Aeroportul Internațional Ataturk din Istanbul chiar în momentul producerii atentatului . 

08.37: Opt atentate, în care și-au pierdut viața sute de oameni, revendicate de PKK sau Statul Islamic, au zguduit Turcia în ultimii doi ani, arată o cronologie realizată de BBC. 

08.36: MAE face verificări pentru a afla dacă sunt români printre victime

08.20:  Preşedintele francez Francois Hollande, premierul Manuel Valls și secretarul general ONU, Ban Ki-moon, au condamnat atentatul de pe Aeroportul Ataturk din Istanbul.

„Vreau să condamn cu fermitate acest atac”, a declarat şeful statului francez. Acum trebuie „să ne asigurăm că putem cunoaşte exact autorii pentru ca împreună să putem face tot ceea ce este posibil împotriva terorismului, în special în această regiune”, a afirmat Francois Hollande, în contextul în care autorităţile turce au declarat că primele indicii conduc spre gruparea jihadistă Statul Islamic. 

„Trebuie să acţionăm – este ceea ce facem de asemenea pentru Europa şi Franţa – să coordonăm şi mai mult serviciile şi să efectuăm, în măsura în care este posibil, acţiunile necesare împotriva terorismului şi a traficului”, a pledat el. 

Prim-ministrul francez, Manuel Valls, a reacţionat de asemenea. „Oripilat de atentatul barbar de pe aeroportul din Istanbul. Franţa este cu Turcia împotriva terorismului’, a scris el într-o postare pe Twitter. 

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat atacul terorist de pe aeroportul din Istanbul, prezentând condoleanţe atât rudelor victimelor, cât şi autorităţilor turceşti, într-o declaraţie difuzată miercuri la sediul Naţiunilor Unite din New York. 

„Secretarul general speră că cei responsabili de această crimă vor fi identificaţi şi aduşi în faţa justiţiei. El susţine cu fermitate Turcia în lupta împotriva acestei ameninţări şi subliniază necesitatea de a consolida eforturile regionale şi internaţionale de combatere a terorismului şi a extremismului violent”, se mai spune în această declaraţie. 

Citește și: CRONOLOGIE. Atentate teroriste recente în Turcia

UPDATE 08.12: Aeroportul Ataturk a fost redeschis traficului de pasageri. Astfel, TAROM va opera cursa de miercuri RO 261/262 spre Istanbul, cu decolare la ora 8,35, informează compania, citată de Agerpres.

„Ieri, la ora 24,00, am fost informaţi că aeroportul din Istanbul s-a închis şi am anulat cursa din această dimineaţă RO 261/262 cu decolare la 8,35. În urma notificării primite în această dimineaţă că aeroportul a fost redeschis traficului de pasageri, am redeschis zborul şi am anunţat pasagerii că vom opera această cursă”, a informat purtătorul de cuvânt al companiei. 

UPDATE 08.08: Cel puţin 36 de persoane au fost ucise, iar alte 147 au fost rănite, în atacul de pe aeroportul Ataturk, a anunţat în noaptea de marţi spre miercuri premierul turc Binali Yildirim, potrivit agențiilor AP şi AFP.

În urma atentatului sinucigaș, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lansat un apel la „lupta comună” pe plan internaţional.

„Sper cu tărie că atacul asupra aeroportului Atatürk va reprezenta un punct de cotitură în lupta pe care o avem de dus în comun, în frunte cu ţările occidentale, în întreaga lume împotriva organizaţiilor teroriste”, a afirmat şeful statului turc într-un comunicat dat publicităţii de serviciul său de presă

UPDATE 01.00: Primele indicii arată că atentatul care a avut loc marţi seară la aeroportul internaţional Atatürk din Istanbul a fost comis de gruparea jihadistă Stat Islamic, a informat agenţia de presă Dogan, citând surse din cadrul poliţiei, transmite Reuters.

Turcia a fost lovită cu începere de anul trecut de mai multe atentate sinucigaşe, atribuite rebelilor kurzi şi grupării jihadiste Statul islamic.

Abdullah Agar, un expert pe probleme de securitate şi terorism, întrebat de CNN-Türk, a privilegiat pista unui atentat jihadist. “Seamănă mult cu metodele lor”, a spus el, referindu-se la atacurile care au avut loc la aeroportul şi metroul din Bruxelles. 

Surse din anturajul prezidenţial au informat Reuters că preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, premierul Binali Yildirim, şeful de stat-major al forţelor armate au o întrevedere la această oră la Ankara.

UPDATE 12.55: Potrivit televiziunilor de știri, pe aeroportul Ataturk sunt blocați și peste 100 de români, care se aflau în zona „Plecări”. Informațiile oferite de oficialii turci arată că mai multe zboruri planificate miercuri dimineață vor fi anulate, însă nu a precizat care dintre ele.

UPDATE 12.48: Guvernatorul Istanbulului, Vasip Sahin, a declarat pentru NTV că cel puţin trei atacatori sinucigaşi au comis atacul de marţi seara. De asemenea, oficiali turci au declarat anterior că unul sau doi atacatori s-au detonat la intrarea în terminalul pentru zboruri internaţionale al Aeroportului Ataturk, după ce poliţia a deschis focul asupra lor.

UPDATE 12.35: Fostul premier Victor Ponta, care urma să părăsească Istanbulul marţi seară, cu o cursă aeriană, a declarat că a părăsit aeroportul Ataturk, unde a avut loc atentatul. „Am plecat din aeroport”, a afirmat Victor Ponta, răspunzând unei întrebări. Victor Ponta a spus că se afla în maşină, în drum spre aeroport, însă a fost obligat de autorităţi să se întoarcă, ca urmare a atentatelor care au avut loc marţi seara pe aeroportul din Istanbul. Ponta a precizat pentru Mediafax că se va întoarce la Bucureşti miercuri dimineaţa şi că speră ca românii care au rămas blocaţi în zona liberă să ajungă cu bine acasă.

Fostul premier se află la Istanbul şi avea o cursă spre Bucureşti la miezul nopţii. Fostul premier Victor Ponta a afirmat, într-o postare pe pagina sa de socializare, că atentatul de marţi seara de la Istanbul reprezintă “încă un semnal că nimic nu e mai important azi în Europa decât colaborarea pentru combaterea terorismului”.

„Condoleanţe celor apropiaţi de victime. Solidaritate cu poporul turc în lupta cu monştrii terorişti! Încă un semnal că nimic nu e mai important azi în Europa decât colaborarea pentru combaterea terorismului! Sper că toţi românii aflaţi acum în aeroport să fie în siguranţă!”, a spus Ponta, în postarea pe Facebook.

UPDATE 12.18: 28 de persoane și-au pierdut viața în exploziile de pe aeroportul din Istanbul, iar alte 60 au fost rănite, a precizat guvernatorul orașului, citat de AP.

UPDATE 12.11: Șefa diplomației europene Federica Mogherini a transmis un mesaj de solidaritate cu victimele atentatului din Turcia. „Un alt atac terorist tragic în Turcia. UE este alături de poporul turc”, a scris ea pe Twitter.

UPDATE 12.05: Avioanele aflate în zbor vor avea permisiunea să aterizeze pe aeroportul internaţional Atatürk din Istanbul până la orele 21.10 GMT (miercuri, 00.10), decolările fiind deja oprite, a anunţat un oficial al companiei Turkish Airlines, citat de Reuters, potrivit de Agerpres.

UPDATE 12.04: Aproximativ 60 de persoane au fost rănite, dintre care şase în stare gravă, a informat agenţia oficială de presă Anadolu. 

UPDATE 12.03: Mai mulți cetățeni români sunt blocați în aeroport, informează purtătorul de cuvânt al Guvernului Liviu Iolu. Astfel, o echipă de la Consulatul României s-a deplasat în zona aeroportului încercând să îi preia, informează Agerpres.

„O echipă de la Consulatul României s-a deplasat la aeroportul Ataturk, dar este în afara zonei protejate de autorităţile turce. Există un grup de români blocaţi în zona liberă, după controlul paşapoartelor, cu care echipa consulară ţine legătura telefonic. Sunt români care aşteptau să plece cu o cursă Turkish Airlines care nu a mai mai zburat. Echipa de la Consulat încearcă acum să îi preia şi să îi ajute”, a afirmat Iolu. 

UPDATE 23.54: Până la ora actuală nu există date referitoare la cetățeni români care să fi fost victimele exploziilor de pe Aeroportul Ataturk, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Liviu Iolu, pentru Agerpres.

„Consulatul nostru General de la Istanbul este deja în legătură cu autorităţile turce. S-a organizat o celulă de criză la nivelul Consulatului. La ora actuală nu avem date referitor la cetăţeni romani implicaţi. Se verifică în permanenţă cu autorităţile locale. MAE a activat Call Centerul pentru orice eventualitate”, a declarat Iolu.

UPDATE 23.47: Presa din Turcia a primit un embargo privind relatarea exploziilor de pe aeroportul din Ataturk, informează Digi24.

UPDATE 23.37: Toate zborurile au fost suspendate, a anunțat un post turc de televiziune, preluat de AFP, potrivit Agerpres. Pe de altă parte, RT a precizat, pe Twitter, că unele zboruri au fost deviate. Un oficial al companiei Turkish Airlines a anunțat că toate avioanele care sunt la această oră în zbor spre aeroportul Ataturk vor fi lăsate să aterizeze.

UPDATE 23.26: Înainte de a se arunca în aer, un terorist a deschis focul în aeroport, folosind o armă Kalashnikov , a spus ministrul Justiției Bekir Bozdag, citat de AP, potrivit CNN.

UPDATE 23.22: 20 de persoane au fost rănite în explozii,  precizat ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdag, citat de CNN.

UPDATE 23.17: Premierul belgian Charles Michael a postat, marți seara, un mesaj pe contul său de Twitter, în care condamnă explozia.

„Gândurile noastre se îndreaptă către victimele atacului de pe aeroportul din Istanbul. Condamnăm aceste acte de violență”, a scris el.

UPDATE 23.13:  Cei doi suspecți s-ar fi aruncat în aer în faţa punctelor de control de la terminalul de sosiri, după ce poliţia a deschis focul asupra lor, a anunţat un oficial turc, citat de DPA, informează Agerpres. 

UPDATE 23.10:  Cel puțin 10 persoane au fost ucise în exploziile de pe aeroportul Ataturk, a precizat ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdag, citat de EFE.

———–

Mai multe persoane au fost rănite, marți seara, pe Aeroportul Ataturk din Istanbul, unde au avut loc două explozii, informează Ministerul Turc de Interne. Atacul ar fi fost produs de doi atentatori sinucigași, informează Reuters și CNN.

Din acest motiv, ministrul turc Minister Binali Yıldırım a ordonat formarea unei celule de criză, informează agenția Reuters și presa locală din Turcia.

 

Un martor a declarat, pentru CNN că  în parcarea aeroportului s-au auzit focuri de armă. Informația a fost confirmată și de Ministerul de Interne,

Potrivit publicației Hurriyet Daily News, oficialii turci consideră că exploziile ar fi fost produse de atacatori sinucigași. Un oficial turc, citat de Reuters, a precizat că ar fi fost vorba de două persoane care au declanșat materialele explozibile pe care le aveau asupra lor, înainte de intrarea la punctele de control.

„Au fost foarte puternice, toată lumea a intrat în panică şi a început să fugă în toate direcţiile”, a spus unul dintre aceştia la CNN-Türk. 

La fața locului au apărut mai multe ambulanțe. Posturilor de televiziune turce au relatat că în explozii ar fi fost rănite peste 40 de persoane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTO. Internauţii turci se plâng că în ochii lumii ţara lor nu contează

 

Cele mai citite

FOTO. Anca Dumitra, Gianina din “Las Fierbinți”, a făcut marele anunț! Ce se întâmplă cu actrița

Anca Dumitra, cunoscută pentru rolul său ca „Gianina” în popularul serial de la Pro TV "Las Fierbinți", a făcut marele anunț: este însărcinată cu...

Julius Meinl Living a cumpărat hotelul Ambasador din București

Julius Meinl Living anunță finalizarea achiziției Hotelului Ambasador din București, cu o suprafață de 12.600 mp. Hotelul se va redeschide în 2027 după renovare...

Trafic de droguri la Satu Mare. Trei persoane au fost reținute

La data de 22.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au decis reținerea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă