16.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialFethullah Gulen reacționează la acuzațiile pe care Ankara i le aduce: Probabilitatea...

Fethullah Gulen reacționează la acuzațiile pe care Ankara i le aduce: Probabilitatea de a obține un proces echitabil în Turcia este aproape nulă

Predicatorul turc Fethullah Gulen a cerut, vineri, ca ancheta legată de acuzațiile aduse de Ankara, privind implicarea sa în lovitura de stat de Turcia, să fie condusă de o comisie internațională independentă. Totodată, Gulen a precizat că, în cazul în care comisia îl va găsi vinovat, se va preda autorităților turce, informează Reuters, citat de Agerpres.

„Cer ca o comisie internațională independentă să conducă ancheta cu privire la această tentativă de lovitură de stat. Dacă o zecime din acuzațiile împotriva mea sunt dovedite, mă angajez să mă întorc în Turcia și să accept cea mai severă sentință”, a scris Gulen, într-un articol de opinie publicat în cotidianul francez Le Monde, citat de Reuters și EFE.

Gulen, care neagă orice implicare în puciul eșuat și care a condamnat lovitura de stat, a scris că, în opinia sa, „probabilitatea de a obține un proces echitabil” în Turcia „este aproape nulă”, deoarece, „din octombrie 2014, sistemul judiciar se află sub tutela puterii”.

Predicatorul turc a reamintit că a condamnat tentativa de lovitură de stat încă din primele momente, că mișcarea pe care o conduce, Hizmet, nu aspiră să ajungă la putere și că s-a opus întotdeauna intervenției militarilor în viața politică a țării. El a spus că, dacă unii dintre susținătorii mișcării sale au fost implicați în puci, atunci aceștia sunt „trădători” care “au afectat unitatea și integritatea țării” și care „trebuie să primească pedepsele care li se cuvin în cadrul unui proces echitabil”.

Totodată, Gulen l-a acuzat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan că a profitat de puciul eșuat pentru a-și intensifica represiunea împotriva mișcării Hizmet și a considerat suspectă „celeritatea” cu care șeful statului turc l-a desemnat drept instigator al puciului, „când încă niciun detaliu, nicio motivație” nu fuseseră clarificate.

Citește și: Șeful diplomației turce: Am început să primim semnale pozitive din SUA, cu privire la extrădarea lui Gulen

„Această tentativă de lovitură de stat este ocazia puterii turce de a dovedi toate acuzațiile îndreptate împotriva mea”, a scris Gulen. Predicatorul turc l-a acuzat totodată pe Erdogan că desfășoară „un genocid” împotriva susținătorilor mișcării Hizmet, cărora le confiscă averile, le blochează conturile bancare și le anulează pașapoartele, ceea ce constituie “o dramă umanitară”.

„Aproape 90.000 de oameni și-au pierdut locurile de muncă, 21.000 de profesori au văzut cum le-a fost retras dreptul de a preda”, a insistat Gulen, care a dat asigurări că a suferit de pe urma “tuturor loviturilor de stat pe care le-a cunoscut Turcia” și că de fiecare dată a fost absolvit de justiție. “În trecut, am fost hărțuit de către regimuri militare autoritare, iar acum o face un regim civil autocratic”, a subliniat el.

Predicatorul turc, care a amintit că la început a susținut Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), al lui Erdogan, în ciuda rezervelor sale privind islamul politic, a atras atenția că președintele turc a distrus sau a domesticit presa de opoziție din Turcia, ceea ce i-a permis să convingă cetățenii că în spatele loviturii de stat s-ar afla chiar el, Gulen. Însă, a mai scris el, puciul a fost „cea mai mare catastrofă din istoria recentă” a Turciei, “cel mai grav act terorist comis pe teritoriul său”.

În opinia sa, reacția poporului turc a împiedicat ca puciul să triumfe, dar acest lucru „nu este suficient pentru a putea vorbi despre o victorie a democrației”, deoarece „nici dominația minorității, nici cea a majorității, nici autoritarismul ales nu reprezintă democrația autentică”.

Cele mai citite

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă