12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialFLSI: Unii profesori ar putea refuza să participe la bacalaureat

FLSI: Unii profesori ar putea refuza să participe la bacalaureat

 

Sindicaliștii din învățământ avertizează că mulți profesori ar putea refuza să facă parte din comisiile de organizare a examenului de bacalaureat, fiind nemulțumiți de felul în care Guvernul tratează negocierile pe grila de salarizare, a declarat, duminică, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FLSI), Simion Hăncescu, pentru News.ro.

Sindicaliştii din învăţământ au ieşit nemulţumiţi de la discuţiile pe care le-au purtat sâmbătă, timp de patru ore, cu ministrul Muncii, deşi a fost avansată o nouă propunere, respectiv o creştere, în medie, cu 5%, de la 1 ianuarie 2017. În aceste condiții, luni dimineaţă va mai avea loc încă o rundă de negocieri. 

Cu toate acestea sindicaliştii nu renunţă la protestul anunţat pentru data de 1 iunie. 

„S-a propus o creştere medie de 5% în învăţământ aplicată de la 1 ianuarie 2017, dar nu am ajuns la pace pentru că dorinţa noastră este de a avea o creştere medie de 10% de la 1 ianuarie 2017. Există deschidere şi voinţă, dar cu putinţă financiară mică, pentru că anvelopa financiară oferită de Ministerul Finanţelor este redusă. Domnul ministru al Muncii spune că s-a suplimentat cu vreo 200 de milioane de lei pentru a se putea face loc şi Educaţiei cu aceste creşteri de la 1 ianuarie 2017, dar noi avem o altă ţintă, pentru că ştim necesităţile şi frământările sistemului şi ce înseamnă să dai 5% la salarii foarte foarte mici”, a declarat, sâmbătă, liderul Federaţiei Sindicale din Învăţământul Superior Alma Mater, Anton Hadăr, pentru Agerpres.

El a afirmat că şi-ar fi dorit ca Executivul să vină şi cu anumite corecţii salariale „mai consistente” mai ales pentru cei aflaţi la început de carieră, însă vor rămâne deschişi dialogului, mai ales că luni dimineaţa va mai avea loc încă o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Muncii. 

„Suntem deschişi dialogului şi vom veni luni la prima oră ca să găsim o variantă mult mai bună pentru Educaţie. S-au făcut paşi mici, dar insuficienţi ca să spunem că lucrurile sunt rezolvate. De asemenea, nici nu se pune problema renunţării la protestul din 1 iunie, acesta merge mai departe fără nicio o ezitare (…) Noi avem o variantă care să fie cât de cât mai apropiată de aşteptările noastre şi sperăm ca şi Ministerului Muncii să primească mai mulţi bani, ca să se ajungă la un echilibru. (…). Ne-am arătat deschişi unei noi întâlniri luni dimineaţa pentru a vedea ce se întâmplă în urma consultărilor cu toţi colegii noştri pe tema acestei noi propuneri. Le vom trimite în această seară şi îi lăsăm să îşi exprime punctul de vedere,” a spus Hadăr. 

La finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, și preşedintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a afirmat că este nemulţumit de propunerea avansată, însă apreciază că „Guvernul îşi dă tot interesul pentru identificarea unor soluţii care să conducă la detensionarea situaţiei din sistem de învăţământ preuniversitar şi universitar”.

La sfârşitul săptămânii trecute, sindicatele din Educaţie au refuzat propunerea premierului Dacian Cioloş de creştere a salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017. Liderii de sindicat au cerut membrilor Guvernului ca Ordonanţa privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate, şi au subliniat că nu vor accepta o diferenţă de un an în aplicarea acestui act normativ.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă