22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialGeorge Copos, singurul scriitor condamnat acuzat de plagiat

George Copos, singurul scriitor condamnat acuzat de plagiat

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a făcut, prin direcţia de specialitate, o singură sesizare penală pentru acuzaţii de plagiat în cazul lucrărilor ştiinţifice scrise după gratii, fiind cea care îl vizează pe George Copos, se arată într-un răspuns ANP la solicitarea Mediafax.

ANP a formulat o singură plângere penală cu privire la suspiciuni de plagiat în cazul deţinuţilor care au prezentat în faţa comisiilor lucrări ştiinţifice, fiind vorba despre sesizarea făcută în cazul lui George Copos, privind cartea "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldava (secolele XIV – XVI)", scrisă de omul de afaceri în spatele gratiilor, au precizat reprezentanţii ANP.

„Direcţia de specialitate din cadrul instituţiei noastre nu a formulat alte sesizări penale având ca obiect acuzaţii de plagiat şi nu are cunoştinţă dacă vreun for de specialitate s-a pronunţat în acest sens, semnalând vreun alt caz de suspiciune de plagiat în legătură cu lucrările ştiinţifice elaborate de persoanele custodiate. ”, se arată în răspunsul Adminiastraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Reprezentanţii instituţiei precizează că plângerea în cazul lui George Copos a fost trimisă la Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 la data de 16 februarie şi “vizează exclusiv suspiciunea de plagiat în legătură cu elaborarea, de către persoana în cauză şi nu vizează membri ai comisiei de liberare condiţionată”.

Sesizarea în cazul lui George Copos s-a făcut pe baza raportului venit de la Comisia de etică din cadrul Universităţii Bucureşti, a trei referate întocmite de specialişti în istorie, dar şi a documentelor depuse de Copos în momentul în care a făcut cerere să-i fie aprobată lucrarea ştiinţifică, adaugă ANP.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au început urmărirea penală faţă de George Copos pentru infracţiuni privind drepturile de autor şi cele conexe, fals în declaraţii şi participaţie improprie la abuz în serviciu.

La data de 10 septembrie 2014, George Copos a semnat un angajament prin care susţinea că nu a plagiat, precizează parchetul. Ulterior, în 29 septembrie 2014, dată la care a fost publicată lucrarea, George Copos "şi-a însuşit fără drept, în parte, opera unui alt autor şi a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucureşti- Rahova ca o creaţie intelectuală proprie", susţin procurorii într-un comunicat de presă. În aceeaşi zi, Copos "a solicitat conducerii Penitenciarului Rahova acordarea zilelor câştig urmare a publicării lucrării cu caracter ştiinţific menţionată mai sus, pe care a anexat-o cererii, determinând astfel comisia de liberare condiţionată să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi să aprobe astfel cererea şi să acorde cele 30 de zile de câştig", mai precizează parchetul.

În acest dosar, pe lângă George Copos, au mai fost audiaţi Mihai Stoica şi Gheorghe Popescu.

Cele mai citite

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

VIDEO. Real Madrid, campioană pentru a 36-a oară în La Liga

Real Madrid a cucerit titlul în La Liga în mod matematic, după ce a obținut o victorie zdrobitoare împotriva echipei Cadiz, cu scorul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă