19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO: Muhammad Ali, legenda unui sport de excepţie

FOTO: Muhammad Ali, legenda unui sport de excepţie

Muhammad Ali (Cassius Marcellus Clay Jr.) s-a născut la 17 ianuarie 1942 la Louisville. A început să i-a primele lecţii de box când avea 12 ani, la îndemnul unui poliţist din localitate. Ca pugilist amator a câştigat de şase ori titlul de campion ''Mănuşile de Aur'' (categoria greutate mijlocie) la nivel statal, cât şi naţional, în anii 1959 şi 1960. Muhammad Ali a câştigat aurul la Jocurile Olimpice de la Roma, din 1960, la categoria greutate mijlocie şi, ca profesionist, a fost de trei ori campion mondial al greilor. 

A fost introdus la categoria grea, pe 25 februarie 1964, la Miami, Florida, când l-a întâlnit pe Sonny Liston. A câştigat meciul în runda a opta. La scurt timp după ce a devenit campion, Clay a anunţat că îşi va schimba numele în Muhammad Ali, convertindu-se la islam. 

Între timp, a refuzat să se prezinte la Comisia de Încorporare pentru satisfacerea serviciului militar, deşi a primit nenumărate sesizări. Ca rezultat, licenţa de campion i-a fost anulată de către Comisia de Box din New Yok, titlul i-a fost retras şi a fost condamnat la cinci ani de închisoare. 

Întoarcerea la viaţa sportivă a avut loc în octombrie 1970, când l-a învins pe Jerry Quarry. Curtea de Justiţie i-a redat titlurile şi a început să participe din nou la concursuri. În cursul carierei a disputat mai multe meciuri celebre, printre care cele împotriva unei alte figuri legendare, Joe Frazier. Cei doi s-au luptat, prima dată la 8 martie 1971, Frazier devenind primul pugilist care l-a bătut pe marele Ali. Muhammad s-a impus în următoarele două partide, însă amândoi au intrat în istoria boxului cu acele lupte. 

S-a făcut remarcat în meciul ''Rumble in the Jungle'', din 1974, împotriva lui George Foreman şi ''Thrilla in Manilla'' cu Joe Frazier, anul următor. Ali s-a retras din activitatea profesională la 26 iunie 1979. A mai avut două meciuri, împotriva lui Larry Holmes, în 1980 şi a lui Trevor Berbick, în 1981, pe care le-a pierdut. 

Pugilistul american a disputat 61 de lupte la profesionişti, 56 dintre ele câştigate, 37 de victorii câştigate prin KO, şi cinci pierdute. A deţinut toate centurile importante la categoria grea. În 1999, Ali a fost numit ''Sportivul Secolului'' de către revista ''Sports Illustrated'' şi ''Personalitatea sportivă a Secolului'' de către BBC. 

În 2010 a fost inclus în Boxing Hall of Fame din Florida. Muhammad Ali a fost diagnosticat cu Parkinson în 1984. A continuat să aibă o viaţă activă, iar în 1996 a purtat flacăra olimpică la Atlanta. În 2012 a fost declarat de Consiliul mondial al boxului (WBC) drept "Regele Boxului Mondial". În ultimii ani, fostul boxer a fost internat de mai multe ori suferind de mai multe afecţiuni. 

Cele mai citite

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă